10 Μαρ. 2016

H Κύπρος βγαίνει από το μνημόνιο

Η Κύπρος αποχαιρετά την τρόικα, αλλά πλήρωσε ακριβά το πρόγραμμα

«Η Κύπρος αποχαιρετά την τρόικα, αλλά πλήρωσε ακριβά το πρόγραμμα» φέρει σε τίτλο το εκτενές άρθρο της La tribune. Σύμφωνα με τον αρθογράφο Romaric Godin, η Κύπρος «εξέρχεται» από το πρόγραμμα βοήθειας και «απελευθερώνεται» από την τρόικα τρία χρόνια μετά την υπογραφή του μνημονίου, στο τέλος του μήνα. Παράλληλα, υπογραμμίζει τη σωστή τήρηση του προγράμματος που πραγματοποιήθηκε από την πλευρά της Κύπρου καθώς η χώρα εξαφάνισε το δημοσιονομικό έλλειμμα, χρησιμοποιώντας μόνο τα 7,5 δισ. από τα 10 που παρείχε το πρόγραμμα.

Ωστόσο, η επιτυχία αυτή του προγράμματος οφείλεται στα σκληρά μέτρα λιτότητας που ελήφθησαν από τη κυβέρνηση τα τελευταία τρία χρόνια καθώς και στο γεγονός ότι ωφελήθηκε από την περιορισμένη τουριστική δραστηριότητα των γειτονικών χωρών όπως, η Τυνησία και η Αίγυπτος. Σε αυτό ήρθε να προστεθεί και η πτώση των τιμών των πρώτων υλών σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και ότι Ρώσοι επενδυτές, παρά το κόστος που πλήρωσαν για τη διάσωση των τραπεζών λόγω κουρέματος, παρέμειναν στη χώρα.

Ακολούθως, ο αρθρογράφος σχολιάζει για την «εμπιστοσύνη» των αγορών που επέδειξαν παρά το χρέος. Παρότι είναι μια πολύ μικρή αγορά, αποτελεί ενδιαφέρον προϊόν επένδυσης, λόγω της υψηλής απόδοσης. Ωστόσο, ο Romaric Godin τονίζει ότι παρά την επιτυχία της Κύπρου να φύγει από τον μηχανισμό στήριξης, αυτό είχε κόστος τόσο για την εσωτερική οικονομία όσο και για την κοινωνία της χώρας. Η αύξηση της ανεργίας, η μείωση της αγοραστικής δύναμης καθώς και η μείωση των επενδύσεων αποτελούν αποτελέσματα του προγράμματος βοήθειας. Ο δημοσιογράφος τονίζει στη συνέχεια ότι οι Κύπριοι έχουν δυο τομείς που τους δίνουν ελπίδα και οι οποίοι είναι ανεξάρτητοι από το μνημόνιο. Αυτοί είναι η ελπίδα επανένωσης και « η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της χώρας από το 2020, που θα μπορούσε να μετατρέψει τη νήσο σε πάμπλουτη χώρα, πράγμα που εξηγεί και την επάνοδο των επενδύσεων». Τέλος, στο άρθρο γίνεται λόγος για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει στις διαπραγματεύσεις η Κύπρος σε θέματα όπως το περιουσιακό ή το προσφυγικό. Η Ευρώπη κάνει τα γλυκά μάτια στην Τουρκία λόγω του προσφυγικού, ενώ η τελευταία ζητά επανεξέταση του ενταξιακού της ζητήματος « Η Κυβέρνηση της Κύπρου βρίσκεται υπό πίεση και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε δυσκολία γιατί η όποια χαλάρωση από μέρους του θα θεωρηθεί σαν εγκατάλειψη του μόνου μοχλού πίεσης που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία στις συνομιλίες», αναφέρεται στο άρθρο.

Ο αρθρογράφος καταλήγει σημειώνοντας ότι « η προεκλογική εκστρατεία των βουλευτικών εκλογών κινδυνεύει να εξαλείψει την « επιτυχία » του προγράμματος βοήθειας. Ο Νίκος Αναστασιάδης καλά θα έκανε να μην επιμένει πολύ στην « επιτυχία » : οι περιπτώσεις της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας αποδεικνύουν ότι οι λαοί έχουν διαφορετική αντίληψη του όρου « επιτυχία » από αυτήν του Eurogroup. 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας