27 Μαρ. 2016

Προσφυγικό - «Η κράτηση των αιτούντων άσυλο παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα»

Ανεπαρκής η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού

Manfred Nowak (πρώην ειδικός εντεταλμένος του ΟΗΕ και καθηγητής διεθνούς δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου της Βιέννης): «Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας υπάρχει και εξαρτάται από το αν θα υπάρχουν αρκετές θέσεις μετεγκατάστασης για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες στην Ε.Ε., τις Η.Π.Α. και τον Καναδά. Ως προς αυτό ο λόγος δεν είναι, όπως αναφέρεται τώρα για 72.000 θέσεις, αλλά για 500.000 ή περισσότερες» (ΦΩΤΟ)

H φλαμανδόφωνη εφημερίδα Der Standard δημοσίευσε ρεπορτάζ με τίτλο «Η κράτηση των αιτούντων άσυλο παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα», στο οποίο αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι, όπως δήλωσε ο κ. Manfred Nowak, πρώην ειδικός εντεταλμένος του ΟΗΕ και καθηγητής διεθνούς δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου της Βιέννης, το ζήτημα, πώς μπορεί κανείς να εμποδίσει τους πρόσφυγες να συνεχίσουν, τίθεται από την αρχή της συζήτησης για τα hotspots. Επομένως η εξέλιξη των hotspots για τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά σε «καταυλισμούς κράτησης» δεν προκαλεί έκπληξη, πρόσθεσε ο κ. Nowak.

Η κράτηση όσων ζητούν άσυλο παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, δηλ. την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, υποστηρίζει στην συνέχεια ο κ. Nowak. Για τον αυστριακό νομικό η υποχρεωτική παρουσία των αιτούντων άσυλο στα κέντρα καταγραφής για τρεις έως επτά ημέρες, προκειμένου να γίνουν απρόσκοπτα όλοι οι έλεγχοι, είναι κάτι λογικό, για περισσότερο όμως χρόνο είναι ανεπίτρεπτο.

Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι ο κ. Nowak εκφράζει την απορία του γιατί η Ε.Ε. μετέθεσε επί του παρόντος το πρόβλημα της μεταχείρισης των προσφύγων στα ελληνικά νησιά, ενώ υποστηρίζει την άποψη ότι θα πρέπει κανείς, αργά ή γρήγορα, να εγκαταλείψει την κράτηση στους καταυλισμούς λόγω της υπερφόρτωσης των hotspots. Τότε οι πρόσφυγες θα παραμείνουν περιορισμένοι στα νησιά, κάτι που από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι λιγότερο ανησυχητικό. «Και για όσο διάστημα το αποδέχονται αυτό οι κάτοικοι των νησιών».

Ο κ. Nowak υποστηρίζει επίσης ότι η διαδικασία για τις αιτήσεις ασύλου των προσφύγων του Αιγαίου θα πρέπει μέχρι νεωτέρας να γίνεται στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι «όσο η Τουρκία διατηρεί την επιφύλαξη, ότι για την ίδια μόνο πρόσφυγες από την Ευρώπη εμπίπτουν στη Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες, δεν μπορεί κανείς να στείλει πίσω στην Τουρκία κανέναν Σύριο ή Ιρακινό. Για το λόγο αυτό τέτοιου είδους αλλαγές στο νομικό καθεστώς περί ασύλου αποτελούν προϋπόθεση για την επιτυχία της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας», σύμφωνα με τον κ. Nowak. Την ίδια την συμφωνία τη βλέπει θετικά, καθώς στην τωρινή κατάσταση αποτελεί το καλύτερο δυνατό σχέδιο, προκειμένου να αντιμετωπισθεί κυρίως το πρόβλημα με τους λαθροδιακινητές.

Προκειμένου όμως να μειωθεί η προθυμία όσων ζητούν προστασία να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, επιβιβαζόμενοι στα πλοιάρια των λαθροδιακινητών, θα πρέπει να υπάρχουν για τους ανθρώπους αυτούς ρεαλιστικές προοπτικές, να έρχονται δηλ. νόμιμα στην Ευρώπη. «Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας υπάρχει και εξαρτάται από το αν θα υπάρχουν αρκετές θέσεις μετεγκατάστασης για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες στην Ε.Ε., τις Η.Π.Α. και τον Καναδά. Ως προς αυτό ο λόγος δεν είναι, όπως αναφέρεται τώρα για 72.000 θέσεις, αλλά για 500.000 ή περισσότερες».

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας