29 Μαϊ. 2016

Οι «κωλοτούμπες» των αναλυτών του κ. Σόιμπλε

Η «δραπέτευση» της Ελλάδας από τη λάθος πολιτική είναι πλησιέστερα παρά ποτέ

Αυξάνονται και πληθύνονται οι αναφορές για εμμονές στο αδιέξοδο σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα και το 3ο μνημόνιο, σε συνέχεια των αποφάσεων του eurogroup.  Τη φορά αυτή οι περισσότερες τέτοιες αναλύσεις προέρχονται από πρόσωπα και φορείς, που μέχρι σήμερα εδήλωναν πιστοί υποστηρικτές στη γραμμή της σκληρής λιτότητας.

Ένα από τα τελευταία παραδείγματα τέτοιας στάσης  το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης, κ. Peter Bofinger, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε συνέντευξή του στο «Βήμα».

«…Αντί για ανάπτυξη θα έχουμε νέο τέλμα…", σημειώνει, προσθέτοντας: «…Το σημαντικότερο είναι να επανέλθει στη χώρα η ανάπτυξη. Η καλύτερη μέθοδος γι' αυτό θα ήταν να την αφήσει κανείς για δύο χρόνια σε ησυχία, χωρίς προγράμματα λιτότητας, με την ελπίδα ότι η οικονομία της θα βρει από μόνη της τον εαυτό της…».

Η δυσθεώρατη «κωλοτούμπα» εκείνων που υπήρξαν τόσο σκληροί υπερασπιστές του ευρωπαϊκού νεο-μονεταρισμού, ως προτιμητέας μεθόδου διαχείρισης της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη, αποδεικνύει ότι συντρέχει μεγάλο πολιτικό αδιέξοδο, συνεπεία της εμμονικής υλοποίησης της πολιτικής Σόιμπλε, τουλάχιστον εδώ και 2-3 χρόνια. Αποδεικνύει, επίσης, ότι οι «μεταρρυθμίσεις» των εγχώριων νεοφιλελεύθερων κύκλων, δεν έχουν πλέον κανένα  να βρίσκονται στο τραπέζι  της διαπραγμάτευσης σχετικά με την Ελλάδα, παρά μόνο ως προσχήματα πολιτικής και πρακτικές προαγωγής οικονομικών συμφερόντων με ονοματεπώνυμο, και όχι του δημόσιου συμφέροντος.   

Η εξέλιξη αυτή, όμως, υπογραμμίζει και τη μεγάλη χαμένη ευκαιρία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που θα μπορούσε να αποδεικνυόταν η πολιτική του δικαιωμένη από την αρχική διαφωνία του στη λιτότητα, σε αντίθεση, δηλαδή, με όσα πρεσβεύουν σήμερα μέλη της κυβέρνησης (του αρμοδίου υπουργού συμπεριλαβανομένου), ότι δήθεν η τελευταία συμφωνία είναι βάση για μια αναπτυξιακή αντίδραση της ελληνικής οικονομίας.

Η «κωλοτούμπα» των επί μακρόν  υποστηρικτών  του Σόιμπλε συνιστά παραπληρωματικό πολιτικό στοιχείο και της «κωλοτούμπας» του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. από τις αρχικές του θέσεις. Η εκατέρωθεν αμηχανία για τις θέσεις που εγκαταλείφτηκαν εκκωφαντική! Για παράδειγμα, ο κ. Μπόφινγκερ  στην ίδια συνέντευξή του δηλώνει: «(το Βερολίνο) …εκτιμά το γεγονός ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση εγκατέλειψε την αρχική γραμμή της σύγκρουσης και επιζητεί τη συνεργασία»!                       

Απ’ όλ’ αυτά ας κρατήσουμε το θετικό: Η πολιτική που γύρισε την ελληνική οικονομία είκοσι χρόνια πίσω μοιάζει περισσότερο απομονωμένη και ατεκμηρίωτη παρά ποτέ!  Η «δραπέτευση» της χώρας μας, επομένως, από τη λάθος πολιτική είναι πια κοντά! Και μόνον αυτό, είναι μια ανάσα ελπίδας. Ας μην τη ξοδέψουμε ασυλλόγιστα!

(Φωτογραφία: Peter Bofinger)

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας