23 Απρ. 2016

Κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας ζητεί η Τουρκία σε αντάλλαγμα για το προσφυγικό

Προκαλεί ξανά η Άγκυρα: "(οι παραβιάσεις που κάνουμε) ...προκύπτουν από προβλήματα που συνδέονται με τη θάλασσα του Αιγαίου …" - Άμεση οφείλει να είναι η αντίδραση της κυβέρνησης

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Jans Stoltenberg, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια και την ανησυχία της ελληνικής πλευράς για τις αυξανόμενες παραβιάσεις των εθνικού εναέριου χώρου μας από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.    

Η τουρκική Milliyet αναφέρθηκε στο θέμα σε είδηση με τίτλο «Το παράπονο του Τσίπρα για την Τουρκία στο ΝΑΤΟ». Επίσης, στο θέμα αναφέρθηκε και η Hurriyet Daily News σε είδηση με τίτλο «Turkish Demands hinters NATO mission: Greece». 

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αντέδρασε με την εξής ανακοίνωση: «Απάντηση του Εκπροσώπου του τα τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανσού Μπιλγκίτς σε ερώτηση σχετικά με τους ισχυρισμούς σχετικά με τα εμπόδια που θέτει η Τουρκία στη διεξαγωγή δράσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.  - Ο καθένας γνωρίζει, ότι για να τερματιστεί η ανθρώπινη τραγωδία που δημιουργεί στην περιοχή μας η κρίση των προσφύγων και των μεταναστών, η Τουρκία ανέλαβε ένα ασήκωτο βάρος, όπως κανένα μέλος της διεθνούς κοινότητας. 

Και η μεγάλη πτώση που φαίνεται την τελευταία περίοδο στις ροές των παράνομων μεταναστών στο Αιγαίο, κατέστη δυνατή καταρχάς χάρη στις προσπάθειες των παραγόντων των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων, της Ακτοφυλακής και της Στρατοχωροφυλακής και της επιτυχούς εφαρμογής στις 4 Απριλίου της Συμφωνίας της 18 Μαρτίου 2016 μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε.. 
Σε αυτή την εξέλιξη συνέβαλε επίσης και η δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Τουρκίας. Αυτό το επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. Οι πλευρές αντί να υιοθετούν μία αρνητική προσέγγιση κατηγορώντας η μία την άλλη, πρέπει να συμπεριφερθούν προς την κατεύθυνση της αύξησης της μεταξύ τους συνεργασίας και συντονισμού, που θα διασφαλίσει την επιτυχία των προσπαθειών που διενεργούνται. 

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, είναι άδικοι και ανεδαφικοί οι ισχυρισμοί ότι η Τουρκία θέτει εμπόδια στη διεξαγωγή δράσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Όσο για τους ισχυρισμούς των παραβιάσεων στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, όπως είναι γνωστό τοις πάσι, προκύπτουν από προβλήματα που συνδέονται με τη θάλασσα του Αιγαίου. 

Η χώρα μας με ειλικρίνεια καταβάλλει προσπάθειες για τη συνολική και μόνιμη λύση των αλληλένδετων πολυάριθμων προβλημάτων σχετικά με το Αιγαίο. Προσδοκούμε ότι οι διερευνητικές συνομιλίες που διεξάγονται στο πλαίσιο αυτό να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, και να επιτευχθεί μια μόνιμη λύση».

 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας