13 Απρ. 2016

Σύνοδος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας

Αναφορά στην απόφαση σε «τουρκοκυπριακό κράτος» επιχειρεί η Τουρκία – Το μπλοκάρει η Αίγυπτος

Σε ρεπορτάζ του Κώστα Βενιζέλου στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», με τίτλο «”Κράτος” διά πυρός και σιδήρου θέλει η Τουρκία», αναφέρεται ότι έντονες κινήσεις στο παρασκήνιο αναλαμβάνονται από τουρκικής πλευράς ενόψει της συνόδου του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ), με στόχο να υπάρξει αναφορά στην απόφαση σε «τουρκοκυπριακό κράτος».

Το γεγονός ότι η σύνοδος φιλοξενείται στην Κωνσταντινούπολη, κάνει τους Τούρκους να θεωρούν ότι «παίζουν εντός έδρας» και θα αξιοποιήσουν το γεγονός αυτό, ώστε να αποκτήσουν πολιτικό πλεονέκτημα.

Η Τουρκία ως φιλοξενούσα τη σύνοδο χώρα, αναλαμβάνει να παρουσιάσει το προσχέδιο της απόφασης και αναμένεται ότι θα αξιοποιήσει πλήρως το πλεονέκτημα αυτό για να προωθήσει τις πάγιες θέσεις της. Το τι θα καταφέρει, αυτό θα γίνει γνωστό αύριο Πέμπτη, όταν θα εγκριθεί το τελικό κείμενο απόφασης.

Η τουρκική εφημερίδα «Cumhuriyet», σε δημοσίευμα της αναφέρει πως αναμένεται να ξεσπάσει «καβγάς» στη διάσκεψη για την Κύπρο, γνωρίζοντας προφανώς τόσο τις ενέργειες της Άγκυρας, όσο και τις αντιδράσεις τρίτων χωρών.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το 2006, όταν η Τουρκία ήταν η φιλοξενούσα χώρα της τότε συνόδου της Ισλαμικής, είχε περάσει τη σχετική απόφαση-αναφορά σε «τουρκοκυπριακό κράτος», που όμως με πρωτοβουλίες της Αιγύπτου ακυρώθηκε τον περασμένο χρόνο. Η Άγκυρα αυτή τη φορά επιχειρεί με συμμαχίες, καλοπιάσματα αλλά και εκβιασμούς προς κράτη-μέλη, να προωθήσει τα σχέδιά της.

Στη σύνοδο του ΟΙΣ θα παραστεί και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη από το Βερολίνο, όπου μετέβη νωρίτερα για επαφές. Αναμένεται ότι ο Μουσταφά Ακιντζί θα προσφωνήσει τη σύνοδο ως προσκεκλημένος της Τουρκίας, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Προστίθεται ότι μεσολαβητικό ρόλο για τη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας-Αιγύπτου ανέλαβε ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες επισκέφθηκε με πολυμελή αντιπροσωπεία υπουργών το Κάιρο.

Σύμφωνα με την «Cumhuriyet», ο Σαουδάραβας βασιλιάς συνεχίζει τις προσπάθειες επικοινωνίας Άγκυρας και Καΐρου και σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα, η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου δυσκολεύει και την ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ. 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας