2 Μαρ. 2016

Η στάση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας

Γερμανική εφημερίδα Handelsblatt: …στο Βερολίνο επικρατεί η άποψη ότι η Κυβέρνηση Τσίπρα κάνει περισσότερα από πολλούς προκατόχους του και ότι δεν υπάρχει στον ορίζοντα μια καλύτερη εναλλακτική...

Η Handelsblatt φιλοξενεί ανταπόκριση από το Βερολίνο του συντάκτη Jan Hildebrand με τίτλο «Ελλάδα: Νέοι τόνοι από το Βερολίνο» και υπότιτλο «Η Merkel υπόσχεται βοήθεια στην Αθήνα - όχι μόνο για τους πρόσφυγες». 
Αρχικά, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Καγκελάριος, Angela Merkel, απαίτησε από τους Ευρωπαίους το τέλος της «πολιτικής της ελεύθερης διέλευσης». Εάν χιλιάδες πρόσφυγες είναι αποκλεισμένοι στα σύνορα Ελλάδας - πΓΔΜ, το πρόβλημα πρέπει να λυθεί εκεί, ενώ δήλωσε ότι «υπάρχουν δυνατότητες διανυκτέρευσης και διαμονής των προσφύγων και στην Ελλάδα». Η κα Merkel απέρριψε επίσης μια άμεση υποδοχή των προσφύγων, όπως έκανε στην περίπτωση της Ουγγαρίας το φθινόπωρο. 
Συγχρόνως, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Καγκελάριος διαβεβαίωσε ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα και δήλωσε ότι δε μπορεί η χώρα να αφεθεί στα κρύα του λουτρού. Η προσφυγική κρίση οδηγεί σε μια νέα κατάσταση, καθώς αντίθετα από ό, τι συνέβαινε στην οικονομική κρίση η γερμανική Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση είναι τώρα σύμμαχος του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σημειώνει ο συντάκτης. 

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι όταν την Τρίτη ο κ. Τσίπρας έκανε μνεία στο twitter στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ο Υπουργός της Καγκελαρίας Peter Altmaier απάντησε αμέσως «Μόνο να συμφωνήσω μπορώ με αυτό». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχει πολλή μεγάλη κατανόηση για την κυβέρνηση της Αθήνας – και αυτό ισχύει ακόμη και για τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες και πάλι έχουν καθυστερήσει. Ακόμη και ο Wolfgang Schäuble δεν έχει ακόμη εκφραστεί κριτικά εναντίον της χώρας, ενώ δήλωσε ότι «Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ασυνήθιστα δύσκολη κατάσταση». Πριν από λίγο καιρό, σημειώνει ο συντάκτης, την πρόταση θα ακολουθούσε η υπενθύμιση ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να δράσει. 
Ωστόσο, επισημαίνεται στη συνέχεια, τώρα επικρατούν επιεικείς τόνοι στο γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο τον περασμένο χρόνο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του τρίτου προγράμματος διάσωσης είχε θέσει ιδιαίτερα σκληρούς όρους. Κατά το συντάκτη και πάλι, μπορεί η Ελλάδα να έχει καθυστερήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αλλά πρέπει να αναγνωρίσει κανείς την προσπάθεια της προς αυτή την κατεύθυνση. 

Ακολούθως επισημαίνεται ότι πλέον στο Βερολίνο επικρατεί η άποψη ότι η Κυβέρνηση Τσίπρα κάνει περισσότερα από πολλούς προκατόχους του και ότι δε υπάρχει στον ορίζοντα μια καλύτερη εναλλακτική. Αυτό είναι σωστό κατά τη γνώμη του γράφοντος, ενώ θεωρεί αξιοσημείωτο το βαθμό, στον οποίο η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση εκφράζει την αλληλεγγύη της.

Στη συνέχεια αναφέρεται η επιθυμία της κας Merkel να επιλύσει την προσφυγική κρίση στο Αιγαίο, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, επιδιώκοντας τη συνεργασία των δυο χωρών. Από την άλλη πλευρά, η Αθήνα χρειάζεται τη βοήθεια της Ευρώπης, καθώς από τη στιγμή που η πΓΔΜ έκλεισε τα σύνορα της για τους πρόσφυγες, κινδυνεύει να καταρρεύσει οριστικά. Είναι κυρίως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία ζητά βοήθεια για την Αθήνα. Όπως δήλωσε και ο κ. Schäuble, η Ελλάδα έχει τη στήριξη της Γερμανίας, όχι όμως των άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Το ερώτημα είναι μέχρι που θα φτάσει αυτή η αλληλεγγύη, ενώ σύμφωνα με τα ελληνικά Μ.Μ.Ε., η Αθήνα πρότεινε ένα ευρωπαϊκό πακέτο βοήθειας, ύψους 470 εκατομμυρίων. 

Ο συντάκτης θέτει στη συνέχεια το ερώτημα αν πρόκειται να χαλαρώσει και το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και σημειώνει ότι επίσημα το Βερολίνο απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο, καθώς δηλώνει ότι η προσφυγική και η οικονομική κρίση αποτελούν δύο ξεχωριστά ζητήματα. Από την άλλη πλευρά τώρα στο Βερολίνο, τονίζεται συχνά ότι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα είναι δεκτικό σε μια κάποια ευελιξία, μια σύσταση που δεν ακουγόταν μέχρι τώρα και προκαλεί έκπληξη. 
Σύμφωνα με το συντάκτη, αυτή η ευελιξία θα αποτελεί επικίνδυνη ακροβασία, δεδομένου ότι το ΔΝΤ επιμένει στην εφαρμογή του προγράμματος, ενώ επιθυμεί σκληρότερες περικοπές.

Οι διαπραγματευτές έχουν προειδοποιήσει ήδη από την αρχή του χρόνου, ότι οι Ευρωπαίοι δε μπορούν, εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, να υποχωρούν για πολύ έναντι της ελληνικής πλευράς αναφορικά με το πρόγραμμα βοήθειας. Και κλείνοντας το δημοσίευμα αναφέρει ότι σε αυτή την περίπτωση απειλούν ότι θα διακόψουν το πρόγραμμα διάσωσης, ένας άμεσος κίνδυνος για τη Merkel και τον Schäuble, καθώς κατόπιν δεν θα υπάρχει στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο καμία πλειοψηφία για την εκταμίευση των δόσεων. 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας