1 Ιουν. 2016

Διακωμωδείται το ευρώ από τις πολιτικές αποφάσεις αλά καρτ εφαρμογής των κανονισμών

Επικρατεί η λογική επιβράβευσης για τη «συμμόρφωση» των  χωρών-«καλών παιδιών»

Οι κανόνες της Ευρώπης απαιτούν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού να μην ξεπερνούν το 3% του εθνικού εισοδήματος. Της Ισπανίας είναι 5,1%. Η Πορτογαλία είναι επίσης "παραβάτης”, με έλλειμμα στο 4,4%. Επιπλέον, οι χώρες υποτίθεται ότι πρέπει να διατηρούν το δημόσιο χρέος τους σε επίπεδα που δεν υπερβαίνουν το 60% του εισοδήματος. Από τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε., μόνο τρία έχουν συμμορφωθεί με συνέπεια και με τους δύο κανόνες. Προς το παρόν, εννέα χώρες υπόκεινται στις διατάξεις της λεγόμενης διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, αν και ούτε κι αυτό δεν θα ισχύσει πλήρως.

Θεωρητικά, μετά από αρκετούς γύρους προειδοποιήσεων και επιπλήξεων, αυτή η διαδικασία προβλέπει την επιβολή προστίμων ύψους έως και 0,2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Πρακτικά, η Ευρώπη δεν τολμά. Τι νόημα έχει να τιμωρήσεις μία οικονομία, όπως της Ισπανίας, που ήδη αγωνίζεται –για να μην αναφερθούμε στο γεγονός ότι στην παρούσα φάση δεν διαθέτει κυβέρνηση; Η Ε.Ε. είναι ήδη αρκετά αντιδημοφιλής, αναφέρει σχετικά δημοσίευμα-ανάλυση του Bloomberg.

Και το ειδησεογραφικό πρακτορείο συνεχίζει υποδεικνύοντας, μεταξύ άλλων, την τόνωση των δημόσιων επενδύσεων! «Η ανάγκη είναι σαφής» διαπιστώνει η ανάλυση. «Οι καθαρές δημόσιες δαπάνες σε πολλές χώρες της Ε.Ε. ήταν σε χαμηλά επίπεδα επί χρόνια και ιδιαίτερα μετά την οικονομική κρίση –στο Βέλγιο για παράδειγμα είναι μηδενικές επί δεκαετίες. Πρόσθετες επενδύσεις σε υποδομές θα δημιουργήσουν ζήτηση βραχυπρόθεσμα και θα τονώσουν την ανάπτυξη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα», αναφέρει το Bloomberg.

Απολύτως ενδεικτικό της ηθικίστικης λογικής που διέπει τις λειτουργίες του ευρώ και του πόσο πολιτικές είναι οι αποφάσεις που λαμβάνονται σχετικά μ’ αυτό είναι ότι  η Κομισιόν συνέστησε η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Σλοβενία να εξαιρεθούν από τις κυρώσεις ένεκα υπερβολικού ελλείμματος, λόγω …«καλής διαγωγής»! Αλλά αυτό δεν είναι κανόνες λειτουργίας οικονομίας, αλλά οικονομικό «κατηχητικό»!

Είναι αποκαλυπτικό ότι το Blommberg ολοκληρώνει την αναφορά του στο εν λόγω θέμα, ως εξής: «Η Κομισιόν επισήμως αναφέρεται στους υφιστάμενους κανόνες προϋπολογισμού ως τον "ακρογωνιαίο λίθο της οικονομικής διακυβέρνησης της Ε.Ε.”. Αυτά είναι ανοησίες –οι κανόνες αυτοί δεν λειτουργούν. Αλλά μέχρι να μπορέσουν να διορθωθούν, ας μετακινηθεί η εστιάσει αλλού: από τη λιτότητα και την αυτοσυγκράτηση στις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Ποιος ξέρει; Το σωστό είδος δημόσιων επενδύσεων θα μπορούσε να καταστήσει την Ε.Ε. πιο δημοφιλή».

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας