23 Απρ. 2016

Ο Ομπάμα για την αρμενική γενοκτονία – Τι απαντά η Άγκυρα

"Να μην επαναληφτεί ποτέ η θηριωδία"

Ο πρόεδρος Ομπάμα, αναφερόμενος την Παρασκευή στη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους στις αρχές του 20ου αιώνα, ανέφερε ότι αυτή η θηριωδία δεν πρέπει ποτέ άλλοτε να επαναληφτεί. Απέφυγε, ωστόσο, να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία».

(Περισσότερα στο http://www.chicagotribune.com/news/nationworld/ct-obama-armenian-killings-genocide-20160422-story.html)

Χθες, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του τουρκικού ΥΠΕΞ υπ’ αριθμ. 98 ανακοίνωση της Διεύθυνσης Ενημέρωσης, σχετικά με Ανακοίνωση του Προέδρου των Η.Π.Α., Μπαράκ Ομπάμα.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Η Ανακοίνωση που έκανε ο Πρόεδρος των Η.Π.Α., Ομπάμα στις 22 Απριλίου 2016 σχετικά με τα Γεγονότα του 1915, συνιστούν ένα νέο παράδειγμα της αξιολόγησης των φρικτών γεγονότων στις συνθήκες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στη βάση της μονόπλευρης αφήγησης της Ιστορίας.

Στη βάση της εμπειρίας της επί αιώνων συμβίωσης του τουρκικού και αρμενικού λαού, η Τουρκία γνωστοποιεί με ειλικρίνεια την επιθυμία της για την οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος εν ειρήνη. Είναι λυπηρό, αντί να στηρίζουν αυτό το κάλεσμα, οι φίλες και σύμμαχες χώρες να ενθαρρύνουν περιβάλλοντα που υπερασπίζονται τη σύγκρουση.

Είναι αλήθεια ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν ωφελήσει κανέναν οι προσπάθειες για την εργαλειοποίηση από την πολιτική των δεινών της Ιστορίας. Έτσι, τα περιβάλλοντα που επιχειρούν κάθε χρόνο και συγκεκριμένες ημερομηνίες να αντλήσουν όφελος από πολιτικές θέσεις, όχι μόνο αμαυρώνουν την ελπίδα φιλίας και ειρήνης, αλλά και δείχνουν ένα είδος ασέβειας στα κοινά δεινά που βιώθηκαν εκείνη την περίοδο.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, προσκαλούμε τη Διοίκηση των Η.Π.Α. να αξιολογήσει τα ιστορικά γεγονότα στη βάση μιας δίκαιης μνήμης που λαμβάνει υπόψη τα δεινά όλων των πλευρών και να υιοθετήσει μια αμερόληπτη, εποικοδομητική και κοινής λογικής προσέγγιση».  

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας