26 Απρ. 2016

Διεκόπη η διαπραγμάτευση

Δύσκολο να δεχτεί το ΔΝΤ την ελληνική πρόταση για τα προληπτικά μέτρα

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τη διαπραγμάτευση να έχει διακοπεί και με μάλλον μικρές πιθανότητες να συνεχιστεί αύριο, μπας και καταφέρουν και γίνει έκτακτο eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη.

Η συμβιβαστική πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για τα προληπτικά μέτρα που ζητεί το ΔΝΤ, δεν είναι σοβαρή! Συγκεκριμένα, προβλέπεται εάν δεν ικανοποιηθούν οι στόχοι για το πλεόνασμα (όπου, ως γνωστόν,  υπάρχει η διαφορά εκτιμήσεων μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ, μετά και την εξευτελιστική για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ανοιχτή αμφισβήτηση από την κυρία Λαγκάρντ των στοιχείων της eurοstat για το φετινό πλεόνασμα), να περικόπτονται αυτομάτως δημόσιες δαπάνες μέχρι την ικανοποίηση των στόχων.

Αν έχω καταλάβει καλά -και νομίζω πως έχω- το «κόλπο» της ελληνικής πρότασης είναι να αποφύγει τη νομοθέτηση ενδεχόμενων μέτρων (που, όπως έχουμε πει, δεν είναι συμβατή πρακτική με τα κοινοβουλευτικά μας δεδομένα), και να «περάσει» τη θεσμοθέτησή τους κατά τη διαδικασία ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού για τα έτη 2017 και 2018. Όμως, ούτε ο κρατικός προϋπολογισμός υπόκειται σε εξαίρεση του κανόνα απαγόρευσης θέσπισης ενδεχόμενων μέτρων –το αντίθετο μάλιστα, η ψήφιση κάθε χρόνο του κρατικού προϋπολογισμού είναι μία από τις λιγότερο ευέλικτες διαδικασίες νομοθέτησης στην ελληνική Βουλή,  αλλ’ ούτε και μπορεί το ΔΝΤ να συμφωνήσει σήμερα, …για ψηφοφορίες που θα γίνουν στα τέλη του 2016 και τα τέλη του 2017. Τα ενδεχόμενα μέτρα τα  θέλει ψηφισμένα τώρα!

Η ελληνική κυβέρνηση  δεν έχει εκλεγεί για να ψάχνει να βρει τρόπους ξεπεράσματος των περιορισμών  που διέπουν την άσκηση της νομοθετικής εξουσίας στη χώρα μας, αλλά αντίθετα έχει εκλεγεί  ως θεματοφύλακας απαρέγκλιτης τήρησης  της νομιμότητας. «Για τα μάτια» κανενός ΔΝΤ και καμιάς πτώχευσης, αυτό δεν μπορεί να παραμεριστεί. Αλλιώς η μετάπτωση  της Ελλάδας σε άθυρμα απαιτήσεων των πιστωτών μας θα είναι οριστική και αμετάκλητη.            

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας