5 Ιουν. 2016

Η νέα μεγάλη «κωλοτούμπα» των πιστωτών της Ελλάδας

Όταν οι «…υπερβολικές περικοπές στους (κρατικούς) προϋπολογισμούς είναι αντιπαραγωγικές για την ανάπτυξη,  την (κοινωνική) δικαιοσύνη και την ίδια την επίτευξη των οικονομικών στόχων…»

- «…Δουλειά μας (του ΔΝΤ) είναι να συμβουλεύουμε κυβερνήσεις να διαχειρίζονται την οικονομική πολιτική τους ώστε να αποφεύγονται  κακά αποτελέσματα. Μερικές φορές, αυτό προϋποθέτει για μας να διακρίνουμε καταστάσεις, στις οποίες υπερβολικές περικοπές στους (κρατικούς) προϋπολογισμούς θα μπορούσαν να είναι  αντιπαραγωγικές για την ανάπτυξη,  την (κοινωνική) δικαιοσύνη και την ίδια την επίτευξη των οικονομικών στόχων…»

- «…σε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις συνιστούμε αναδιάρθρωση ή απομείωση του χρέους, η οποία απαιτεί οι πιστωτές να σηκώσουν μέρος του βάρους αυτής της αναπροσαρμογής. Αυτήν την προσέγγιση συνιστούμε τώρα για την Ελλάδα…»

Οι ανωτέρω δηλώσεις είναι μέρος αναφορών του Maury Obstfeld, επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ.

Οι δηλώσεις αυτές είναι συνέχεια δημοσίευσης τριών στελεχών του Ταμείου στο bulletin του ΔΝΤ  (τεύχος Ιουνίου 2016), όπου (εξ αφορμής των εξελίξεων στην Ελλάδα σε σχέση με το 3ο μνημόνιο) αποδομείται σε μεγάλο βαθμό  ο νεο-μονεταρισμός των ευρωπαϊκών πολιτικών για την αντιμετώπιση των συνεπειών  της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη.

Όσο η «κωλοτούμπα» των  φανατικότερων οπαδών σκληρών περιοριστικών πολιτικών, ως προτιμητέας μεθόδου   διαχείρισης της κρίσης στο ευρώ και στην Ελλάδα μεγαλώνει και αποκαλύπτεται ολοένα και περισσότερο, τόσο θα διευρύνονται και οι ελπίδες της πατρίδας να «δραπετεύσει» από τη σημερινή πολιτική που επέβαλαν οι ευρωπαίοι δανειστές, με τις γνωστές ολέθριες συνέπειες.

Παράλληλα θα διακωμωδείται και θα γελοιοποιείται όλο και πιο πολύ η αφήγηση των εγχώριων πολιτικών, επιχειρηματικών  και μιντιακών κύκλων, που ενώ είναι εκείνοι που οδήγησαν την Ελλάδα σ’ αυτόν τον θανάσιμο γύρο ύφεσης και ανεργίας ποινικοποιώντας κάθε αντίθετη γνώμη,  σήμερα ανακαλύπτουν οψίμως ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ευθύνεται για το 3ο μνημόνιο.

Μόνο όσοι εξ αρχής προέβαλαν τεκμηριωμένες διαφωνίες για τη σήμερα πανταχόθεν παραδεκτή ως «λάθος πολιτική», νομιμοποιούνται να ασκούν τη σκληρότερη κριτική στη σημερινή κυβέρνηση, για παλινωδίες, ψευδαισθήσεις και σφάλματα. Οι άλλοι, οι συνένοχοι στο σφάλμα και όσοι το ανέχτηκαν εν σιωπή, οφείλουν περίσκεψη και λίγα λόγια. Συγχωρητέα τα  τεράστια λάθη και οι ευθύνες τους, αλλά οι Έλληνες δεν θα γίνουμε  λωτοφάγοι!          

Όλες οι αναφορές του κ. Maury Obstfeld στο http://www.imf.org/external/pubs/ft/survey/so/2016/POL060216A.htm

Ολόκληρη η δημοσίευση των τριών στελεχών του Ταμείου (κ.κ.  Jonathan Ostry, Prakash Loungani και Davide Furceni) στο http://www.imf.org/external/pubs/ft/fandd/2016/06/ostry.htm)

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας