14 Απρ. 2016

Η Ελλάδα σε κρίσιμη στιγμή

Αναμένοντας την αξιολόγηση…

Πριν ενάμισι χρόνο απήλθε μια ακροδεξιά κυβέρνηση, που πλήγωσε πολύ τον τόπο! Έκτοτε, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που την αντικατέστησε, επιχείρησε να ανακόψει την κατρακύλα και να ανατρέψει την πολιτική που έφερνε μαζί της το κακό. Το προσπάθησε, αξιοποιώντας το σύνολο των πολιτικών μέσων που διαθέτει το δημοκρατικό μας πολίτευμα, συμπεριλαμβανομένου και ενός δημοψηφίσματος. Απέτυχε!

Η «επιστροφή» στην αποδεδειγμένα λανθασμένη συνταγή της εσωτερικής υποτίμησης και η παράτασή της με το 3ο μνημόνιο, αναμφίβολα συνιστούν αντίθετη πορεία απ’ όσα εκόμιζε η ελπίδα που κουβάλαγε μαζί του ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Ακόμη κι αυτό, όμως, έδειξε διατεθειμένη να ανεχτεί η πλειοψηφία των πολιτών, όπως έδειξε το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα! Υπό τον μόνο εν τοις πράγμασι όρο ότι θα εξασφαλίζονταν οι ελάχιστες απαιτούμενες μέριμνες διακυβέρνησης, με πρακτικές που θα ανακατένεμαν τα βάρη της «διάσωσης» (έτσι ονομάζεται η λάθος συνταγή) προς όφελος των ασθενέστερων, που μέχρι σήμερα έχουν καταβάλλει το μείζον μέρος των συνεπειών της κρίσης. 

Εδώ και μερικές εβδομάδες  η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση έχει εκπέσει από διάλογος ουσίας επί δεδομένων που αμφίπλευρα αναγνωρίζονται ως  παραδεκτά, σε πολιτικές διαχειρίσεις του τρέχοντος από μεριάς ηγεσιών, στην Ευρώπη και την Ελλάδα, σχετικά με τα μέτρα. Αυτό δεν είναι διαπραγμάτευση! Είναι τακτικισμοί στην  πλάτη ενός πληθυσμού!

Και από μεριάς των ευρωπαίων ουδεμία έκπληξη, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά σε εμένα! Από μεριάς της κυβέρνησης Τσίπρα, όμως, αυτό είναι ο ύψιστος συμβολισμός αποτυχίας! Οι αρχικές επιτυχίες του (δηλαδή, να απεμπλέξει την Ελλάδα από το 2ο μνημόνιο και μάλιστα χωρίς ενεργοποίηση των αυστηρότατων σε βάρος της χώρας ρητρών ένεκα της μη ολοκλήρωσής του αλλά και να εξασφαλίσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, ιδίως του δεύτερου σημείου -που υπήρξε και το απτό πολιτικό προϊόν του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος), αν βυθιστούν οριστικά στους σημερινούς τακτικισμούς δεν θα έχουν καμιά σημασία.

Κι αυτά πρέπει  να ξεκαθαρίσουν σε λίγες μέρες! Είτε η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα φέρει επιτυχή αξιολόγηση και έναρξη του συγκεκριμένου διαλόγου για το χρέος, είτε όχι! Κι αν ναι, όλα καλά! Αν, όμως, όχι, τότε δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνάει, τουλάχιστον επί τη βάσει της οιονεί πολιτικής νομιμοποίησης της τελευταίας κάλπης! Άλλωστε, με τον ίδιον περίπου τρόπο χειρίστηκε τις ανάλογες διαπραγματεύσεις και ο παταγωδώς αποτυχών Σαμαράς και οι συνέπειες υπήρξαν ολέθριες, με ακόμη βαθύτερη πρόσδεση της χώρας στο λάθος μέσω του 2ου μνημονίου και υπαναχώρηση από την τεκμηριωμένη και απολύτως αναγκαία προοπτική ρύθμισης του ελληνικού χρέους.            

Αυτή η εικόνα δεν μπορεί να παραταθεί άλλο! Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης στην έδρα του ΔΝΤ, η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει και να υπάρξει και απτή εξέλιξη στο θέμα του χρέους. Σε αντίθετη περίπτωση, η πολιτική νομιμοποίηση της σημερινής κυβέρνησης θα έχει εξαχνωθεί! Και θα ξαναπώ κάτι που είπα και προ ημερών: Αν τα πράγματα πάνε άσχημα, μικρή σημασία θα έχει ότι τεράστιες ευθύνες φέρουν οι ευρωπαίοι για το αδιέξοδο! Στο κάτω-κάτω οι Έλληνες πολίτες δεν ψήφισαν και εξέλεξαν τον κ. Σόιμπλε ή τον κ. Σαπέν. Τον κ. Τσίπρα εψήφισαν! 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας