29 Φεβ. 2016

Προσφυγικό: Διεθνής κόλαφος κατά των χωρών που κλείνουν τα σύνορά τους

Ban Ki-moon: Οι συνοριακοί περιορισμοί (Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία,  πΓΔΜ), δεν συνάδουν με την Σύμβαση (της Γενεύης) του 1951 για το καθεστώς των Προσφύγων

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, κ. Ban Ki-moon, σε δήλωσή του εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τους αυξανόμενους συνοριακούς περιορισμούς κατά μήκος της βαλκανικής διαδρομής, που περιλαμβάνει την Αυστρία, την Σλοβενία, την Κροατία την Σερβία και την πΓΔΜ. 

Αναφέρει ότι τέτοιοι περιορισμοί δεν συνάδουν με την Σύμβαση (της Γενεύης) του 1951 για το καθεστώς των Προσφύγων και το Πρωτόκολλο του 1967 που επιβάλλλουν να καθορίζονται για τον καθένα ατομικά το καθεστώς του πρόσφυγα και οι ανάγκες προστασίας που προκύπτουν. 

Ο Γ.Γ. αναφέρει ότι αριθμός των αιτούντων άσυλο που εισέρχονται στην Ελλάδα από την Τουρκία βαίνει αμείωτος και ότι το κλείσιμο των συνόρων δημιουργεί μία δύσκολη κατάσταση για την Ελλάδα.

Επισημαίνει ότι έχει πλήρη επίγνωση των πιέσεων που γίνονται αισθητές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και απευθύνει έκκληση προς όλες τις χώρες να αφήσουν τα σύνορά τους ανοιχτά και να ενεργούν με πνεύμα κοινής ευθύνης και αλληλεγγύης, περιλαμβανομένης της δυνατότητας διεύρυνσης των νομικών οδών για την πρόσβαση στο άσυλο. 

Ο Γ.Γ. Ο.Η.Ε. αναφέρει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των προσφύγων φιλοξενείται από αναπτυσσόμενες χώρες και ότι είναι ανάγκη να υπάρξει επιμερισμός ευθυνών σε διεθνές επίπεδο. 

Τέλος, επισημαίνει ότι στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών θα διεξαχθεί Σύνοδος για τις μεγάλες μετακινήσεις των μεταναστών και των προσφύγων την 19η Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας