20 Απρ. 2016

Συνέντευξη Lagarde στην Le Figaro

Προσβλητικές και απρόσεκτες δηλώσεις της κυρίας Λαγκάρντ για την Ε.Ε.

Λαγκάρντ: (Οι ευρωπαίοι μας ζητούν να συμμετάσχουμε στο ελληνικό πρόγραμμα "…εξαιτίας του ρόλου που παίζουμε (ως ΔΝΤ) μ’ όλες τις χώρες με τις οποίες έχουμε ένα πρόγραμμα. Είμαστε ένας καταλύτης: από την στιγμή που συμμετέχει το ΔΝΤ, πιστωτές και επενδυτές ξέρουν ότι υπάρχουν κανόνες, υπάρχουν αρχές, πράγμα που τους κάνει να έχουν εμπιστοσύνη. Με δεδομένο μάλιστα ότι έχουμε 70 χρόνια εμπειρία στον τομέα…" 

« Οι πληγές της κρίσης 2008-2009 δεν θεραπεύτηκαν σωστά», δηλώνει η Christine Lagarde σε συνέντευξή της, στην εφημερίδα Le Figaro. 

Στο ερώτημα εάν το «ματς των τριών: πιστωτές, ΔΝΤ, Ελλάδα, είναι διαχειρίσιμο» η επικεφαλής του ΔΝΤ απάντησε: "Οι διαφορές είναι μικρότερες απ’ ότι γενικά λέγεται. Όλοι οι πιστωτές – Ευρωπαίοι και ΔΝΤ- έχουν από κοινού τη θέληση, ύστερα από όλες τις θυσίες του ελληνικού λαού, να επανασυνδεθεί η χώρα με την ανάπτυξη, να έχουν εκ νέου πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να μπορέσει να λειτουργήσει αυτόνομα, θα τολμούσα να πω. Είναι ο κοινός στόχος". 

Στην παρατήρηση ότι οι θέσεις των μεν και των δε είναι αντιτιθέμενες, η επικεφαλής του ΔΝΤ εξήγησε: "Το ΔΝΤ έχει περιορισμούς από τους κανόνες λειτουργίας του και είναι υπεύθυνο έναντι της διεθνούς κοινότητας : Δανείζουμε όλες τις χώρες με τις ίδιες συνθήκες και δεν μπορούμε να κάνουμε εξαιρέσεις. Ακολουθούμε αρχές για τις αναλύσεις σε ότι αφορά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ανάλογα με την οικονομική κατάσταση. Οι Ευρωπαίοι λειτουργούν στη βάση ενός άλλου γεωπολιτικού πλαισίου. Από τη μια είναι θέμα ακεραιότητας της ευρωζώνης και η έξοδος της Ελλάδας δεν είναι μια επιλογή. Από την άλλη, θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν η γενικότερη κατάσταση με τις ροές των προσφύγων για την οποία η Ελλάδα είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός εταίρος". 

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους, κατά τη γνώμη της, οι Ευρωπαίοι απαιτούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη συμφωνία με την Ελλάδα, η κυρία Lagarde δήλωσε: "Είναι εξαιτίας του ρόλου που παίζουμε με όλες τις χώρες με τις οποίες έχουμε ένα πρόγραμμα. Είμαστε ένας καταλύτης : από την στιγμή που συμμετέχει το ΔΝΤ, πιστωτές και επενδυτές ξέρουν ότι υπάρχουν κανόνες, υπάρχουν αρχές, πράγμα που τους κάνει να έχουν εμπιστοσύνη. Με δεδομένο μάλιστα ότι έχουμε 70 χρόνια εμπειρία στον τομέα." 

Η επικεφαλής του Ταμείου δήλωσε, τέλος, ότι θα συμμετέχει στο Άμστερνταμ την Παρασκευή, για την υπογραφή μιας συμφωνίας, σημειώνοντας ότι "αυτό δεν σημαίνει ότι το θέμα θα τακτοποιηθεί." "Γιατί αντιθέτως σε αυτό που επιθυμούν να μας προσάψουν, δεν είμαστε εδώ για να καθυστερούμε τα πράγματα αλλά για να προχωράμε τις λύσεις". 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας