27 Ιουν. 2016

Κρεσέντο εκφοβισμού από τον γερμανικό Τύπο μετά το Brexit

...και ούτε λέξη για τις αλλαγές που χρειάζεται η Ευρώπη

Τα δημοσιεύματα είναι ασφαλώς απολύτως ενδεικτικά του τρόπου του σκέπτεσθαι της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας και των συμφερόντων που την στηρίζουν.  Αποκαλύπτουν, όμως, επίσης, και τις καταστρεπτικές εμμονές στα ίδια λάθη. Για παράδειγμα στην άτυπη συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ-Ρέντζι η Handelsblatt φορτώνει τον Ιταλό πρωθυπουργό με υποχρώσεις απέναντι στους συνομιλητές του και ούτε λόγος για οποιαδήποτε κίνηση από γερμανικής πλευράς...

Μερικά ενδεικτικά δημοσιεύματα:

1. Στην Der Tagesspiegel φιλοξενείται ανταπόκριση από το Βερολίνο των συντακτών Albrecht Meier και Carla Neuhaus με τίτλο «Το Brexit εντείνει το φόβο για μια νέα Ευρω- κρίση» και υπότιτλο «Η Deutsche Bank προειδοποιεί για υποβάθμιση των νοτιοευρωπαϊκών χωρών/ Άνοδος της αριστεράς και πιθανή περαιτέρω στασιμότητα μετά τις εκλογές στην Ισπανία».

    Στην αρχή του δημοσιεύματος επισημαίνεται, ότι ,σύμφωνα με απόψεις ειδικών, το Βrexit θα μπορούσε να οξύνει και πάλι την κρίση του ευρώ.

    «Οργανισμοί αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας θα μπορούν τώρα σίγουρα να αρχίσουν να υποτιμούν τα κράτη», δήλωσε ο Ulrich Stephan, επικεφαλής της επενδυτικής στρατηγικής της Deutsche Bank στην Tagesspiegel, γεγονός το οποίο θα προσβάλει κατά κύριο λόγο την Νότια Ευρώπη κοντά στην Μ. Βρετανία και μπορεί να προκαλέσει γρήγορα μία καθοδική πορεία. Επιπλέον, σε ένα επόμενο στάδιο, οι τράπεζες των χωρών αυτών μπορεί να βρεθούν υπό πίεση». Στο τέλος, θα αναγκαστεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να παρατείνει το πρόγραμμα για την αγορά ομολόγων, αναφέρεται ακολούθως. Ανάλογες απόψεις διατυπώνονται και από εργοδότες και από συνδέσμους βιομηχάνων από τη Γαλλία και τη Γερμανία, οι οποίοι τονίζουν, ότι μετά την επικράτηση του Brexit η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες αναταραχές.

    Στη συνέχεια τονίζεται, ότι λιγότερο από το 52% των Βρετανών ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ του Brexit την Πέμπτη, λίγοι περισσότεροι δηλαδή από το 48% που ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε.. Κατά κύριο λόγο νέοι Βρετανοί, πρώην Ευρωπαίοι, πιέζουν τώρα για ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

    Κατόπιν υπογραμμίζεται, ότι το θέμα του Βrexit απασχολεί επιπλέον τόσο την Καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel, η οποία αυτή τη Δευτέρα πρόκειται να εξετάσει την κατάσταση στο Βερολίνο με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Francois Hollande, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Matteo Renzi, και τον πρόεδρο της Ε.Ε., Donald Tusk, πριν προβεί σε δηλώσεις την Τρίτη για το θέμα αυτό, όσο και τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε..

    Τέλος, γίνεται λόγος για την Ισπανία, η οποία μετά τις εκλογές του Κοινοβουλίου την Κυριακή, απειλείται με περαιτέρω στασιμότητα. Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του  Mariano Rajoy κέρδισε, ενδέχεται όμως να συναντήσει δυσκολίες στην αναζήτηση ενός συμμάχου...

2. Με το θέμα του Brexit και των οικονομικών συνεπειών του ασχολήθηκε και η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία στην έντυπη έκδοσή της φιλοξενεί ανταπόκριση από τη Φρανκφούρτη με τίτλο «Οι κεντρικές τράπεζες προειδοποιούν για κινδύνους για τις αγορές» και υπότιτλο «Το Brexit προκαλεί αβεβαιότητα και μεταβολές. Και η BΙΖ, η Τράπεζα για τις κεντρικές τράπεζες, εντοπίζει ξεκάθαρα περισσότερους κινδύνους», στο οποίο επισημαίνεται, ότι στη γενική συνέλευση της ΒΙΖ (Bank of International Settlements-Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών), τόνισε ο γενικός διευθυντής της, Jaime Caruana, ότι η απόφαση των Βρετανών έχει οδηγήσει ήδη τις χρηματαγορές σε μεγάλες διακυμάνσεις.   

3. Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt με τίτλο « Και ως επόμενος η Ιταλία» και υπότιτλο « Ο Wolfgang Münchau προειδοποιεί μετά το Brexit για μία εκτεταμένη οικονομική κρίση στη ζώνη του ευρώ», ο αρθρογράφος και Διευθυντής του www.Eurointeligence.com, Wolfgang Münchau, υποστηρίζει, ότι το σενάριο μιας καταστροφής του ευρώ δεν αποτελεί ακραία περίπτωση.

Μετά το βρετανικό δημοψήφισμα ακολουθεί τώρα το ιταλικό τον Οκτώβριο, θέμα του οποίου δεν είναι η συμμετοχή στην Ε.Ε., αλλά οι αλλαγές του ιταλικού συντάγματος που έχουν αποφασιστεί από την κυβέρνηση και το ιταλικό Κοινοβούλιο. Βέβαια, μία έξοδος της Ιταλίας από το ευρώ θα μπορούσε να έχει τις ακόλουθες συνέπειες: χρέη θα ακυρώνονταν και τράπεζες θα κατέρρεαν, ένα μέρος του γερμανικού πλεονάσματος που έχει επενδυθεί στο εξωτερικό θα εξανεμιζόταν και μια επιστροφή στο γερμανικό μάρκο θα κατέστρεφε πολύ γρήγορα τον ανταγωνισμό που έχει επιτευχθεί με κόπο τα τελευταία 15 χρόνια.

Αυτούς ακριβώς τους φόβους πρέπει να καθησυχάσει στη συνάντηση του στο Βερολίνο με την Καγκελάριο Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Ολάντ ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Ρέντσι.

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας