23 Μαϊ. 2016

Ένα από τα πιο πλέον απεχθή δημοσιεύματα που έχω διαβάσει…

Κοινοτικό μέσο ενημέρωσης Politico: Το ΔΝΤ δε θα συνεργαστεί με την Angela Merkel χωρίς ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα

Αβέβαιη για ακόμα μία φορά μοιάζει η μοίρα της Ελλάδας, σημειώνει το δημοσίευμα, τη στιγμή που έχουν μπει στη θέση τους όλα τα βασικά κομμάτια: μια προθεσμία για αποπληρωμή χρέους πολλών δισεκατομμυρίων που πλησιάζει, μια όλο και πιο νευρική ρητορική από πλευράς της Αθήνας και άλλη μία συνάντηση do-or-die στις Βρυξέλλες. Αυτή τη φορά, όμως, αντίθετα με το παρελθόν, συνεχίζει το δημοσίευμα, η αιτία του δράματος δεν είναι η πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα, αλλά η διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας, σε σχέση με το εάν και πότε θα δοθεί ελάφρυνση χρέους στην Αθήνα.  

Τελευταία, επισημαίνουν οι αρθρογράφοι, και οι δύο πλευρές έχουν μαλακώσει τις θέσεις τους και φαίνονται πρόθυμες να συμβιβαστούν, στο πλαίσιο της αυριανής συνάντησης του Eurogroup, ενώ το πιθανότερο αποτέλεσμα που θα προκύψει από αυτό θα είναι η μείωση ως ένα βαθμό της πίεσης προς την Ελλάδα, χωρίς να της δοθεί ρητά μία ελάφρυνση χρέους. Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schauble, εξάλλου, δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Ιαπωνία, πριν από τη συνάντηση των G7, ότι δε θα υπάρξει μία νέα κρίση στην Ελλάδα και γύρω από την Ελλάδα, αλλά ένα λογικό αποτέλεσμα.

Εν συνεχεία, οι συντάκτες αναλύουν τις διαφορετικές θέσεις ΔΝΤ και Γερμανίας ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και ως προς τη συνταγή που θα πρέπει να ακολουθηθεί, υπογραμμίζοντας ότι είναι απίθανο η μεταξύ τους διαμάχη να επιλυθεί πλήρως. Το ΔΝΤ, από τη μία πλευρά, υπό την πίεση των μη Ευρωπαίων μετόχων του, θεωρεί ότι η Αθήνα δεν θα καταφέρει ποτέ, υπό τις τρέχουσες συνθήκες του προγράμματος διάσωσής της, να επανέλθει σε βιώσιμη τροχιά και, σε αντίθεση με τη Γερμανία, έχει αναγνωρίσει ότι η παρούσα στρατηγική δε λειτουργεί. Η Γερμανία, από την άλλη μεριά, υποστηρίζουν οι αρθρογράφοι, δεν θα αποδεχθεί σημαντική ελάφρυνση χρέους, από φόβο μήπως ξεσηκωθεί το γερμανικό Κοινοβούλιο, αλλά και γιατί μια ενδεχόμενη υποχώρηση θα έθετε υπό αμφισβήτηση όλη την εκστρατεία υπέρ της λιτότητας της Καγκελαρίου Merkel τα τελευταία έξι χρόνια, προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η κρίση χρέους στην ευρωζώνη και να γίνουν πιο γερμανικά τα κράτη-μέλη, και θα ισοδυναμούσε με αποδοχή αποτυχίας. Στο σημείο αυτό υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει δυσκολίες, αφού προβλήματα υπάρχουν και στην Ισπανία και την Πορτογαλία, οι οποίες μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούνταν από τη Merkel και τον Schauble ως παραδείγματα για τη λυτρωτική δύναμη της βαθιάς λιτότητας, ενώ σχολιάζεται επίσης ότι η Ελλάδα έχει προωθήσει πολλές μεταρρυθμίσεις, αν και όχι όλες και συχνά μόνο στα χαρτιά και όχι στην πράξη.

Το παράδοξο είναι, συνεχίζει το δημοσίευμα, ότι ενώ θα περίμενε κανείς το Βερολίνο να χαιρετίσει την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, δεδομένης της διάστασης απόψεων, η Γερμανία επιμένει στην εμπλοκή του και είναι μάλιστα αυτή που επέμενε από την πρώτη στιγμή, από το 2010, στη συμμετοχή του, παρά τις αντιρρήσεις της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του Γάλλου Προέδρου Nicolas Sarkozy. Το επίσημο επιχείρημα, σημειώνουν οι συντάκτες, ήταν η τεχνογνωσία του ΔΝΤ, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η Merkel και ο Schauble δεν εμπιστεύονταν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσον αφορά το ρόλο τους στην αστυνόμευση της συμμόρφωσης της Ελλάδας με την απαιτούμενη αυστηρότητα. Η Γερμανία συνέχισε και συνεχίζει να επιμένει στη συμμετοχή του ΔΝΤ, ακόμα και αφού έγινε ξεκάθαρο πως οι συνταγές του δεν δούλεψαν στην περίπτωση της Ελλάδας, και ο λόγος είναι ότι το βλέπει ως εγγύηση για το ότι η Αθήνα δεν θα προσπαθήσει να κάνει ζαβολιά.

Ολοκληρώνοντας, οι αρθρογράφοι σχολιάζουν ότι τελικά η Merkel και ο Schauble ανησυχούν περισσότερο για τους Γερμανούς ψηφοφόρους παρά για το γερμανικό Κοινοβούλιο και εν όψει των εκλογών της επόμενης χρονιάς προτιμούν να αποφύγουν άλλη μία επίμαχη πολιτική διαμάχη, δεδομένου και του μετώπου της προσφυγικής κρίσης. Η αλήθεια είναι εξάλλου, καταλήγει το δημοσίευμα, ότι οι Γερμανοί (και οι οικονομικές αγορές) έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα, η οποία δεν βρίσκεται πια στα πρωτοσέλιδα, και επιθυμία της Merkel είναι να διατηρηθεί αυτή η κατάσταση.

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας