14 Μαρ. 2016

Τουρκία - Ε.Ε. - Προσφυγικό

Η Κύπρος δεν προτίθεται να άρει το βέτο στα κεφάλαια της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας τα οποία κρατά κλειστά - Όχι και από τη Βουλγαρία

Σε δηλώσεις του προς το διαδικτυακό τόπο Politico, ο Κύπριος ΥπΕξ, Ιωάννης Κασουλίδης, αναφέρει ότι η Κύπρος δεν προτίθεται να άρει το βέτο στα κεφάλαια της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας τα οποία κρατά κλειστά, τονίζοντας ότι προτεραιότητά του είναι οι εύθραυστες διαπραγματεύσεις για την επανένωση του νησιού, οι οποίες εφόσον ευοδωθούν θα επιτρέψουν την άρση του εν λόγω βέτο. 

Παρά το γεγονός ότι η πίεση στην Κύπρο είναι έντονη, δεν είναι το μόνο μέλος της ΕΕ που μπλοκάρει τις ενταξιακές συνομιλίες, σημείωσε ο Κασουλίδης. «Η Γερμανία έχει μπλοκάρει κεφάλαια, η Γαλλία έχει μπλοκάρει κεφάλαια. Τι γίνεται με αυτές τις χώρες και γιατί μόνο η Κύπρος;», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι δεν είναι δυνατό να αγνοηθούν όλες οι προϋποθέσεις ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ο ίδιος σημειώνει επίσης ότι «η ροή των μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα δεν έχει μειωθεί καθόλου από τον περασμένο Νοέμβριο. Δεν πιστεύω ότι μέσα στους επόμενους τρεις μήνες η Τουρκία θα έχει ανταποκριθεί αποτελεσματικά... και ότι δε θα επανέλθει ζητώντας όλο και περισσότερα». 

Την ίδια ώρα, σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Boyko Borissov, αναφέρει ότι η υπό διαμόρφωση συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θα πρέπει επίσης να αφορά τα σύνορα της Τουρκίας με τη Βουλγαρία, καθώς και τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Μαύρης Θάλασσας. «Η Βουλγαρία δεν είναι έτοιμη να δεχθεί μια μερική τουρκική εμπλοκή (μόνο για τα ελληνικά νησιά), η οποία θα οδηγήσει πιθανότατα σε άνοιγμα νέων μεταναστευτικών διαδρόμων διαδρομών», δήλωσε ο Borissov στην επιστολή, εκφράζοντας επίσης την ανησυχία της Σόφιας σχετικά με την επιτάχυνση της διαδικασίας απελευθέρωσης των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ.

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας