5 Μαρ. 2016

O.H.E. – προσφυγικό

Άμεση ενίσχυση της στήριξης προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Σε ενημέρωση των εκπροσώπων των διεθνών Μ.Μ.Ε., στην έδρα του Ο.Η.Ε. στη Νέα Υόρκη, ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Γ.Γ., κ. Farhan Haq, ανέφερε ότι εν όψει της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας, τη Δευτέρα, 7 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εξέδωσε στη Γενεύη συστάσεις που αποσκοπούν να βοηθήσουν τα Κράτη Μέλη στην επίλυση του ζητήματος των προσφύγων στην Ευρώπη. 

Ο Ύπατος Αρμοστής, κ. Filippo Grandi, πρότεινε ένα σχέδιο στα Κράτη-Μέλη της ..Ε. για τη διαχείριση και την σταθεροποίηση του ζητήματος των προσφύγων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έξι βασικά σημεία, τα οποία προτείνονται ως γενικές κατευθύνσεις. Στις συστάσεις περιλαμβάνονται η πλήρης εφαρμογή της λεγόμενης προσέγγισης "hot spot" και η μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία, την ενίσχυση της στήριξης προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας καθορισμού του καθεστώτος πρόσφυγα, της μετεγκατάστασης, και της επιστροφής ή επανεισδοχής. 

Ζήτησε επίσης να καθιερωθούν πιο ασφαλείς, νόμιμοι τρόποι ώστε να μπορούν οι πρόσφυγες να ταξιδεύουν στην Ευρώπη στο πλαίσιο υφιστάμενων προγραμμάτων και την ανάπτυξη συστημάτων για τον επιμερισμό της ευθύνης για τους αιτούντες άσυλο σε όλη την Ευρώπη. 

Η Ύπατη Αρμοστεία δήλωσε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται ταχέως με περίπου 30.000 ανθρώπους τώρα στην Ελλάδα, από τους οποίους περίπου το ένα τρίτο είναι στην Ειδομένη κοντά στα σύνορα με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. 

Τέλος, ανέφερε ότι η Ύπατη Αρμοστεία στηρίζει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης με την ανάπτυξη προσωπικού, βοηθώντας στον συντονισμό της προσπάθειας αντιμετώπισης της κατάστασης και με την παροχή στέγασης εκτάκτου ανάγκης, τεχνικής υποστήριξης και πληροφοριών σε πρόσφυγες και μετανάστες. 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας