23 Ιουλ. 2016

Ο Ο.Η.Ε. εκλέγει νέο Γενικό Γραμματέα

Ξεκίνησαν οι ψηφοφορίες – Τελικές αποφάσεις το Φθινόπωρο – Πλεονέκτημα για τον Πορτογάλο Γκουτιέρες

Ξεκίνησε στις 21 Ιουλίου η διαδικασία εκλογής του νέου Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε., με την πρώτη ενδεικτική και μυστική ψηφοφορία των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να υπάρξει μία πρώτη εικόνα για την καταλληλότητα των 12, μέχρι στιγμής, υποψηφίων για τη θέση του επικεφαλής του Οργανσιμού. Όπως είναι γνωστό, εντός του 2016 ολοκληρώνεται η θητεία του σημερινού Γραμματέα, κ. Ban Ki-moon.

Θα ακολουθήσουν και άλλες ενδεικτικές ψηφοφορίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) και στη συνέχεια, ύστερα από πρόταση του ΣΑ θα τεθεί στην Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. η σχετική πρόταση και τα 193 μέλη του οργανισμού θα αποφασίσουν για το νέο Γενικό Γραμματέα. Η διαδικασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί το Φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ (Η.Π.Α., Ρωσία, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία) έχουν τη δυνατότητα άσκησης βέτο στις υποψηφιότητες και ότι η τελική επιλογή αναμένεται να γίνει ύστερα από συμφωνία των Η.Π.Α. με τη Ρωσία.

Τούτη τη φορά  η συζήτηση για την εκλογή του επόμενου Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. έχει επικαθοριστεί από δύο αιτήματα, που προκύψει:

1. να εκέγεί ύστερα από περίπου 70 χρόνια γυναίκα επικεφαλής του οργανισμού, 2. να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια στη «μυστηριώδη», όπως χαρακτηρίζεται, διαδικασία επιλογής

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εικονιζόμενος Πορτογάλος υποψήφιος, προερχόμενος πολιτικά από την κεντροαριστερά, κ. Antonio Guterres, στην πρώτη ψηφοφορία στο ΣΑ έλαβε τις περισσότερες ψήφους: 12 θετικές και 3 ουδέτερες. Ακολούθησε ο πρώην πρόεδρο της Σλοβενίας, κ. Danilo Turk, με θετικές ψήφους, 2 αρνητικές και 2 ουδέτερες. Επόμενη σε σειρά η κυρία Irina Bokova από την Βουλγαρία (πρώην πρώην επικεφαλής της UNESCO) και οι κ.κ. Vuk Jeremic και Srgjan Kerim. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι έλαβαν διάσπαρτες ψήφους.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ban Ki-moon είχε επιλεγεί από το ΣΑ, πριν από 10 χρόνια με 14 θετικές ψήφους και 1 ουδέτερη και ότι το 1996 η Γαλλία είχε ασκήσει βέτο στην υποψηφιότητα του Kofi Annan το οποίο όμως τελικά απέσυρε και εξελέγη.

Περισσότερα:  

http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=54522#.V5KbvvmANBc

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας