5 Απρ. 2016

ΔΝΤ-Wikileaks: Πώς το βλέπει ο ευρωπαϊκός Τύπος

“Το ΔΝΤ θέλει να ρευστοποιήσει την Ελλάδα”

(Σήμερα μια γέυση από τον γαλλικό Τύπο)

La Tribune: "Το ΔΝΤ επιθυμεί να ρευστοποιήσει την Ελλάδα, όπως ακριβώς ρευστοποιούμε μιαν εταιρεία", τιτλοφορείται άρθρο του Emmanuel Maurel για την εφημερίδα. Το ΔΝΤ θέλει να ρευστοποιήσει την Ελλάδα, ξεχνώντας ότι πρόκειται για μια χώρα και ότι θα επηρεάσει τις ζωές 12 εκατομμυρίων ανθρώπων, το 25% των οποίων έχει πληγεί σοβαρά από τη φτώχεια, για ένα πολιτικό σύστημα που δεν θα επιβιώσει μια τέτοια αποσταθεροποίηση και που θα ανοίξει τις πόρτες στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, και εν τέλει, για μια κατάσταση ασφαλείας που αποτελεί ζωτικής σημασίας διακύβευμα για το σύνολο της Ε.Ε.: τη μετατροπή μιας ολόκληρης χώρας σε στρατόπεδο προσφύγων. Το ΔΝΤ, καθυστερώντας την επίτευξη συμφωνίας και προσβλέποντας να ρίξει την Ελλάδα στη χρεοκοπία, προτείνει μάλλον ένα τελεσίγραφο, παρά ένα μνημόνιο. 

Le Figaro: "Ελλάδα: για το ΔΝΤ οι διαπραγματεύσεις απέχουν πολύ από το να καταλήξουν σε συμφωνία", γράφει η Manon Malhere σε άρθρο της. Οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές για τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες οφείλει να προβεί η χώρα στο πλαίσιο του τρίτου σχεδίου διάσωσης, πραγματοποιούνται σε τεταμένο κλίμα. Οι αποκαλύψεις της WikiLeaks το περασμένο Σάββατο, για μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της χώρας προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις δεν φαίνεται να έφτιαξε τα πράγματα. [...] Οι συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας καθυστερούν να καταλήξουν κάπου εδώ και μήνες, με την ελάφρυνση του χρέους να αποτελεί το αγκάθι των συζητήσεων: το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα χωρίς ελάφρυνση και η Γερμανία επιθυμεί την παραμονή του ΔΝΤ ως εγγυητή της αξιοπιστίας του σχεδίου διάσωσης. 

Les Echos: "Το ελληνικό χρέος διχάζει Ευρωπαίους εταίρους και ΔΝΤ", τιτλοφορείται άρθρο της Catherine Chatignoux στην εφημερίδα. Οι δανειστές επιστρέφουν στην Αθήνα, αλλά μια διαφορά τους χωρίζει αναφορικά με τη διαχείριση του χρέους της χώρας. Η Christine Lagarde κατηγορεί ευθέως τις ελληνικές Αρχές ότι βρίσκονται πίσω από τις διαρροές της WikiLeaks του Σαββάτου. "Οι Ευρωπαίοι τις επόμενες εβδομάδες θα επικεντρωθούν στο ζήτημα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μπορούμε να σκεφτούμε ότι οι Έλληνες θέλουν να στρέψουν το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων στο ζήτημα του ελληνικού χρέους", επισημαίνει αναλυτής της Credit Agricole. 

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει κάθε λόγο για να είναι ανήσυχος αναφορικά με τις προθέσεις των δανειστών, διότι αυτό που ουσιαστικά αποκάλυψαν οι διαρροές είναι ο διχασμός τους σε σχέση με τη διαχείριση του χρέους. [...] Ασκώντας εκ νέου πίεση στην Αθήνα, η οποία οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της αναφορικά με τη δόση των 3,5 δισ. ευρώ του Ιουλίου, οι δανειστές αφήνουν ανοιχτή την πιθανότητα για έναρξη των συζητήσεων αναφορικά με το ελληνικό χρέος στη συνεδρίαση του ΔΝΤ στις 15-17 Απριλίου. Αυτό όμως, προϋποθέτει ότι η Κυβέρνηση Τσίπρα θα έχει δεχτεί να υποχωρήσει αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, τους νέους φόρους εισοδήματος κλπ. Με αυτό το τίμημα, η Ελλάδα θα μπορέσει να έχει πρόσβαση τόσο στην επόμενη δόση ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, όσο και στο ξεκίνημα των συζητήσεων για την αναδιάρθρωση. Η επικεφαλής του ΔΝΤ δεν άφησε πολλές ελπίδες στον Έλληνα πρωθυπουργό, τονίζοντας στην επιστολή της ότι ακόμη υπάρχει απόσταση για να διανυθεί. Οι Ευρωπαίοι όμως έχουν άλλη γνώμη και σύμφωνα με αναλυτές είναι έτοιμοι να δεχτούν την αποχώρηση του από τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας. 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας