16 Μαρ. 2016

ΕΕ - Προσφυγικό - Σύνοδος Κορυφής

Ο Τουσκ ομολογεί τις ανυπέρβλητες δυσκολίες για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας 

Σύμφωνα με την Le Monde το τουρκικό “προσύμφωνο”, το οποίο επιβλήθηκε από την Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, την Δευτέρα 7 Μαρτίου, πάνω στο οποίο πρέπει να συμφωνήσουν τα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε., και το οποίο αποτελεί μία από τις πολλές προσπάθειες επίλυσης της προσφυγικής κρίσης, πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο επανεξέτασης.

O Donald Tusk βρέθηκε στην Κύπρο, τη χώρα που αντιτίθεται περισσότερο κατηγορηματικά σε ορισμένες παραχωρήσεις που προτάθηκαν στην Τουρκία από το Βερολίνο, στο θέμα της διαδικασίας ένταξης της χώρας στην Ένωση. Η Ευρώπη πρέπει να συμφωνήσει με την Τουρκία από τώρα μέχρι τις 18 Μαρτίου, δήλωσε ο πρόεδρος της Ε.Ε..

Ο κ. Tusk δήλωσε “Η τουρκική πρόταση η οποία έχει συνταχθεί από την Γερμανία και τις Κάτω Χώρες προϋποθέτει να είναι εξισορροπημένη έτσι ώστε να γίνει δεκτή από τα 28 μέλη και από τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο σκοπός είναι να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις, αλλά δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο”. Εκτός από το μεγάλο κυπριακό πρόβλημα, το προσύμφωνο προκαλεί και προβλήματα νομιμότητας. Το Βερολίνο και η Άγκυρα πρότειναν στις 7 Μαρτίου όχι μόνο οι οικονομικοί μετανάστες αλλά και όλοι οι πρόσφυγες από τη Συρία, ακόμα και αυτοί που είναι έτοιμοι να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα, να σταλούν πίσω στην Τουρκία. Σε αντάλλαγμα με κάθε Σύρο που θα προωθείται στην Τουρκία, η Ευρώπη θα αναλαμβάνει έναν Σύρο πρόσφυγα από τα τουρκικά στρατόπεδα. Η μαζική επιστροφή των προσφύγων παραβιάζει ξεκάθαρα το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις Συμβάσεις της Γενεύης, με αποτέλεσμα οι νομικές υπηρεσίες του Συμβουλίου και της Επιτροπής να επανεξετάζουν την αρχή του «ένας έναντι ενός». Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι Τούρκοι θα αποφασίσουν σχετικά με ένα μηχανισμό για την επιστροφή των μεταναστών, που δεν σχετίζεται ιδιαίτερα με την αρχική πρόταση. Αρχικά οι αιτήσεις των μεταναστών θα αποτελούν αντικείμενο διαχείρισης μεμονωμένα με τη άφιξη τους στα ελληνικά νησιά. Αν οι οικονομικοί μετανάστες θα μπορέσουν να σταλούν στην Τουρκία χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα, η περίπτωση των υποψηφίων για άσυλο θα είναι πιο περίπλοκη. Θα μπορέσουν και εκείνοι να σταλούν στην Τουρκία, διότι η Αθήνα έχει πρόσφατα αναγνωρίσει την χώρα ως “ασφαλή” . Ωστόσο η Άγκυρα η οποία δεν έχει επικυρώσει ολοκληρωμένα τις Συμβάσεις της Γενεύης θα πρέπει να αλλάξει τη νομοθεσία της και να δεσμευτεί στο να προτείνει στους πρόσφυγες μια προστασία ίση με αυτή τους αιτούντος ασύλου (οικονομική βοήθεια, κατοικία κ.λπ.). Η Ελλάδα θα πρέπει επίσης να τροποποιήσει το νόμο της έτσι ώστε να επιτραπεί στους προσφυγές να κάνουν έφεση σε περίπτωση που αμφισβητήσουν το στάτους “της ασφαλούς χώρας” της Τουρκίας.

O κ. Davutoglu ελπίζει επίσης στην κατάργηση της βίζας στην Ευρώπη για τους Τούρκους πολίτες το αργότερο μέχρι τέλους Ιουνίου 2016.

Το κείμενο της τελικής συμφωνίας θα πρέπει να υπογραμμίσει ότι η συνήθης διαδικασία της Ε.Ε. στο ζήτημα θα ακολουθηθεί κατά γράμμα, διαφορετικά η Γαλλία και το Βέλγιο, που έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία για αυτό το ζήτημα, θα μπορούσαν να ασκήσουν βέτο. Τελικά οι Τούρκοι θέλουν για κάθε Σύρο που στέλνεται στη χώρα τους ένας άλλος να προωθείται κατευθείαν στην Ευρώπη. Ελπίζουν σε μαζικές “μετεγκαταστάσεις” αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Οι Ευρωπαίοι δεν είναι καθόλου έτοιμοι με τους περισσότερους να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της καινούριας συμφωνίας. “Τι μας μένει να κάνουμε, αν όχι να υπογράψουμε, τώρα που έχουμε ολοκληρωτικά δεσμευτεί με τους Τούρκους”, ανέφεραν πολλοί διπλωμάτες…

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας