3 Μαρ. 2016

Συνεχίζονται οι επιθέσεις τουρκικού στρατού κατά των Κούρδων στην ανατολική Τουρκία

Κατεστραμμένη πόλη η Τσιζρέ

Ο τουρκικός Τύπος αναφέρει ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας έληξε στο Τζίζρε του Ντιγιαραμπακίρ και ο κόσμος άρχισε σιγά- σιγά να επιστρέφει στις εστίες του. Παρ’ όλ’ αυτά, οι καταστροφές που έχει υποστεί η πόλη είναι μεγάλες. Ο Τύπος παραθέτει φωτογραφικό υλικό όπου απεικονίζονται τα κατεστραμμένα κτήρια.

Οι κάτοικοι εισέρχονται στην πόλη έπειτα από αυστηρό έλεγχο από τις δυνάμεις ασφαλείας. Παρά ταύτα, έκρηξη σημειώθηκε την Τετάρτη που είχε σαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν μία γυναίκα και ένα παιδί.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων απομακρύνθηκαν 708 οδοφράγματα, 263 χαντάκια και κατασχέθηκαν 1409 αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί.

Το κόμμα της κουρδικής αντιπολίτευσης είχε προσκαλέσει σε διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού. Όμως, η αστυνομία διέλυσε το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί προκειμένου να πραγματοποιήσει πορεία προς το Σουρ. Στον φιλοκυβερνητικό Τύπο αναφέρεται ότι ο κόσμος δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Ντεμίρτας. Από την άλλη η φιλοκουρδική εφημερίδα Ozgur Gundem γράφει ότι ο κόσμος κατέστρεψε τα οδοφράγματα της αστυνομία και μπήκε στο Σουρ. Η Hurriyet γράφει ότι η αστυνομία έριξε τόσα πολλά δακρυγόνα που ο κόσμος δεν μπορούσε ούτε να φωνάξει συνθήματα. Ουδέτεροι παρατηρητές αναφέρουν ότι συγκεντρώθηκε περισσότερο από 10.000 κόσμος, παρ΄ όλο που ο πόλεμος συνεχίζεται στην περιοχή με νέες επιθέσεις τουρκικών δυνάμεων κατά των Κούρδων. 

Νωρίτερα, σκληρή ήταν η απάντηση του Ερντογάν και του Νταβούτογλου στο κάλεσμα του επικεφαλής του κουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμίρτας, για πορεία προς το Σουρ. Ο Ερντογάν κάλεσε τον εισαγγελέα να αναλάβει δράση εναντίον του Ντεμίρτας δηλώνοντας ότι το κάλεσμα του Ντεμίρτας ισοδυναμεί με κάλεσμα για τρομοκρατία. Ο Νταβούτογλου με τη σειρά του δήλωσε ότι ο Ντεμίρτας είναι γνωστός ότι προβοκάρει. «Τον έχετε ακούσει ποτέ να καλεί το λαό για αφοπλισμό; Θέλουν να πάνε εκεί και να κάνουν πορεία εκεί. Ο στόχος είναι να συνεργαστούν με τους τρομοκράτες. Δεν θα το αφήσουμε να γίνει», δήλωσε.

Η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να παρακολουθεί αδιάφορα τους εκατοντάδες θανάτους  αμάχων στην περιοχή.

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας