5 Μαρ. 2016

Τουρκία-προσφυγικό

Η Τουρκία προτίθεται να δεχθεί την επιστροφή στο έδαφός της όλων των μεταναστών που εντοπίζονται σε τουρκικά χωρικά ύδατα

Η εφημερίδα Guardian, υπό τον τίτλο Turkey agrees to take back people who don’t qualify for EU asylum/ Diplomats claim breakthrough after Turkish PM pledges to readmit those not permitted to enter EU as asylum applicants hit record numbers, αναφέρεται στην απόφαση του Τούρκου Προέδρου, Recep Tayyip Erdoğan, την οποία και διαμήνυσε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, ότι η Τουρκία προτίθεται να δεχθεί την επιστροφή στο έδαφός της όλων των μεταναστών που εντοπίζονται σε τουρκικά χωρικά ύδατα, με τον κ. Tusk να δηλώνει, μετά τη χθεσινή του επίσκεψη στην Άγκυρα, ότι είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης που διαβλέπει ομοφωνία.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω απόφαση συνέπεσε χρονικά με την ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΕΕ, κατά την οποία περισσότεροι από 1,25 εκ. άνθρωποι, κυρίως Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί, κατέθεσαν πέρυσι αίτηση χορήγησης ασύλου, αποτελώντας τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει καταγραφεί ποτέ, αλλά και με την Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα. 

Η "συμφωνία επί της αρχής" χαιρετίστηκε από τις Βρυξέλλες ως μια σημαντική εξέλιξη, τη στιγμή που η Ελλάδα προσπαθεί για περισσότερο από δύο μήνες να επιστρέψει περίπου 900 μετανάστες στην Τουρκία, καταφέρνοντας, ωστόσο, να επιστρέψει μόνο 300 την προηγούμενη εβδομάδα. 

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι η απόφαση της Τουρκίας δεν θα λύσει το πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης και ότι για να έχουμε άμεσα αποτελέσματα η Τουρκία θα πρέπει να αναθεωρήσει την πολική εισόδου στα εδάφη της ανθρώπων από 70 διαφορετικές χώρες, το οποίο δεν πρόκειται να συμβεί γρήγορα. 

Σημειώνεται, τέλος, ότι η ελληνική κυβέρνηση αγωνίζεται να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες, ο αριθμός των οποίων ανήλθε στους 32.000, το 1/3 των οποίων είναι εγκλωβισμένοι σε ένα αυτοσχέδιο στρατόπεδο, υπό άθλιες συνθήκες, στην Ειδομένη, στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ. 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας