31 Μαρ. 2016

Μετά την καταδίκη Κάρατζιτς...

Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης: Απαλλαγή του Βόισλαβ Σέσελι και από τα εννέα σημεία του κατηγορητηρίου

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ - ICTY) απάλλαξε τον αρχηγό του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS), Βόισλαβ Σέσελι, και από τα εννέα σημεία του κατηγορητηρίου του ενώπιόν του. Ο Σέσελι κατηγορείτο ότι με ρητορική μίσους υπέθαλψε και υποστήριξε εγκλήματα πολέμου στην Κροατία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη τη δεκαετία του 1990, κατά τη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, όπως και για εκδίωξη των Κροατών από τη Βοϊβοντίνα.  Το δικαστικό συμβούλιο, εξαιρουμένου του δικαστή Φλάβιο Λατάντσι, έκρινε, ωστόσο, κατά πλειοψηφία, ότι ο Σέσελι είναι αθώος για οκτώ σημεία του κατηγορητηρίου, ενώ για το ένατο σημείο η απαλλακτική απόφαση ήταν ομόφωνη. 

Ο προεδρεύων του δικαστικού συμβουλίου, δικαστής Ζαν-Κλοντ Αντονετί, δήλωσε ότι «έπειτα από την αθώωση και από τις εννέα κατηγορίες που περιλαμβάνονταν στο κατηγορητήριο, ο Βόισλαβ Σέσελι είναι τώρα ένας ελεύθερος άνθρωπος». Ο Αντονετί δήλωσε επίσης ότι το δικαστικό συμβούλιο θεωρεί πως το κατηγορητήριο και «τα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσίασε η Εισαγγελία βρίθουν από ασάφειες και ασυνέπειες, γεγονός που κατέστησε ιδιαιτέρως πολύπλοκο το έργο του Δικαστηρίου, αλλά και της ίδιας της Εισαγγελίας». 

Η εν λόγω απόφαση του ΔΔΧ είναι πρωτοβάθμια και η Εισαγγελία έχει δικαίωμα έφεσης, καθώς είχε ζητήσει να καταδικαστεί ο Σέσελι σε ποινή φυλάκισης 28 ετών. Αναμένεται ότι, μετά τη σημερινή ετυμηγορία, το ΔΔΧ θα ανακαλέσει την εντολή σύλληψης και έκδοσης που έχει αποστείλει προς τη Σερβική Κυβέρνηση.

Κροατικά και βοσνιακά Μ.Μ.Ε. εκφράζουν την έκπληξή τους «για την απαλλαγή του Τσέτνικ Βοεβόδα Σέσελι από όλες τις κατηγορίες», χωρίς περαιτέρω σχόλια προς στιγμήν. -- Ο ίδιος ο Σέσελι, σε σύντομη δήλωση - σχόλιο για την απαλλακτική ετυμηγορία που δημοσιοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι τόνισε πως «η ιδέα της Μεγάλης Σερβίας είναι αθάνατη», ανακοίνωσε δε ότι θα ζητήσει αποζημίωση 12 εκατ. ευρώ από το ΔΔΧ. (σ.σ. Ο Σέσελι, όπως και όλοι οι κατηγορούμενοι που έχουν αθωωθεί στο ΔΔΧ, δεν έχει δικαίωμα αποζημίωσης, καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ιδρυτής του ΔΔΧ, δεν αναγνωρίζει τέτοιο δικαίωμα). 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας