26 Μαϊ. 2016

Νέες σκληρές δηλώσεις ΔΝΤ για τους …«Europeans»

Δεν δεχόμαστε τίποτα για το χρέος αν δεν είναι στηριγμένο στις δικές μας αναλύσεις… - Δεν υπογράφουμε νέο πρόγραμμα (4ο μνημόνιο) απαντά ο κ. Σόιμπλε

Πραγματικός κόλαφος για την ευρωζώνη και τη στάση της στο ζήτημα του ελληνικού χρέους! Λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις του eurogroup ότι το ΔΝΤ συμβιβάστηκε (για να ικανοποιηθεί το φιλοθεάμον κοινό των πολιτών  του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης και ενώ ο κ. Σόιμπλε χρειαζόταν απαραιτήτως μια «επιτυχία» κατά του Ταμείου), διασαφηνίζεται ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ ως χρηματοδότη στο 3ο μνημόνιο, είναι μάλλον απίθανη.

Κι επειδή και κάποιοι στην Ελλάδα έσπευσαν στο πλαίσιο της μικροπολιτικής και μικροκομματικής αντίληψης των πραγμάτων να  κάνουν λόγο για νέα μέτρα (λες και είναι λίγα τα ήδη επιβληθέντα) επειδή του ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, από τα κείμενα προκύπτει ότι το πρόβλημα είναι το ελληνικό χρέος και όλα τα άλλα από τη ρύθμισή του εξαρτώνται.

«…(η Ελλάδα) δεν χρειάζεται τέταρτο πρόγραμμα βοήθειας», είχε σπεύσει να διευκρινίσει από πλευράς του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μη αφήνοντας καμιά αμφιβολία σχετικά με πρόσθετα μέτρα, που ενδεχομένως θα ζητούνταν από το Ταμείο για να συμμετάσχει στο 3ο μνημόνιο. Η εν λόγω δήλωση έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί εκών-άκων ο κ. Σόιμπλε αναγνωρίζει πως ό,τι έχει να γίνει από ΄δω και πέρα είναι ευθύνη των ευρωπαίων και αφορά στο χρέος και τη ρύθμισή του.

Το ΔΝΤ δεν είναι έτοιμο να συνεισφέρει οικονομικά στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και χρειάζεται περισσότερες εγγυήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, ανέφερε από μέρους του αξιωματούχος του ΔΝΤ, στον απόηχο της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών στο τελευταίο eurogroup.

Ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατόν να συμβεί μέχρι το τέλος του έτους, εφόσον η Ε.Ε. αποδεχθεί τους όρους του ΔΝΤ για την ελάφρυνση.

Διαλέγω δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις δηλώσεις (απαντήσεις σε σχετικές ερωτήσεις) που έγιναν από το Ταμείο (την ευθύνη της σχετικής συνέντευξης είχε η κυρία Simonetta Nardin, που είναι επικεφαλής του τμήματος Media Relations του ΔΝΤ):

- “…(the Europeans) would they be able to produce the necessary debt relief. If that is clear, we will go to the Board and we don't need more discussion with the Eurogroup and we will, as I said, we will not require these measures to be adopted now, but I will be able to tell my Board, you know, by the end of the program period, based on the new DSA, whatever certain things evolve, I expect these measures will produce the necessary debt relief. Now that's what's going on. If we come to the conclusion that these measures, even when quantified do not produce the necessary debt relief, there will have to be another Eurogroup meeting to discuss what to do before we go to our Board…”

- “…The IMF needs to be assured that this works based on our DSA. I cannot take something to the Board that's not based on our DSA. So I need to be assured that the European measures, based on the IMF DSA, will produce this relief…”

...Δηλαδή, ούτε καν θα θέσουμε στο συμβούλιο του ΔΝΤ θέμα χρηματοδοτικής συμμετοχής του Ταμείου στο 3ο μνημόνιο!... 

(Για όσους ενδιαφέρονται, όλος ο ενδιαφέρων και μακροσκελής διάλογος για την Ελλάδα στη συνέντευξη του ΔΝΤ στο http://www.imf.org/external/np/tr/2016/tr052516.htm)

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας