1 Απρ. 2016

Εντείνεται ο προβληματισμός: Ασφαλής χώρα η Τουρκία; Για ποιούς;

ΟΗΕ: Από την ημέρα έναρξης εφαρμογής της συμφωνίας στις 20 Μαρτίου έχουν φθάσει στην Ελλάδα περίπου 4.200 άνθρωποι από την Τουρκία στην Ελλάδα και αυτοί πρέπει να επαναπροωθηθούν με πλοία

Η εφημερίδα Der Tagesspiegel δημοσιεύει αρθρο με τίτλο «Η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία βρίσκεται σε μεταιχμιακό σημείο» και υπότιτλο «Στην Ελλάδα απουσιάζουν ακόμη οι απαραίτητοι νόμοι, στην Τουρκία τα καταλύματα. Ακόμα και η Αυστρία εγκαθιστά μία ταχεία διαδικασία στα σύνορα». 
Στην αρχή του δημοσιεύματος τονίζεται ότι λίγες μέρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη των απελάσεων των προσφύγων από την Ελλάδα προς την Τουρκία, στο μεταίχμιο βρίσκεται ακόμα και στις δύο χώρες η υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Ειδικότερα, στο ελληνικό κοινοβούλιο δεν ψηφίστηκαν ούτε την Πέμπτη οι απαιτούμενες νομοθετικές αλλαγές, ενώ τα κράτη - μέλη της ΕΕ και η Τουρκία είχαν αποφασίσει στη Συνάντηση Κορυφής στις Βρυξέλλες ότι από την ερχόμενη Δευτέρα πρέπει να ξεκινήσουν οι απελάσεις των προσφύγων από την Ελλάδα. 
Στη συνέχεια υπογραμμίζεται, ότι η συμφωνία προβλέπει ότι οι πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα έχουν μεν την αξίωση για την ένταξή τους σε διαδικασία παροχής ασύλου, αλλά στο εξής και στις περισσότερες περιπτώσεις θα πρέπει να επιστρέφουν πίσω στην Τουρκία. Για κάθε Σύρο πρόσφυγα που θα απελαύνεται με αυτόν τον τρόπο, τα κράτη - μέλη της ΕΕ οφείλουν να δέχονται έναν άλλο, ο οποίος βρίσκεται νόμιμα σε μία προσφυγική περιοχή στην Τουρκία. Μ’ αυτόν τον τρόπο αναμένεται ότι θα παρεμποδιστούν οι λαθρέμποροι να μεταφέρουν πρόσφυγες από την Τουρκία στην Ελλάδα. 
Ακολούθως επισημαίνεται ότι στις νομοθετικές αλλαγές, οι οποίες βρίσκονται υπό επεξεργασία στην Αθήνα συμπεριλαμβάνεται και η αναγνώριση της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας, ενώ μέχρι την ψήφιση των αλλαγών αυτών στο Κοινοβούλιο είναι δύσκολη η αποστολή στην Ελλάδα δικαστών αρμόδιων για θέματα παροχής ασύλου, καθώς και αστυνομικών από τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της ΕΕ. Κατόπιν, σημειώνεται ότι στις τουρκικές ακτές του Αιγαίου έχει προγραμματιστεί η δημιουργία μίας εφεδρικής περιοχής υποδοχής για 5.000 ανθρώπους, αλλά αυτή δεν είναι ακόμα έτοιμη –εικάζεται ότι πιθανότατα οι πρώτοι πρόσφυγες θα τοποθετηθούν προς το παρόν σε ξενοδοχεία και πανσιόν. 
Επιπλέον, τονίζεται ότι η Ελλάδα θέλει να στείλει αμέσως τη Δευτέρα την πρώτη ομάδα 500 προσφύγων. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η Γερμανία πρόκειται να δεχτεί την επόμενη εβδομάδα τους πρώτους 40 Σύρους από τις περιοχές φιλοξενίας προσφύγων στην Τουρκία. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, από την ημέρα έναρξης εφαρμογής της συμφωνίας στις 20 Μαρτίου έχουν φθάσει στην Ελλάδα περίπου 4.200 άνθρωποι από την Τουρκία στην Ελλάδα και αυτοί πρέπει να επαναπροωθηθούν με πλοία. 
Εκείνο που σημειώνεται στη συνέχεια είναι ότι το τι περιμένει τους ανθρώπους μη συριακής καταγωγής που θα επιστρέψουν στην Τουρκία παραμένει ανοικτό, καθώς πολλοί από αυτούς απειλούνται με απέλαση και θα πρέπει να επιστρέψουν όσο το δυνατό γρηγορότερα στις πατρίδες τους, δηλαδή στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ ή στην Ερυθραία. Ως εναλλακτική παραμένει ανοιχτή η δυνατότητα μιας αίτησης παροχής ασύλου στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, με την οποία θα πρέπει να γίνεται δυνατή η υποδοχή τους σε τρίτες χώρες. Όμως, ο χρόνος αναμονής γι’ αυτήν ανέρχεται ήδη σε αρκετά χρόνια και, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, θα χρειαστούν δεκαετίες ακόμα εξαιτίας των νεοεισερχόμενων. 
Ακολούθως τονίζεται, ότι η συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας βασίζεται σε ένα ανώτατο αριθμητικό όριο, καθώς 6.000 πρόσφυγες θα πρέπει να επαναπροωθούνται μηνιαίως. Πιθανολογείται, ωστόσο, ότι ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρός και ότι θα μπορούσε αργότερα να αυξηθεί. Επιπλέον, επιτρέπεται στην Τουρκία να σταματήσει να υποδέχεται την επαναπροωθούμενους από την Ελλάδα, μόλις συμπληρωθεί ο συμφωνημένος συνολικός αριθμός των 72.000 ανθρώπων σε ετήσια βάση. 

Τέλος, γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι και η Αυστρία θέλει να εισαγάγει μία ταχεία διαδικασία παροχής ασύλου στα σύνορά της, κατόπιν μίας γνωμοδότησης, σύμφωνα με την οποία το επιδιωκόμενο ανώτατο αριθμητικό όριο για την υποδοχή 37.500 ανθρώπων εντός του τρέχοντος έτους είναι παράνομο. Η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Johanna Mikl- Leitner, και ο υπουργός Άμυνας), Hans Peter Doskozil, ανακοίνωσαν, ότι οι πρόσφυγες στα σύνορα θα απελαύνονται από τα μέσα Μαΐου, εφόσον δεν έρχονται στην Αυστρία στο πλαίσιο οικογενειακής επανένωσης ή δεν απειλούνται σε μία γειτονική χώρα από θάνατο ή απάνθρωπη μεταχείριση. Ακόμη, η κα Mikl- Leiter δήλωσε ότι για να σταματήσει η διέλευση των προσφύγων στη Γερμανία, πρέπει η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση στο Βερολίνο να επιθυμεί κάτι τέτοιο. 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας