4 Ιουλ. 2016

…καθώς σκληραίνει ο πόλεμος στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης

Σόιμπλε εναντίον Γκάμπριελ (Η αντιπαράθεση Μέρκελ-Σταινμάγιερ παραμένει κεντρική)

Τρίτη αναφορά μου -μέσα σε λίγες μέρες- στα εσωτερικά της γερμανικής κυβέρνησης...  Όσο απομονώνεται ο δρ. Σόιμπλε και η άποψή του τόσο θα εντείνεται η διένεξη μεταξύ των  κυβερνητικών εταίρων της Γερμανίας.

Το θέμα δεν είναι ότι ένα επιφανές μέλος της ευρωπαϊκής ηγεσίας (όπου αυτοδικαίως πιστεύω συγκαταλέγεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών), έκανε λάθος! Ουδέ καν οι ολέθριες επιλογές για ολόκληρους πληθυσμούς πολιτικά δεν θα είχαν σημασία! Εκείνο που ορίζει την ικμάδα απόψεων και στάσεων για τα πράγματα και επομένως σκιαγραφεί και το σφρίγος ή το ξεπερασμένο μιας αντίληψης των πραγμάτων, δείχνοντας πόσο  σημερινή είναι μια στάση (για να δικαιούται μια θέα προς το μέλλον),  ή πόσο ξεπερασμένη είναι (για να αποπνέει την  οσμή του τέλους), είναι πόσο γρήγορα καταλαβαίνει κανένας τα λάθη του και πόσο έτοιμος είναι να τα αντικαταστήσει με καλύτερες απόπειρες χειρισμού των προβλημάτων του.

Τη φορά αυτή τις «κουτουράδες» που μέχρι τώρα χρέωνε στους Έλλήνες ο δρ. Σόιμπλε τις χρέωσε στον Γερμανό αντικαγκελάριο και επικεφαλής της συγκυβερνώσας παράταξης στη χώρα, Σίγκμαρ Γκάμπριελ! Επιλεγείς χρόνος επίθεσης κατά του εν κυβερνήσει συμπαραστάτη του, για τον κ. Σόιμπλε, η προ ημερών επίσκεψη  Γκάμπριελ στην Αθήνα και με λίαν νωπό ακόμη το Brexit. Θα ‘λεγε κανένας, χειρότερο χρόνο για να υπερασπιστεί τις ίδιες  απόψεις, δεν θα μπορούσε να βρει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών! Μα, τέτοια στοιχεία είναι αποδεικνύουν τον εμμονικό χαρακτήρα της υπόθεσης! Και γι’ αυτό, από μακρού, εδώ δεν είναι ένα λάθος, αλλά μια στάση που το βαρύ κόστος των συνεπειών της για ολοκληρους λαούς δεν είναι συγχωρητέο.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στη δημόσια γερμανική τηλεόραση ARD, ο δρ. Σόιμπλε εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά του κ. Γκάμπριελ.

- τόνισε ότι το έλλειμμα αφορά την οικονομική ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις διοικητικές δυνατότητες και αυτό πρέπει αναλόγως να διευθετηθεί. «Αυτό δεν μπορείς να το κάνεις με το να πληρώνουν άλλοι, διότι, αυτό που είπε ο κ. Γκάμπριελ στους ανθρώπους στην Αθήνα, ότι οι Γερμανοί ευθύνονται για τα ελληνικά προβλήματα, αυτό πραγματικά δεν μπορεί να το εννοούσε στα σοβαρά», είπε χαρακτηριστικά,

- επέμεινε στην απαίτησή του για ευρωπαϊκή δημοσιονομική πειθαρχία και λιτότητα, παρά την έντονη κριτική ιδιαίτερα από τις χώρες του Νότου και από τον κυβερνητικό του εταίρο, τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD): «Το θέμα δεν είναι η λιτότητα, αλλά το να τηρούμε τους κανόνες που αποφασίζουμε», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι οι χώρες που το κάνουν, πηγαίνουν καλά. «Η Γερμανία είναι ένα καλό παράδειγμα γι’ αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

- σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης της υψηλής ανεργίας στους νέους, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δεν αντιλαμβάνεται γιατί δεν έρχονται στην Γερμανία οι νέοι που αναζητούν στη νότια Ευρώπη θέσεις εκπαίδευσης. «Στην Γερμανία οι επιχειρήσεις ψάχνουν επειγόντως για μαθητευόμενους και αγγλικά μπορεί σήμερα να μάθει ο καθένας. Έχουμε μεγάλες ευρωπαϊκές ανακοινώσεις, αλλά δεν καταφέρνουμε να δείξουν μεγαλύτερη κινητικότητα και ευελιξία κάποιες δεκάδες χιλιάδες νέοι από ευρωπαϊκές χώρες με υψηλή ανεργία . Ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο και οι φοιτητές σπουδάζουν παντού στην Ευρώπη. Γιατί λοιπόν δεν μπορούμε να το καταφέρουμε και για τους μαθητευόμενους;», διερωτήθηκε. (Όχι, δεν είπε τίποτα για την ανάγκη θέσεων εργασίας στις χώρες με μεγάλη ανεργία! Αφού υπάρχει η λύση της μετανάστευσης κανένα πρόβλημα, λοπόν...),                  

- «Το πρόβλημα δεν είναι η συνταγή, αλλά το ότι δεν εφαρμόζεται και αυτό μέχρι πρόσφατα το λέγαμε όλοι –και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν δεν τηρούνται οι κανόνες, δεν φταίνε οι κανόνες, αλλά το γεγονός ότι δεν τηρούνται», υπογράμμισε, και

- απαντώντας στην κριτική του ηγέτη του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι διχάζει την Ευρώπη, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε: «Όταν (ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ) περιηγείται την Γερμανία ή την Ευρώπη ως Πρόεδρος του SPD, μερικές φορές δεν τον αναγνωρίζω. Υποστηρίζει ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που κάνουμε ως κυβέρνηση».

Όσοι είχαν ελπίδες ότι ο γερμανικός ορθολογισμός θα επικρατούσε και θα άνοιγε η συζήτηση για αλλαγή πορείας στην κλονιζόμενη Ευρώπη, μπορούν πλέον να συνειδητοποιήσουν τη σκληρή αλήθεια: Ο γερμανικός ορθολογισμός ηττήθηκε κατά κράτος, από το άλλο γερμανικό εγγενές χαρακτηριστικό: την ιδεοληψία των ηγετών της χώρας. Άλλωστε, περίπου το ίδιο έχει συμβεί και στο ιστορικό παρελθόν μ’ αυτήν τη μεγάλη χώρα!...    

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας