19 Ιουν. 2016

Πανορθόδοξη Σύνοδος

Βατικανό-καθολικισμός: Μεγάλο ενδιαφέρον για την διάσπαση της Ορθοδοξίας

Με ανάρτησή του στο Twitter, Κυριακή πρωί, ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε στην έναρξη της Πανορθόδοξης Συνόδου, σημειώνοντας: «Ας ενωθούμε με την προσευχή με τους Ορθόδοξους αδελφούς μας για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία ξεκινά σήμερα στην Κρήτη».

Δημοσίευμα της εφημερίδας  L’Avvenire αναφέρεται στην έναρξη της Συνόδου «εν μέσω μεγάλων απουσιών και ελπίδων». Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη δήλωση του Πατριάρχη Μόσχας, Κυρίλλου, η οποία χαρακτηρίζεται «μήνυμα εγγύτητας, που ωστόσο ‘μειώνει’ τη Σύνοδο» καθώς για τη Μόσχα «δεν μπορεί να θεωρηθεί η ‘η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος’ αλλά μόνο ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή».

Αναλυτική ανταπόκριση και του Osservatore Romano από την Κρήτη, που αναφέρεται στην έναρξη των εργασιών, αλλά και στο μήνυμα του Πατριάρχη Μόσχας, Κυρίλλου, σχολιάζοντας: «Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μήνυμα του Πατριάρχη Μόσχας δεν χρησιμοποιείται η λέξη ‘Σύνοδος’ για να ορίσει την επικείμενη συνάντηση και δεν φαίνεται, ως εκ τούτου, να πιστεύει ότι η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος μπορεί να συγκληθεί χωρίς το σύνολο των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Ωστόσο, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι, παρά τις δυσκολίες, οι επαφές μεταξύ των αδελφών Ορθοδόξων Εκκλησιών συνεχίζονται ενεργά. Μετά από όλα, ακόμα και η ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ των Προκαθημένων των Εκκλησιών είναι μέρος της συνοδικότητας».

 «Η ‘χωλαίνουσα’ Ορθόδοξη Σύνοδος και τα σημεία των καιρών» τιτλοφορείται ανάλυση στο Vatican Insider (ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας La Stampa), που αναφέρεται στην έναρξη της Συνόδου και σχολιάζει: «Πίσω από την πάλη για την εξουσία μεταξύ εκκλησιαστικών μηχανισμών αναδύεται ‘μια κοσμική σκέψη στην Εκκλησία’ που ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε ήδη σημειώσει ως τη ρίζα της ρήξης μεταξύ καθολικισμού και Ορθοδοξίας. Και που σήμερα τρέφει όλες τις νέες μορφές υπεροψίας και ιερατικής αυτάρκειας».

«Ο κόπος και η χαρά της συναπόφασης» τιτλοφορείται ανάλυση του θεολόγου και «λαϊκού μοναχού» E. Bianchi στην εφημερίδα La Stampa για την Πανορθόδοξη Σύνοδο. Για μία «πληγωμένη» από τις απουσίες Σύνοδο κάνει λόγο ο συγγραφέας, που σημειώνει ότι η Σύνοδος, παρά την κοπιώδη προετοιμασία, κινδυνεύει να καταστεί «το χωνευτήρι όπου οι διαφορές συγχωνεύονται και οι απουσίες τελικά ζυγίζουν περισσότερο από τις απόψεις». Είναι ένας κίνδυνος και μία πληγή ακόμη μεγαλύτερη για όσους επιδιώκουν τη χριστιανική ενότητα, σχολιάζει, τονίζοντας ότι δεν εναπόκειται βέβαια σε αυτόν «ή σε οποιονδήποτε έξω από το ορθόδοξο κόσμο να κρίνει ποια είναι η πιο γόνιμη προσέγγιση». Ωστόσο, μπορεί να αποτελέσει μάθημα για τις δυσκολίες της συνοδικότητας και της συναπόφασης, που αντιμετωπίζει και ο ίδιος ο Πάπας. Για το λόγο αυτό, συμπληρώνει, οι καθολικοί χριστιανοί δεν πρέπει να αυταπατώνται ότι η ύπαρξη του Πάπα ως επικεφαλής καθιστά ευκολότερη τη συναπόφαση. Στο πλαίσιο αυτό, η Σύνοδος της Κρήτης μπορεί να καταστεί «λόγω των τραυμάτων που την χαρακτηρίζουν» μία «πολύτιμη ευκαιρία, το σημείο της επανεκκίνησης για μια μακρά συνοδική διαδικασία», σημειώνει, τονίζοντας ότι στις Συνόδους των πρώτων αιώνων ήταν φυσιολογικό και όχι ένα μεμονωμένο γεγονός μία Σύνοδος να λαμβάνει χώρα σε αρκετές διαδοχικές συνεδρίες. Ανεξαρτήτως των αποφάσεων που θα ληφθούν, η Σύνοδος θα είναι πραγματικά «Μεγάλη και Αγία» εάν αποτελέσει ευκαιρία για κοινωνία, σημειώνει, και αυτή πρέπει να είναι η προσευχή όλων των χριστιανών σήμερα.

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας