25 Ιουν. 2016

Μία μέρα πριν τις ισπανικές εκλογές...

 El Pais: «Ελλάδα, πέντε μαθήματα»

Η ισπανική εφημερίδα El Pais δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Ελλάδα, πέντε μαθήματα» του Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Yale, Στάθη Καλύβα.

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι από την Ελληνική κρίση μπορούν να εξαχθούν 5 βασικά συμπεράσματα:

1. η κεντροαριστερά υπήρξε πολύ πιο ευάλωτη σε σχέση με τον κεντροδεξιά, γι’ αυτό και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ουσιαστικά απορροφήθηκε από την έλευση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α..

2. Από τον Ιούνιο του 2012 και μετά όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε για πρώτη φορά τα ποσοστά του ΠΑ.ΣΟ.Κ., η κατάσταση στα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα δεν έχει αλλάξει, έχει παγιωθεί η πρωτοκαθεδρία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

3. Η έλευση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. απορρόφησε το ΠΑ.ΣΟ.Κ.: ως εκ τούτου το να βλέπει κανείς τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ως ένα ανανεωμένο ΠΑ.ΣΟ.Κ. μπορεί κανείς να καταλάβει αρκετές εκφάνσεις της ελληνικής πολιτικής σκηνής.

4. Υπάρχει μια συνέχεια μεταξύ της παλιάς και νέας πολιτικής από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

5. Η ελληνική κρίση δείχνει ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί έχουν πολύ μεγάλη ικανότητα απορρόφησης ακραίων οικονομικών αναταράξεων και μπορούν να αποφεύγουν την κοινωνική αναταραχή εξαιτίας της έντονης κοινωνικής δυσαρέσκειας. 

(Υγ.: Υπενθυμίζεται ότι στις δημοσκοπήσεις το Podemos έχει σήμερα υπερσκελίσει το σοσιαλιστικό PSOE, που στις προηγούμενες εκλογές στην Ισπανία είχε καταφέρει να διατηρηθεί στη δεύτερη θέση, και σήμερα δημοσκοπικά υπολείπεται των Podemos κατά 8-10 μονάδες επί %)     

 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας