1 Απρ. 2016

Ελληνο-κυπριακός τηλεοπτικός πόλεμος

Κύπρος: «Τηλεοπτικές αναταραχές-Φρένο στην ανεξέλεγκτη κάθοδο ελλαδικών καναλιών από Βουλή και Αρχή Ραδιοτηλεόρασης»

Με τον ανωτέρω τίτλο και υπότιτλο «Νομική Υπηρεσία: Αντίθετο με τη λογική της ενιαίας αγοράς και του ανταγωνισμού, να επιδιώκεται η διασφάλιση της ευρωστίας υφιστάμενων καναλιών» ρεπορτάζ της Ελένης Χαραλάμπους στην κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή», επισημαίνει ότι, φρένο στην ανεξέλεγκτη κάθοδο ελλαδικών τηλεοπτικών καναλιών και προστασία των εγχώριων παικτών επιχειρεί να βάλει η Βουλή, με τη Νομική Υπηρεσία να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου παραβίασης της νομοθεσίας. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ : «Ως γνωστόν, αριθμός ελλαδικών καναλιών προγραμματίζουν τη μεταφορά της έδρας τους στην Κύπρο, καθώς το τηλεοπτικό τοπίο στη χώρα μας είναι πιο «φιλικό» και τα σημερινά δεδομένα στην Ελλάδα περιορίζουν σημαντικά τον αριθμό των καναλιών. Κατά τη συνέχιση της συζήτησης ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών εξετάστηκαν εισηγήσεις της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης, σχετικά με την ανανέωση των προσωρινών αδειών και την εισαγωγή πρόνοιας, βάσει της οποίας η Αρχή, προτού χορηγήσει οποιαδήποτε νέα άδεια σε τηλεοπτικό σταθμό, να εξετάζει κατά πόσο η εν λόγω χορήγηση θα επηρεάσει την οικονομική ευρωστία των εκάστοτε αδειούχων καναλιών. 
Αντιδράσεις προς την πρόταση της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης και τις προθέσεις των πλείστων μελών της Επιτροπής εξέφρασε η Νομική Υπηρεσία, με την εκπρόσωπό της να αναφέρει ότι κάτι τέτοιο αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. 
Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, είναι αντίθετο με τη λογική της ενιαίας αγοράς και του ανταγωνισμού να επιδιώκεται η διασφάλιση της ευρωστίας υφιστάμενων καναλιών. Κατά τη συζήτηση τέθηκε, επίσης, εισήγηση γι' αναβολή χορήγησης νέων αδειών για ένα χρόνο, με τη Νομική Υπηρεσία να υποδεικνύει ότι δεν μπορεί η Βουλή να προκαταλαμβάνει τη διακριτική εξουσία της Αρχής, όσον αφορά στη χορήγηση αδειών. 
Μελέτη βιωσιμότητας 
Τα μέλη της Επιτροπής τόνισαν την ανάγκη να περιληφθεί ρήτρα στο νομοσχέδιο, βάσει της οποίας όποιος επιθυμεί να μπει στην εγχώρια αγορά να υποβάλλει και μελέτη βιωσιμότητας στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης. Ανέφεραν, επίσης, ότι την ευθύνη και το κόστος της μελέτης οφείλει να αναλαμβάνει ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος και όχι η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης. Απαντώντας ο Πρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Ανδρέας Πετρίδης είπε ότι η διεξαγωγή μελέτης είναι αναγκαία, ώστε να είναι πιο αντικειμενικές οι αποφάσεις της Αρχής. 
Σημειώνεται ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2016 η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης θα πρέπει να ανανεώσει τις άδειες των υφιστάμενων σταθμών για το 2017. 
Αποτρεπτική η Βουλή 
Κάθετα αρνητικός εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννος Λαμάρης, ο οποίος σε τοποθέτησή του τόνισε ότι η Βουλή θα πρέπει να είναι αποτρεπτική όσον αφορά στην έκδοση νέων αδειών λειτουργίας ραδιοτηλεοπτικών καναλιών, ενόψει και των εξελίξεων στην Ελλάδα.
«Δεν μπορούμε να ανοίγουμε τα σύνορά μας σε όλα τα θέματα», τόνισε από την πλευρά της η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου, για να προσθέσει ότι προτεραιότητα της Βουλής θα πρέπει να είναι η προστασία των κυπριακών καναλιών. 
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής έκανε λόγο για ιδιάζουσες συνθήκες λόγω των αποφάσεων των ελληνικών Αρχών και της ιδιαίτερης σχέσης Κύπρου- Ελλάδας, βάσει των οποίων πρέπει να μελετηθεί η δυνατότητα παρέκκλισης. 
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας ανέφερε ότι τα προβλήματα είναι πολλά και πως ο στόχος είναι να αναβαθμιστεί το προϊόν και όχι να υποβαθμιστεί, λόγω του ανοίγματος των συνόρων. 
«Δεν πρέπει να μείνει ανεξέλεγκτο το ραδιοτηλεοπτικό πεδίο», τόνισε τέλος ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης». 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας