23 Ιουν. 2016

Πανορθόδοξη Σύνοδος

"...αυτή η Σύνοδος δεν είναι παρά μια πρώτη σεκάνς μιας ταινίας μεγάλου μήκους, που στόχο έχει την ενότητα..."

Ο ειδικός απεσταλμένος της εφημερίδας La Croix στην Κρήτη, Samuel Lieven δημοσίευσε αφιέρωμα στην κυρία Ελισάβετ Προδρόμου, Ελληνο-Αμερικανίδα καθηγήτρια και μία εκ των δύο γυναικών που στελεχώνουν την πατριαρχική αντιπροσωπεία στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.

Ανάμεσα στους (6) ειδικούς επιστήμονες που τελούν χρέη συμβούλου του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου βρίσκονται δύο γυναικεία ονόματα: εκείνο της ηγουμένης Θεοξένης και εκείνο της Ελισάβετ Προδρόμου. Πρόκειται για ισχυρό συμβολισμό που θέτει το ζήτημα του ρόλου των γυναικών στον πυρήνα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Στο δημοσίευμα παρουσιάζεται το πλούσιο βιογραφικό της κ. Προδρόμου (επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου της Βοστώνης και επισκέπτης καθηγητής στην έδρα Επίλυσης Κρίσεων στη σχολή νομικών και διπλωματικών σπουδών Flecher του πανεπιστημίου Tufts) ενώ περιλαμβάνονται και σύντομες δηλώσεις. "Η πλειοψηφία των ορθοδόξων έχει ζήσει έως σήμερα σε αιχμαλωσία. Ο 21ος αιώνας τους δίνει για πρώτη φορά την ευκαιρία να συναντηθούν, να συζητήσουν και να δεσμευθούν από κοινού. Βρισκόμαστε επιτέλους στο σημείο σχηματισμού μιας Οικουμενικής Εκκλησίας, μέσα από την ένωση του παλιού με το νέο κόσμο".

Αναφορικά με την απουσία προκαθήμενων κάποιων εκκλησιών, και κυρίως του Πατριάρχη Μόσχας, Κύριλλου, η κυρία Προδρόμου σχολιάζει: "Σίγουρα αυτή η κατάσταση έχει κάτι το δυσάρεστο, αλλά αυτή η Σύνοδος δεν είναι παρά μια πρώτη σεκάνς μιας ταινίας μεγάλου μήκους, που στόχο έχει την ενότητα. Οι παρούσες Εκκλησίες συνεχίζουν να τείνουν το χέρι τους σε αυτές που απουσιάζουν, λέγοντας: ελάτε, οι πόρτες μας είναι ανοιχτές. Αυτό είναι, κατά τη γνώμη μου, το ουσιαστικό, διότι για ορισμένες εκκλησίες, όπως αυτές στην Εγγύς Ανατολή, η οικουμενικότητα ταυτίζεται με την επιβίωση". 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας