10 Απρ. 2016

Μια συμβολική επίσκεψη στην Αθήνα

Ο Πορτογάλος σοσιαλιστής πρωθυπουργός, Αντόνια Κόστα, επισκέπτεται την Ελλάδα

Το πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων, LUSA, μετέδωσε:

Ο Πρωθυπουργός António Costa o oποίος πραγματοποιεί τη Δευτέρα επίσημη μονοήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα, θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τον καταυλισμό προσφύγων του Ελαιώνα, στην Αθήνα. 

Στην επίσκεψή του ο António Costa –η οποία πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης του επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης- συνοδεύεται από τους ΥΠΕΞ κ. Augustο Santos Silva και ΥΠΕΣ κας Constanca Urbano de Sousa. Η επίσκεψη θα επικεντρωθεί στο ζήτημα των προσφύγων, αφού, σύμφωνα με δηλώσεις πορτογάλου κυβερνητικού αξιωματούχου προς το πρακτορείο Lusa, η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες, οι οποίες πλήττονται άμεσα από τη μεταναστευτική κρίση, ενώ ο Πρωθυπουργός [της Πορτογαλίας] προτίθεται να διαβιβάσει στον Αλέξη Tσίπρα ένα μήνυμα της «δέσμευσης της Πορτογαλίας να συμβάλει σε μια ευρωπαϊκή λύση» και είναι έτοιμη, ως χώρα, να υποδεχθεί περισσότερους πρόσφυγες. 

Η πολιτική βούληση της πορτογαλικής κυβέρνησης ως προς την εξωτερική της πολιτική, είχε ήδη μεταφερθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Marcelo Rebelo de Sousa, την περασμένη Τετάρτη. 

Εκτός από τις συναντήσεις θεσμικού χαρακτήρα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά την οποία θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός θα επισκεφθεί νωρίς το απόγευμα, τον καταυλισμό προσφύγων του Ελαιώνα. 

Η επίσκεψη στο συγκεκριμένο καταυλισμό, σύμφωνα με πηγή της πορτογαλικής κυβέρνησης, προτάθηκε από τις ελληνικές αρχές, κυρίως για λόγους ασφαλείας και εγγύτητας από το κέντρο της Αθήνας. 

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ο καταυλισμός του Ελαιώνα, πέντε χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, δημιουργήθηκε από την σημερινή Ελληνική κυβέρνηση, θεωρείται ένα από τους καλύτερους στη χώρα. Έχει δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 700 προσφύγων, πολλοί εκ των οποίων είναι Αφγανοί, ενώ διαθέτει 66 προκατασκευασμένα σπίτια με τουαλέτες και κλιματισμό. 
Ο καταυλισμός του Ελαιώνα διαθέτει ακόμα χώρους αναψυχής, μια παιδική χαρά για τα παιδιά, σύστημα τακτικής προμήθειας τροφίμων, ιατρική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη. 

Επίσης, ο καταυλισμός του Ελαιώνα έχει επιλεγεί ως μέρος της διαδρομής της Ολυμπιακής φλόγας, η οποία θα αναχωρήσει από την Αθήνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέϊρο. 

Ένας από τους πρόσφυγες του καταυλισμού έχει κληθεί να μεταφέρει την Ολυμπιακή δάδα σε ένα τμήμα της διαδρομής της, από την Αθήνα, απ΄ όπου η φλόγα θα αναχωρήσει με κατεύθυνση τη Νότια Αμερική, με αναμενόμενη άφιξη στη Βραζιλία στις 3 Μαΐου. 

Παρά το γεγονός ότι η Πορτογαλία είναι γεωγραφικά απομακρυσμένη από τα κύρια δρομολόγια των προσφύγων, ο Πρωθυπουργός από την αρχή της θητείας του, έχει θέσει το συγκεκριμένο θέμα στην κορυφή των προτεραιοτήτων του για την ανάληψη δράσης σε επίπεδο ευρωπαϊκής πολιτικής. 

Τον Φεβρουάριο, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στη Γερμανία, από κοινού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel, έδειξε τη διαθεσιμότητά του στην υποστήριξη της ένταξης προσφύγων. 

Επίσης τον ίδιο μήνα, ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας απέστειλε επιστολές προς τους ομολόγους του ορισμένων κρατών-μελών, τα οποία υπόκεινται σε μεγαλύτερη πίεση από τη μετανάστευση (Ελλάδα, Ιταλία, Αυστρία και Σουηδία) κάνοντας γνωστό ότι η Πορτογαλία είναι έτοιμη να υποδεχθεί περισσότερους 5.800 πρόσφυγες, πέραν της κοινοτικής ποσόστωσης. Έτσι, η Πορτογαλία είναι πιθανό να υποδεχθεί συνολικά έναν αριθμό περίπου 10.000 προσφύγων. 

Η πρόταση του António Costa υπογράμμισε τη διαθεσιμότητα της Πορτογαλίας να υποδεχθεί περί τους δύο χιλιάδες φοιτητές, εκ των οποίων 800 στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και μεταξύ 2.500 - 3.000 ειδικευμένων προσφύγων, προκειμένου να εργαστούν στους τομείς της γεωργίας και των δασικών εκμεταλλεύσεων. 

Τον Μάρτιο, στις Βρυξέλλες, ο κ Costa χαρακτήρισε ως "πολύ σημαντική" η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, αλλά προειδοποίησε ότι «δεν θα πρέπει να υπάρχει η ψευδαίσθηση πως το πρόβλημα έχει λυθεί."

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας