9 Μαϊ. 2016

Γενικεύεται η συζήτηση για το ελληνικό χρέος στην Ευρώπη

«...Είναι λυπηρό ότι (η συζήτηση για το ελληνικό χρέος) παραμένει άκαρπη λόγω των ισχυουσών ευρωπαϊκών Συνθηκών και των κανόνων, που διέπουν το ευρώ...»

Στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard δημοσιεύτηκε σχόλιο του Thomas Mayer υπό τον τίτλο «Το γερμανο-γαλλικό ευρώ», στο οποίο αναφέρονται τα εξής: 

«Η συζήτηση για περικοπή του χρέους έχει προκύψει από τα πρώτα πακέτα στήριξης δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα εκ μέρους των κρατών της ευρωζώνης. Εάν υπάρξει μερική άφεση του δημοσιονομικού χρέους, θα είναι πιο εύκολο να σταθεί στα πόδια της η χώρα, πέρα από τα συμφωνηθέντα μέτρα λιτότητος και τις δομικές αναδιαρθρώσεις. Και εάν είχε συμβεί αυτό, δεν θα χρειαζόταν περισσότερη βοήθεια.

Με την πρώτη ματιά κανείς δεν θα μπορούσε να αντιλέξει σε κάτι τέτοιο, ιδίως εκείνοι, οι οποίοι υπηρετούν τις οικονομικές επιστήμες, δεδομένου ότι κανείς δεν μπορεί να υπερβεί μια κρίση ανάπτυξης και χρέους με διαρκή λιτότητα. Η άλλη πλευρά αντιπαραθέτει το επιχείρημα ότι τέτοιου είδους «χρηματικά δώρα» θα είχαν ως συνέπεια την αποδυνάμωση των μεταρρυθμιστικών πιέσεων.

Η συζήτηση αυτή διαρκεί έξι χρόνια, μένει στις διαπιστώσεις και δεν προχωρεί περαιτέρω. Είναι λυπηρό ότι παραμένει άκαρπη λόγω των ισχυουσών ευρωπαϊκών Συνθηκών και των κανόνων, που διέπουν το ευρώ. Τον Μάιο του 2010 οι αρχηγοί των κρατών μελών και των κυβερνήσεων δεν αποφάσισαν μόνο να κάνουν τα πάντα, για να σώσουν την Ελλάδα και το ευρώ. Επιβεβαίωσαν επίσης ότι δεν επιτρέπεται να υπάρξουν άμεσες μεταβιβαστικές πληρωμές από κράτη μέλη της ΕΕ σε άλλα κράτη μέλη, εκτός και αν κινδυνεύσει η νομισματική ένωση ως σύνολο. Αυτό συμφώνησαν η Γερμανία και η Γαλλία. Το Παρίσι ευχαρίστως θα το ερμήνευε αυτό με «χαλαρότητα», όμως το Βερολίνο εξακολουθεί να τηρεί σκληρή στάση. Όποιος θέλει να δώσει λύση πρέπει να αλλάξει τις Συνθήκες της ΕΕ και να προχωρήσει σε εμβάθυνση της Ένωσης. Μέχρι τότε το μόνο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να διευκολύνει την εκ μέρους της Αθήνας αποπληρωμή του χρέους και όχι απλά να το περικόψει».

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας