26 Φεβ. 2016

Πορτογαλία-Διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς της Ε.Ε.

Σοσιαλιστική κυβέρνηση: «...ο προϋπολογισμός του 2016 δείχνει ότι, τελικά, υπάρχει εναλλακτική λύση»

(Στη φωτογραφία ο σοσιαλιστής Πορτογάλος πρωθυπουργός, Antonio Costa, με τον Αλέξη Τσίπρα)  

To κύριο άρθρο της πορτογαλικής εβδομαδιαίας πολιτικής επιθεώρησης Sabado (www.sabado.pt), αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση της πορτογαλικής κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στα αποτελέσματα που θα έχει η τελική συμφωνία για την πορτογαλική κοινωνία. Το άρθρο ανέφερε:
 
"Ο Αναπληρωτής Υπουργός Συντονισμού της κυβερνητικής πολιτικής, Eduardo Cabrita, άνθρωπος εμπιστοσύνης του Πορτογάλου Πρωθυπουργού (σοσιαλιστή), Antonio Costa, υποστήριξε με δηλώσεις του  ότι «ο προϋπολογισμός του 2016 δείχνει ότι, τελικά, υπάρχει εναλλακτική λύση». Αρνήθηκε ότι υπήρξαν υποχωρήσεις στις Βρυξέλλες και δήλωσε πως απλώς έγινε «ένας αυστηρά τεχνικός διάλογος» με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. 

Είναι αναμφισβήτητο ότι ο δρόμος που επέλεξαν οι Σοσιαλιστές –ο οποίος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το Μπλόκο της Αριστεράς και το Κομμουνιστικό Κόμμα- είναι διαφορετικός από εκείνον που ακολούθησε ο κεντροδεξιός συνασπισμός PSD / CDS-ΡΡ. Αδιαμφισβήτητο παραμένει επίσης το γεγονός ότι οι ολοκληρωθείσες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποτελούν αφ΄ εαυτών, αιτία ανακούφισης. Ωστόσο, τίποτε από τα παραπάνω δεν σημαίνει ότι πρόκειται να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στη καθημερινή ζωή του πορτογαλικού λαού. 

Είτε αρεστό είτε όχι, οι ευρωπαϊκοί κανόνες είναι αυτοί που όλοι γνωρίζουμε και, παρότι πολλοί από τους συγκεκριμένους κανόνες απέχουν πολύ από αυτά που έχει ανάγκη μία χώρα σαν την Πορτογαλία, θα πρέπει να τηρηθούν. Τουλάχιστον, για όσο χρονικό διάστημα θα είναι καλύτερο, μία χώρα να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το να μην είναι. Ουδείς μέχρι στιγμής –από τον (Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Πορτογαλίας) Jerónimo de Sousa έως τον Γιάνη Βαρουφάκη– δεν κατάφερε να υποδείξει μια πιο συμφέρουσα και βιώσιμη, λύση για τη χώρα μας. 

Μένει λοιπόν να αξιολογήσουμε τις επιλογές που η σημερινή κυβέρνηση έχει κάνει και που αφορούν στον κρατικό προϋπολογισμό και να δούμε τί ακριβώς σημαίνουν οι επιλογές αυτές, στην πραγματικότητα. 

- Το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει είναι αυτό ακριβώς που είπε, κατά λάθος, ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών, Mário Centeno, όταν δήλωσε ότι " η φορολογική επιβάρυνση για το 2016 προβλέπεται να συνεχιστεί", αν και έσπευσε να διορθώσει τη δήλωσή του αμέσως μετά. Η αλήθεια είναι πως συνολικά, η φορολογική επιβάρυνση θα συνεχιστεί και οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με άλλους τρόπους. 

- Το δεύτερο συμπέρασμα απαιτεί μια βαθύτερη ανάλυση, η οποία πραγματοποιήθηκε από τεχνικούς και οικονομολόγους και προκαλεί έκπληξη: Τελικά, ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2016 δίνει περισσότερα προνόμια σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερο εισόδημα: Η αποκατάσταση των εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων ωφελεί τα άτομα με μισθούς άνω των 1.500 ευρώ, η μείωση κατά 50% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης απευθύνεται στις υψηλότερες συντάξεις, ο ΦΠΑ θα μειωθεί στην εστίαση, χωρίς να εγγυάται κανείς ότι η μείωση αυτή θα έχει κάποιο όφελος για τους καταναλωτές, οι δημόσιοι υπάλληλοι με ακαθάριστο μισθό κατά μέσο όρο μεταξύ των 503 και 613 ευρώ δεν κερδίζουν τίποτα, ενώ οι εργαζόμενοι με μέσο μισθό 3.220 ευρώ θα έχουν αύξηση του εισοδήματος τους κατά 6,85%, σύμφωνα με υπολογισμούς που έγιναν από διάφορους ειδικούς συμβούλους και τα ΜΜΕ. 

Όσον αφορά στην TAP (πορτογαλικός εθνικός αερομεταφορέας), ήδη υπήρχαν αμφιβολίες για την πραγματική αξία της επαναδιαπραγμάτευσης που επιβλήθηκε στους Humberto Pedrosa και David Neeleman. Μόλις όμως γίνει αντιληπτό ότι υπάρχουν Κινέζοι μέτοχοι – του ομίλου Hainan Airlines – οι οποίοι συμμετέχουν από την αρχή στη συμφωνία, είναι κατανοητό ότι δεν επήλθε καμία ουσιαστική αλλαγή. Ούτε βεβαίως από άποψη διαφάνειας. 
Η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ της παρούσας κυβέρνησης και της Gateway αφήνει ανοιχτά σημαντικά ζητήματα, όπως: 

•    το πορτογαλικό κράτος έχει τον τρόπο να αντιστρέψει τους όρους της συμφωνίας και υπό ποιες προϋποθέσεις; 
•    Η TAP συνεχίζει ή όχι να έχει την υποχρέωση υποβολής μηνιαίων λογαριασμών, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας που υπογράφηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση; 
•    Οι υποχρεώσεις των τεχνικών προδιαγραφών της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας - πχ. Οι προθεσμίες συντήρησης του αερολιμένα (hub) Λισαβόνας, τα κεντρικά γραφεία στην Πορτογαλία και οι θέσεις εργασίες - είναι οι ίδιες ή έχουν αλλάξει;", καταλήγει το κύριο άρθρο της Sabado. 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας