11 Ιουλ. 2016

Η φιλική προς τον κ. Σόιμπλε εφημερίδα ξαναχτυπά – Πάλι οι λαϊκιστές φταίνε για όλα

Ευρωζώνη: Συνεχίζεται η μάχη οπισθοφυλακών υπέρ της λιτότητας

Στην εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύτηκε κύριο άρθρο με τίτλο «Να μην κακολογούμε την εσωτερική αγορά!». 
Σύμφωνα με την εφημερίδα το αφήγημα σχετικά με την Ε.Ε., αφορά ένα καθεστώς λιτότητας που υπαγορεύεται από το Βερολίνο και εφαρμόζεται από τις Βρυξέλλες. Πολιτική που έχει, όμως, αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της ευρωπαϊκής ηπείρου και εμποδίζει τις εθνικές κυβερνήσεις να βοηθήσουν φτωχούς και άνεργους και να ανορθώσουν την οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι εκκλήσεις για τερματισμό της λιτότητας τόσο από τον ομοσπονδιακό Υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας και Αντικαγκελάριο, Sigmar Gabriel, όσο και από την αρχηγό της κοινοβουλευτικής ομάδας της γερμανικής Αριστεράς, Sahra Wagenknecht. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, γράφει η Handelsblatt, η Ε.Ε. βρίσκεται σε καλό δρόμο προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης. Επιπλέον, οι αριθμοί δείχνουν ότι τα οικονομικά προβλήματα της Ένωσης είναι διαρθρωτικής φύσης και ότι αφορούν μόνο μερικές χώρες της ΕΕ, αν και ανάμεσά τους κάποιες σημαντικές. 
Την προηγούμενη δεκαετία το ΑΕΠ στην Ε.Ε., παρά την κρίση, είχε αυξηθεί συνολικά κατά 20%, δηλαδή κατά 14,6 δισεκατομμύρια, επίδοση ούτε εξαιρετική αλλά ούτε και καταστροφική, συγκριτικά με την αντίστοιχη αύξηση του 30% του ΑΕΠ στις Η.Π.Α. για το ίδιο χρονικό διάστημα. Όσον αφορά, επίσης, τα ποσοστά ανεργίας κατά την ίδια χρονική περίοδο, αυτά σημείωσαν αύξηση από 8,2% σε 9,4%. Όπως αναφέρεται στη συνέχεια, τα προβλήματα, ωστόσο στην αγορά εργασίας της Ευρώπης είναι εντονότερα στην Ελλάδα και την Ισπανία, όπου το ποσοστό της ανεργίας ξεπερνά το 20%. 

Σε ό, τι αφορά το θέμα της κοινωνικής ανισότητας και φτώχειας αναφέρεται ότι τα καθαρά εισοδήματα των πολιτών της Ε.Ε. έχουν αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά 24% από το 2006 μέχρι το 2014. Ταυτόχρονα, και στο ίδιο διάστημα αυξήθηκε κατά 5% και ο αριθμός των όσων κινδυνεύουν από τη φτώχεια, ενώ εντάθηκε και η ανισότητα. Οι δημόσιες δαπάνες εντός της Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά 21% από το 2006 μέχρι το 2014, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, πλην της Ελλάδας, όπου μειώθηκαν κατά 9%. 

Καταληκτικά, ο συντάκτης σημειώνει ότι όλα τα παραπάνω στοιχεία δεν μετριάζουν το γεγονός ότι πολλοί Έλληνες, Ισπανοί, Ιρλανδοί, Πορτογάλοι και Κύπριοι πέρασαν και περνούν δύσκολα. Δείχνουν ωστόσο ότι τα προβλήματα της Ευρώπης εντοπίζονται σε συγκεκριμένα κράτη και περιοχές και για το λόγο αυτό χρειάζονται συγκεκριμένες απαντήσεις. Επομένως, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή τώρα που οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να οδηγούν στην οικονομική ανάκαμψη των χωρών που επλήγησαν από την κρίση, να εξοβελίσουμε όλους τους δημοσιονομικούς κανόνες

Η εφημερίδα αναφέρει ότι εκείνο που πρωτίστως θα πρέπει να κάνουν οι Ευρωπαίοι είναι να σταματήσουν να υποτιμούν μόνοι τους την ευρωπαϊκή τους εσωτερική αγορά στις διεθνείς επενδύσεις, υπονομεύοντας την μόνοι τους στα μάτια των διεθνών επενδυτών, καθώς αυτό ενισχύει τους λαϊκιστές που θέλουν να δουν την Ε.Ε. να διαλύεται. 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας