24 Μαρ. 2016

Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό

Harlem Desir (Τούρκος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων): Η συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας είναι προφανώς σε πλήρη αρμονία με το Διεθνές Δίκαιο περί ασύλου καθώς και με το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

(Στη φωτογραφία ο κ. Harlem Desir)

ετά τις απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού για τις σχέσεις με την Ε.Ε., Μποζκίρ, για την τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες, η Άγκυρα τον τράβηξε πίσω! Για πόσο, θα το δούμε στη συνέχεια... Ο υφυπουργός Ντεζίρ, θεωρείται σοβαρό πρόσωπο στην Ευρώπη. Για όσους παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, δημοσιεύω εδώ σοβαρότατες κατά την εκτίμησή μου απαντήσεις του κ. Harlem Désir στην τουρκική Γερουσία)

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας στο Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 18ης Μαρτίου, είναι προφανώς σε πλήρη αρμονία με το Διεθνές Δίκαιο περί ασύλου καθώς και με το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η συμφωνία αυτή έχει ως στόχο να σώσει ζωές, καθώς και να καταπολεμήσει το εμπόριο ανθρώπων, που οδηγεί σε εκατοντάδες θανάτους στη Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος. Συγκεκριμένα, οι παράτυποι μετανάστες που έφτασαν στην Ελλάδα και δεν έκαναν αίτηση για άσυλο ή δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, θα γίνουν αντικείμενο επανεισδοχής στην Τουρκία στο πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας. 

Όσον αφορά στις αιτήσεις ασύλου που έχουν εισηγηθεί στην Ελλάδα, θα τεθούν φυσικά υπό ατομική εξέταση. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα υπάρξουν μαζικές απελάσεις - αυτό δηλώνεται σαφώς στο κείμενο της δήλωσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας. 

Οι κανόνες δικαίου για το άσυλο της ΕΕ επιτρέπουν με σαφώς καθορισμένους όρους, να κηρυχθεί μη αποδεκτή μια αίτηση ασύλου, δηλαδή να την παραμερίσουμε, χωρίς να εξετάσουμε την ουσία. 

Στην περίπτωση της Τουρκίας, υπάρχουν δύο δυνατότητες σε νομικό πλαίσιο που προκύπτουν από την έννοια της χώρας πρώτης υποδοχής ή από το στάτους ασφαλών τρίτων χωρών. Για να πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, κρίνεται αναγκαίο η Ελλάδα να τροποποιήσει τη νομοθεσία της για την ενσωμάτωση της έννοιας της πρώτης χώρας ασύλου καθώς και των ασφαλών τρίτων χωρών. Απαιτείται επίσης από την Τουρκία να λάβει μέτρα έτσι ώστε το επίπεδο της προστασίας που παρέχεται σε άλλες εθνικότητες εκτός των Συρίων να είναι ισοδύναμο με εκείνο που προβλέπεται από τη Συνθήκη της Γενεύης. 

Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν για τη Γαλλία προϋπόθεση της συμφωνίας αυτής. Έχουμε προνοήσει, και θέλω να επαναλάβω εδώ ότι η Γαλλία θα φιλοξενήσει 30.000 πρόσφυγες στο πλαίσιο των συμφωνιών μετεγκατάστασης ή επανεισδοχής. 

Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι όλα τα κράτη μέλη θα εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα, διότι είναι καλύτερο η Ευρώπη να υποδεχθεί τους πρόσφυγες από τη Συρία, όπως άλλωστε και άλλες χώρες, στο πλαίσιο μιας νόμιμης διαδικασίας, αποφεύγοντας να πέσουν οι άνθρωποι αυτοί στα χέρια των διακινητών, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους στη Μεσόγειο. 

Με τη σειρά μου θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μου στο βελγικό λαό, όπως και σε όλα τα θύματα των επιθέσεων σήμερα το πρωί. Δεν είναι μόνο το Βέλγιο: Πέρα από τις Βρυξέλλες, είναι το σύνολο της Ευρώπης, η πρωτεύουσα της οποίας χτυπήθηκε. Έχουμε όλοι κινητοποιηθεί και είμαστε αλληλέγγυοι προς το Βέλγιο αυτήν την στιγμή. 

Αντιμέτωποι με την κρίση της μετανάστευσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στην πραγματικότητα επιδιώξει μια εταιρική σχέση με την Τουρκία, μια χώρα η οποία, εκτός του ότι είναι ένας στρατηγικός εταίρος για την επίλυση της ίδιας της συριακής κρίσης, πρέπει επίσης να είναι ένας εταίρος στον αγώνα την καταπολέμηση του εμπορίου ανθρώπινων ζωών. 

Ως μέρος της συμφωνίας αυτής, εμείς φροντίσαμε να διασφαλίσουμε ότι η Τουρκία μπορεί τόσο να καταπολεμήσει τόσο την παράνομη διέλευση, όσο και την επανεισδοχή ενός αριθμού των μεταναστών. Προσπαθήσαμε επίσης να θέσουμε σε εφαρμογή μια συμφωνία μετεγκατάστασης σύρων προσφύγων, απευθείας από την Τουρκία προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Σε συμφωνία με την Ύπατη Αρμοστεία τους ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και προφανώς με το OFPRA, που θα ενεργεί στο πλαίσιο της εντολής της, θα εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου των προσφύγων από τη Συρία. Θα εξεταστούν, όπως είναι προτιμότερο - από την Τουρκία, καθώς επίσης από την Ιορδανία και το Λίβανο, καθώς κάθε μία από αυτές τις δύο χώρες φιλοξενούν στο έδαφός τους ένα εκατομμύριο πεντακόσιες χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία. 

Έπειτα, όσον αφορά τους Σύρους που ούτως ή άλλως έρχονται στην Ελλάδα, οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου θα εξετάζονται με σαφήνεια. Ο OFPRA θα συμμετάσχει στη διαδικασία, καθώς και αξιωματικοί της αστυνομίας των συνόρων μας, περίπου 300 άτομα συνολικά, που διατέθηκαν στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο κ. υπουργός Εσωτερικών".
 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας