17 Ιουλ. 2016

Σημαντικές εξελίξεις στο εθνικό μας θέμα

Κυπριακό: Αυτός είναι ο τρόπος για να σπάσει το αδιέξοδο που προκαλεί το περιουσιακό στις συνομιλίες

Η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης της Κυριακής» σε σημαντικό δημοσίευμα της για τις εξελίξεις στο Κυπριακό αναφέρει ότι στις 27 Ιουλίου 2015, οι Αναστασιάδης - Ακιντζί συμφώνησαν ότι το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία είναι σεβαστό και ότι στη λύση θα υπάρχουν διαφορετικές επιλογές για τη ρύθμισή του, όπως ανακοίνωσε μάλιστα και ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, μετά το πέρας της συνάντησης των δύο ηγετών, οι οποίοι επικεντρώθηκαν στο περιουσιακό και τα κριτήρια για το εδαφικό.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν, επίσης, στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης επιτροπής (με ίσο αριθμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων) για θέματα περιουσίας, η οποία θα επιλύει απαιτήσεις για το περιουσιακό. Ο κ. Άιντε εξήγησε ότι εκτοπισμένοι και σημερινοί χρήστες (των περιουσιών) θα έχουν διάφορες επιλογές σχετικά με τις απαιτήσεις τους για την επηρεαζόμενη περιουσία: αποζημίωση, ανταλλαγή, αποκατάσταση. Επιπρόσθετα, η άσκηση οποιασδήποτε επιλογής θα πρέπει να υπόκειται σε συμφωνημένα κριτήρια, για 22 κατηγορίες επηρεαζόμενων περιουσιών. Για την κάθε κατηγορία έχουν συζητηθεί δεκάδες κριτήρια, τα οποία λαμβάνουν υπόψη τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά και τα πολιτικά δεδομένα που προέκυψαν στη χώρα μετά το 1974.

Στο κείμενο αναφέρονται σε ξεχωριστό πλαίσιο και οι 22 κατηγορίες περιουσιών που έχουν συμφωνηθεί.  

Όλο το δημοσίευμα: http://politis.com.cy/article/klidi-ta-4-choria-tis-karpasias

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας