27 Μαρ. 2016

Αμφισβητεί ανοιχτά την Κυπριακή Δημοκρατία η Τουρκία

Προκαλεί όλην την Ευρώπη  η Άγκυρα - Αποκαλύπτεται και πάλι γιατί δεν αναγνωρίζει την Κύπρο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα 

Ανακοίνωση υπ’ αριθμ. 74/25.3.2016 του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με τον 3ο διεθνή δημόσιο διαγωνισμό για έρευνες υδρογονανθράκων που προκήρυξε η Κυπριακή Δημοκρατία

«Έγινε γνωστό ότι η ελληνοκυπριακή Διοίκηση προκήρυξε νέο διεθνή δημόσιο διαγωνισμό για έρευνα υδρογονανθράκων στην υποτιθέμενη αποκλειστική οικονομική ζώνη της. 

Στην παρούσα φάση, κατα την οποία οι διαπραγματεύσεις για ολοκληρωμένη λύση, οι οποίες στοχεύουν στη δημιουργία μιας νέας εταιρικής σχέσης στην Κύπρο, έχουν φθάσει σε κρίσιμο σημείο, η απόφαση για δημόσιο διαγωνισμό, που έλαβε η ελληνοκυπριακή Διοικηση, από τη μια πλευρά, περιφρονεί το ίσο και αναφαίρετο δικαίωμα και τα κέρδη της τουρκοκυπριακής πλευράς στους φυσικούς πόρους του Νησιού και, από την άλλη πλευρά, παραβιάζει τα δικαιώματα, που πηγάζουν από την υφαλοκρηπίδα της χώρας μας στην περιοχή. 

Κατά την εξέταση των υποτιθέμενων οικοπέδων, για τα οποία έχει δοθεί άδεια στον εν λόγω δημόσιο διαγωνισμό, διαπιστώνεται ότι ένα σημαντικό μέρος του υπ' αριθμ. 6 οικοπέδου λαμβάνει χώρα εντός των εξωτερικών συνόρων της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, που είναι καταγεγραμμένη και σε επίπεδο Ο.Η.Ε.. 

Το Υπουργείο μας, όπως τόνισε και σε παλαιότερες ανακοινώσεις επί του θέματος, επισημαίνει ότι η χώρα μας δεν θα επιτρέψει, σε καμία περίπτωση, όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα, σε ξένες εταιρίες να προχωρήσουν, χωρίς άδεια, σε έρευνες υδρογονανθράκων στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας και θα λάβει κάθε είδους απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει το δικαίωμα και τα συμφέροντα της στην υφαλοκρηπίδα. 

Από την άλλη πλευρά, σε μια περίοδο που η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να επιδείξει με τον πιο συγκεκριμένο τρόπο την βούληση της για σύσταση εκ νέου εταιρικής σχέσης με τον τουρκοκπριακό λαό, το να συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού, να αγνοεί τα θεμελιώδη δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού, που είναι συνιδιοκτήτης του νησιού επί των φυσικών πόρων, και να τους εκμεταλλεύεται μονομερώς αποσκοπεί να προκαλέσει ανησυχία σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. 

Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε τις χώρες και τις εταιρίες, που μπορεί να σκέπτονται να προβούν σε εργασίες έρευνας υδρογονανθράκων, με βάση τις μη νόμιμες αδειοδοτήσεις, τις οποίες μπορεί να αποπειραθεί να δώσει η ελληνοκυπριακή Διοίκηση, να κινηθούν με βάση την κοινή λογική, να λάβουν υπόψιν την βούληση των τουρκοκύπριων, που είναι ο έτερος ιδρυτικός λαός στο νησί, και να μην προβούν σε βήματα που θα επηρεάσουν αρνητικά τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και αναμένουμε να συμπεριφερθούν σύμφωνα με τα ως άνω».

Απαντητική Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών Κυπριακής Δημοκρατίας:  

«Έκφανση της προκλητικής και αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και αυθαίρετης ερμηνείας των διεθνών συνθηκών και συμβάσεων, χαρακτηρίζει το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τη νέα διαδικασία χορήγησης αδειών εξερεύνησης υδρογονανθράκων, τονίζοντας ότι η εν λόγω διαδικασία δεν επηρεάζεται από τον εν εξελίξει διάλογο για επίλυση του Κυπριακού. Σε σημερινή ανακοίνωση, το ΥΠΕΞ σημειώνει ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στον κυπριακό λαό και μετά τη λύση του Κυπριακού, το σύνολο του λαού θα μπορεί να επωφεληθεί από την αξιοποίηση αυτού του φυσικού πλούτου. 
«Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας σε σχέση με την ανακοίνωση του τρίτου γύρου αδειοδότησης σε ερευνητικά τεμάχια εντός της κυπριακής ΑΟΖ αποτελεί έκφανση της προκλητικής και αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και αυθαίρετης ερμηνείας των διεθνών συνθηκών και συμβάσεων» τονίζει το ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του. 
Σημειώνεται παράλληλα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ, ασκεί, όπως κάθε άλλο κράτος της διεθνούς κοινότητας, όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο επί του εδάφους και της θάλασσάς της, συμπεριλαμβανομένων των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης/ Υφαλοκρηπίδας της, όπως διασφαλίζονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982) την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επικυρώσει από το 1988. 
Η Κυπριακή Δημοκρατία, επισημαίνει το ΥΠΕΞ, «είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου, ιδιαίτερα σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία ολόκληρου του λαού της, χωρίς διακρίσεις». 
Μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος Zohr στην ΑΟΖ της Αιγύπτου και του αυξημένου διεθνούς ενδιαφέροντος για την κυπριακή ΑΟΖ, τα αποθέματα υδρογονανθράκων εντός αυτής αποκτούν ιδιαίτερη σημασία δεδομένων των αυξημένων ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης. Η εκμετάλλευση και αξιοποίηση των αποθεμάτων αυτών μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια, ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προστίθεται στην ανακοίνωση. 
«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματά της με όλα τα ειρηνικά μέσα που διαθέτει, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, το οποίο αποτελεί πάντοτε οδηγό και γνώμονα των ενεργειών της και ασπίδα για προάσπιση των συμφερόντων της», υπογραμμίζει το κυπριακόΥΠΕΞ. 
Η νέα διαδικασία χορήγησης αδειών εξερεύνησης υδρογονανθράκων, αναφέρει, δεν επηρεάζεται από τον εν εξελίξει διάλογο για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, αφού η ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αναστέλλεται λόγω των συνομιλιών. 
«Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στον κυπριακό λαό, δηλαδή σε όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μετά τη λύση του Κυπριακού το σύνολο του λαού θα μπορεί να επωφεληθεί από την αξιοποίηση αυτού του φυσικού πλούτου», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το κυπριακό ΥΠΕΞ». 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας