17 Μαρ. 2016

Σκόπια: "Αρπαχτή" στην ΕΕ με αφορμή το προσφυγικό

Οι σκοπιανοί επιχειρούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα και στις τελωνειακές και συνοριακές υπηρεσίες της Ε.Ε. που δημιουργήθηκαν με αφορμή τη μεταναστευτική κρίση - Ούγγροι και Σλοβένοι τούς συμπαρίστανται

Στις επιδιώξεις της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ (Σκόπια) αναφέρθηκε άρθρο στην ιστοσελίδα ευρωπαϊκής ενημέρωσης Politico με τίτλο «Macedonia wants EU love, too».

Συγκεκριμένα, οι αρθρογράφοι σχολιάζουν ότι η ΠΓΔΜ επιθυμεί να ανταμειφθεί για την προσφορά της στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής/προσφυγικής κρίσης αναλαμβάνοντας το ρόλο του νέου νοτιοανατολικού συνόρου της Ε.Ε.. Ως ανταμοιβή αναμένει τον ορισμό ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων. Στο παρασκήνιο, Σκοπιανοί αξιωματούχοι έχουν επιδοθεί σε ένα μαραθώνιο διπλωματικών προσπαθειών με χώρες που επίσης ανήκουν στο «βαλκανικό διάδρομο» καθώς και μέσω επαφών με υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους όπως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk ο οποίος επισκέφθηκε τη χώρα. Στις συζητήσεις αυτές, οι «Μακεδόνες» (sic) υπογραμμίζουν ότι το έθνος τους που αριθμεί μόλις 2 εκ. έχει αποδείξει ότι αποτελεί έναν αξιόπιστο εταίρο για την Ευρώπη, σταματώντας την πορεία χιλιάδων μεταναστών.

Όπως η Τουρκία εκμεταλλεύεται τη μεταναστευτική κρίση για να επανεκκινήσει την ενταξιακή της διαδικασία έτσι και οι «Μακεδόνες» (sic) στοχεύουν στο να ανοίξουν την πόρτα προς την Ε.Ε. «Μακεδόνας» (sic) αξιωματούχος δήλωσε σχετικά: «Κάναμε σαφές με ευγενικό τρόπο ότι η Ελλάδα πρέπει να πειστεί να άρει τις αντιρρήσεις της για τη συμμετοχή μας στην Ε.Ε.. Γνωρίζουμε ότι έχουν περάσει δύσκολα με την κρίση του ευρώ και με τους πρόσφυγες, αλλά το να μας εμποδίζουν να μπούμε στην Ε.Ε. δεν είναι μέρος της λύσης».

Οι αρθρογράφοι επισημαίνουν ωστόσο ότι η στάση της Ελλάδας δεν αποτελεί το μοναδικό πρόβλημα για την ΠΓΔΜ. Η Βουλγαρία αμφισβητεί την έννοια του μακεδονικού έθνους και γλώσσας αλλά και η Σερβία αμφισβητεί την αυτονομία της ορθόδοξης εκκλησίας της.

Στη συνέχεια οι αρθρογράφοι σχολιάζουν ότι οι σχέσεις της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα βρίσκονται στο χειρότερο σημείο λόγω της απόφασης της να κλείσει τα σύνορα εγκλωβίζοντας χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες σε ελληνικό έδαφος και κατηγορώντας την Ελλάδα ότι ενθάρρυνε την παράνομη διέλευση μεταναστών και ότι θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή.

Η «Μακεδονία» (sic) εκμεταλλεύεται αυτό το γεγονός ασκώντας πίεση για να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα και στις τελωνειακές και συνοριακές υπηρεσίες της Ε.Ε. που δημιουργήθηκαν με αφορμή τη μεταναστευτική κρίση. Η Ελλάδα αντιτίθεται σε αυτή την κίνηση εκτιμώντας πως οποιαδήποτε συνεργασία με τη «Μακεδονία» (sic) θα αποτελέσει κερκόπορτα για στενότερες σχέσεις με την Ε.Ε.. Υψηλόβαθμος Σκοπιανός αξιωματούχος μάλιστα δηλώνει υπό τον όρο της ανωνυμίας ότι «σε αντίθεση με την Ελλάδα, έχουμε δράσει υπεύθυνα και λογικά σε αυτή την κρίση. Δεν θέλουμε μια σύγκρουση με την Ελλάδα, αλλά η Ε.Ε. πρέπει να αναγνωρίσει ότι μπορούμε να εργαστούμε υπεύθυνα επί του θέματος μόνο αν έχουμε πρόσβαση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στα δεδομένα και στους πόρους».

Ωστόσο, οι αρθρογράφοι δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι η Ε.Ε. στέκεται επιφυλακτική απέναντι στην ΠΓΔΜ λόγω της ανόδου του αυταρχισμού στη χώρα και της άσκησης πολιτικής βίας. Παρόλα αυτά, με τη σκληρή στάση της στο θέμα των συνόρων έχει κερδίσει και υποστηρικτές στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο η «Μακεδονία» (sic) έχει λειτουργήσει «ως υπεύθυνος εταίρος» στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και καλεί την Ε.Ε. να στηρίξει την ταχεία ένταξή της στην Ε.Ε.. «Χάνουμε τη Βαλκάνια μέρα με τη μέρα», δήλωσε ο Ούγγρος ευρωβουλευτής, Tamas Meszerics (Πράσινοι), ο οποίος στέκεται επικριτικά απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την απόφασή της για πάγωμα της διεύρυνσης. Ο Σλοβένος ευρωβουλευτής, Ivo Vajgl, δήλωσε σχετικά ότι «η Μακεδονία περιμένει ως υποψήφιο κράτος μέλος στην πόρτα της Ε.Ε. πολύ καιρό. Είναι καιρός να κάνει η Μακεδονία ένα βήμα μπροστά για την ένταξή της στην ευρωατλαντική (κοινότητα)». Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την οργή ορισμένων Ελλήνων ευρωβουλευτών. Η Σοφία Σακοράφα δήλωσε ότι «αποτελεί προσβολή να την αποκαλείτε βιώσιμο εταίρο. Πηγαίνετε στην Ειδομένη να δείτε πως συμπεριφέρεται ο βιώσιμος εταίρος».

Πράγματι, σχολιάζει το δημοσίευμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί επιφυλάξεις για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ εκτιμώντας ότι έχει κάνει βήματα προς τα πίσω όσον αφορά τη δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου, την ελευθερία των Μ.Μ.Ε., τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος και την οικονομική πειθαρχία. Επιπλέον, η εσωτερική πολιτική κρίση έχει προηγηθεί της μεταναστευτικής κρίσης. Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στην Politico ότι η απόφαση της Ε.Ε. να ανοίξει τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ εξαρτάται από την πρόοδό της στην αντιμετώπιση της πολιτικής της κρίσης. Από την πλευρά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι επίσης επιφυλακτικό λόγω του ζητήματος της ονομασίας. «Λαμβάνουμε υπόψη το ρόλο της Μακεδονίας στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ζητημάτων. Αλλά δεν υφίσταται επίσημη σύνδεση ανάμεσα στη διμερή σχέση της χώρας με την Ε.Ε. και τη μεταναστευτική κρίση η οποία ξεπερνάει τα σύνορα της χώρας», δήλωσε αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας