16 Μαρ. 2016

Ελλάδα - Κόστος προσφυγικού

La Repubblica: Οι ενισχύσεις της ΕΕ, ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ, που θα διανεμηθούν σε τρία χρόνια μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, είναι ψίχουλα σε σχέση με το πραγματικό κόστος διαχείρισης του προσφυγικού, που φτάνει στο ένα δισ. ετησίως

Οι ενισχύσεις της ΕΕ είναι ψίχουλα σε σχέση με το πραγματικό κόστος διαχείρισης του προσφυγικού, που φτάνει κοντά στο ένα δις ετησίως, ενώ οι αφίξεις στο Αιγαίο έριξαν στα σχοινιά τις κρατήσεις στα νησιά», σημειώνει ο δημοσιογράφος. Η προσφυγική κρίση «στέλνει την ελληνική διάσωση στην παράταση», σχολιάζεται χαρακτηριστικά, καθώς πλήττεται ο τουρισμός, ενώ 50 χιλιάδες πρόσφυγες έχουν εγκλωβισθεί στη χώρα και θα είναι αναγκαία η εξασφάλιση τροφής, στέγης και περίθαλψης σ' αυτούς «για τουλάχιστον δύο χρόνια», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

Όπως επισημαίνεται, «ο Πειραιάς, καρδιά της εγχώριας βιομηχανίας, έχει μετατραπεί σε έναν τεράστιο καταυλισμό που φιλοξενεί πάνω από 4000 άτομα, και τα χρήματα για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, απλά, δεν υπάρχουν». Ο δημοσιογράφος καταγράφει και τις δηλώσεις του Γραμματέα του ΟΟΣΑ Α. Gurria για ενδεχόμενες βαριές συνέπειες για την ελληνική οικονομία. 

Όπως υπογραμμίζεται, η αρχική πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδας ανερχόταν σε 670 εκατομμύρια -ήτοι, 0,4% του ΑΕΠ- για το 2016 και μόνο για άμεσες δαπάνες, ωστόσο ο Διοικητής της κ. Στουρνάρας παραδέχεται ότι οι υπολογισμοί αφορούσαν απλώς τη διέλευση των προσφύγων, όμως πλέον δεν είναι έτσι, καθώς οι πρόσφυγες εγκλωβίζονται στη χώρα

Σύμφωνα με το δημοσιογράφο, πολλοί στην Αθήνα διαμαρτύρονται για το χαμηλό ύψος των ενισχύσεων, ιδίως σε σύγκριση με τα κονδύλια που θα δοθούν στην Τουρκία. 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας