16 Ιουν. 2016

Brexit - "Πέφτουμε διχασμένοι"

Economist: "...η Ε.Ε. είναι ένα ατελές και κάποιες φορές εξοργιστικό κλάμπ. Όμως είναι μακράν πολύ καλύτερο από το εναλλακτικό σενάριο..."

Μετά τους Financial Times, και με το χαρακτηριστικό τίτλο Divided we fall, και κύριο του Economist, σχολιάζει ότι «η ψήφος για έξοδο από την Ε.Ε. υποβαθμίζει και τη Βρετανία και την Ευρώπη», προσθέτοντας ότι ο θυμός που επικράτησε στην εκστρατεία για το δημοψήφισμα απέκρυψε τη σημασία αυτών που διακυβεύονται.

Μια ψήφος αποχώρησης από την Ε.Ε. στις 23 Ιουνίου, πιθανότητα που ενισχύεται από τις δημοσκοπήσεις, θα προκαλέσει ισχυρή και σε βάθος χρόνου ζημιά στην πολιτική και την οικονομία της Μ. Βρετανίας, ενώ, η απώλεια ενός από τα μεγαλύτερα μέλη της ΕΕ, θα δημιουργήσει, επίση,ς βαθιά πληγή στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το περιοδικό σχολιάζει ότι «οι φιλελεύθεροι που τάσσονται υπέρ της εξόδου διασπείρουν αυταπάτες, καθώς τα σχέδια τους θα καταρρεύσουν όταν έλθουν σε επαφή με τις συνέπειες του Brexit. Εάν η Βρετανία αποχωρήσει, πιθανώς θα καταλήξει φτωχότερη, λιγότερο ανοικτή και λιγότερο καινοτόμα, ενώ επίσης θα μειωθεί η επιρροή της», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με την οικονομία το περιοδικό εκτιμά ότι η βλάβη δε θα είναι μόνο βραχυπρόθεσμη, όπως ισχυρίζονται οι υποστηρικτές του Brexit. Η χώρα «δε θα μεγαλουργήσει ούτε μακροπρόθεσμα», αφού σχεδόν οι μισές εξαγωγές της πηγαίνουν στην Ευρώπη, ενώ η πρόσβαση στην ενιαία αγορά είναι ζωτικής σημασίας για το City αλλά για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Αβέβαιες είναι επίσης και οι πιθανότητες για ευκολότερο εμπόριο, ενώ χαρακτηρίζεται «καταφανώς λανθασμένη» η προειδοποίηση του στρατοπέδου που υποστηρίζει το Brexit για την μετανάστευση, με δεδομένο ότι η καθαρή συνεισφορά των μεταναστών στην οικονομία λειτουργεί επιβοηθητικά στον προϋπολογισμό.

Το περιοδικό επισημαίνει ότι «στην πραγματικότητα οι Βρυξέλλες κυριαρχούνται από τις εθνικές κυβερνήσεις οι οποίες διαφυλάσσουν την κυριαρχία τους ως κόρη οφθαλμού. Το να καταστούν πιο υπόλογες είναι επιχείρημα που έχει σχέση με τη δημοκρατία και όχι με την κυριαρχία του κράτους, και η απάντηση δεν είναι να εγκαταλείψουμε αλλά να παραμείνουμε και να εργαστούμε για τη δημιουργία της Ευρώπης που επιθυμεί η Βρετανία».

Αναφερόμενος στο Βρετανό Πρωθυπουργό, ο Economist τονίζει ότι είναι αλήθεια ότι ο David Cameron απέτυχε να κερδίσει μια πραγματική βαθιά μεταρρύθμιση στη σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε., αλλά μπαίνει σε αδύναμη θέση ζητώντας βοήθεια την τελευταία στιγμή, όταν οι εθνικές κυβερνήσεις είναι σε αντιπαράθεση αναφορικά με το ενιαίο νόμισμα και τους πρόσφυγες. Ακόμη και εάν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ε.Ε., δεν μπορεί να φύγει από την Ευρώπη, καθόσον ιστορικά επηρεάζεται από όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και είναι απαραίτητο να έχει επιρροή.

«Όλ’ αυτά τα χρόνια, αυτή η εφημερίδα, έχει ασκήσει αρκετή κριτική στην Ε.Ε.. Είναι ένα ατελές και κάποιες φορές εξοργιστικό κλάμπ. Όμως είναι μακράν πολύ καλύτερο από το εναλλακτικό σενάριο. Πιστεύουμε ότι η αποχώρηση αποτελεί τρομερό λάθος. Αποδυναμώνει την Ευρώπη και πτωχοποιεί και υποβαθμίζει τη Βρετανία. Η ψήφος μας είναι υπέρ της παραμονής», καταλήγει ο Economist.

http://www.economist.com/news/leaders/21700637-vote-leave-european-union-would-diminish-both-britain-and-europe-divided-we-fall

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας