29 Απρ. 2016

Γερμανία: Ενώ η καγκελάριος σιωπά πετσοκόβονται τα δικαιώματα των μεταναστών

Περιορισμός στη Γερμανία των κοινωνικών παροχών για πολίτες άλλων χωρών

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine φιλοξενείται ρεπορτάζ με τίτλο «Κλείνει το παραθυράκι για τους πολίτες εκτός Ε.Ε.» και υπότιτλο "Η Υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Nahles, ανακοίνωσε: Στο μέλλον οι άνθρωποι εκτός Ε.Ε. δεν θα πρέπει να είναι σε θέση να διαλέγουν εύκολα τη χώρα με τις καλύτερες κοινωνικές παροχές". 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Andrea Nahles (SPD), ανακοίνωσε τα σχέδιά της για περιορισμό κοινωνικής βοήθειας απέναντι στους πρόσφυγες υποστηρίζοντας πως είναι μια παραχώρηση στο νέο πολιτικό πνεύμα της εποχής που επικρατεί στη χώρα.

Βάσει του σχεδίου, οι πολίτες εκτός Ε.Ε. δεν θα μπορούν να απαιτήσουν ίδιες παροχές οικονομικής στήριξης ανέργων του συστήματος «Hartz-IV» μετά την είσοδό τους σε αυτήν, ενώ όσον αφορά στους πολίτες της Ε.Ε., αυτοί θα μπορούν μελλοντικά να εξασφαλίζουν κοινωνική ασφάλιση μόνο μετά από 5 χρόνια παραμονής στη Γερμανία. 

Εκτιμάται, ότι σήμερα συμπεριλαμβάνονται στο σύστημα Hartz-IV περίπου 440.000 ευρωπαίοι πολίτες, εκ των οποίων τουλάχιστον οι 40.000, σύμφωνα με την Nahles, έχουν αδιευκρίνιστες πηγές εισοδήματος. Πάρα το γεγονός, όμως, ότι δεν είναι όλοι άνεργοι, πολλοί από αυτούς δικαιούνται πρόσθετη βοήθεια, καθώς έχουν ελάχιστα έσοδα.

Με μια δεύτερη ματιά, λοιπόν, η προγραμματισμένη μεταρρύθμιση δεν είναι τόσο αυστηρή όσο φαίνεται. Αυτό δηλαδή υποστηρίζει και η Υπουργός, η οποία στόχο έχει να βρει μόνο τους ευρωπαίους πολίτες που είναι άνεργοι και δίχως εργασιακή προοπτική. Αυτοί, θα πρέπει να είναι σε θέση πληρώσουν το ταξίδι της επιστροφής στην πατρίδα τους και εκεί στη συνέχεια, να υποβάλουν αίτηση για κοινωνική πρόνοια.

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας