25 Φεβ. 2016

Η Ουγγαρία για το προσφυγικό

Ούγγρος πρωθυπουργός Ορμπάν: «…έχουν χυθεί επί μακρόν δάκρυα για την Ελλάδα και οι χώρες έχουν ικετέψει αρκετά…»

Στην εφημερίδα Βild φιλοξενείται εκτενής συνέντευξη του Ούγγρου πρωθυπουργού, Victor Orban, υπό τον τίτλο «O τόνος απεύθυνσης από την Γερμανία είναι απότομος, χοντροκομμένος, επιθετικός.

Η συνέντευξη ξεκινά με ερώτημα στον Ούγγρο πρωθυπουργό σχετικά με την πρόθεσή του να διεξαγάγει δημοψήφισμα στη χώρα του σχετικά με το θέμα της κατανομής των προσφύγων. Ο κ. Orban απαντά ότι αυτή η απόφαση αποσκοπεί στο να αποτραπεί η επιβολή υποχρεωτικών ποσοστώσεων από την Ε.Ε., καθώς αυτό είναι κάτι που προσκρούει στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Θεωρεί δε ότι δεν είναι δυνατή η επιβολή αποφάσεων της Ε.Ε. που θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών και των μελλοντικών γενεών και ότι η υποδοχή των προσφύγων θα αλλάξει το προφίλ της Ουγγαρίας και της Ευρώπης, εθνοτικά, πολιτισμικά και θρησκευτικά. Δηλώνει ότι δεν επιθυμεί τον κατακερματισμό της χώρας του και επιδιώκει την προστασία των πολιτών της, ενώ υπογραμμίζει ότι οι Ούγγροι δεν επιθυμούν τους μετανάστες και την εισαγωγή στη χώρα τους ενός προβλήματος που προέρχεται και αφορά τα δυτικά κράτη.

Στη συνέχεια δηλώνει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρχει σε βάρος των εθνικών συμφερόντων και προειδοποιεί ότι αυτό που τείνει να μας διαφύγει αυτή τη στιγμή είναι το χάος που επικρατεί στις Βρυξέλλες και το μούδιασμα της Ε.Ε..

Κατόπιν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ούγγρος πρωθυπουργός αναφέρει ότι εκείνο που τον ενοχλεί περισσότερο είναι η ανοχή που δείχνουν οι Βρυξέλλες στην κουλτούρα της καταστρατήγησης των συμφωνιών, καθώς κατά την άποψή του, δεν ισχύουν πλέον ούτε τα κριτήρια του Μάαστριχτ, ούτε η Schengen, ούτε το Δουβλίνο.

Σε ό, τι αφορά τη στάση της Γερμανίας στο προσφυγικό, ο κ. Orban σημειώνει ότι πρόκειται για μια μεγάλη δύναμη εντός Ευρώπης, αλλά επισημαίνει ότι αντίθετα με το παρελθόν και τους χειρισμούς του Καγκελαρίου Kohl, στην παρούσα φάση ο τόνος της Γερμανίας είναι απότομος, χοντροκομμένος, και επιθετικός και αυτό σε συνδυασμό με την παρούσα κρίση στο μεταναστευτικό είναι προβληματικό. Δηλώνει ταυτόχρονα ότι η Γερμανία και οι κεντροευρωπαϊκές χώρες είναι αυτές που τηρούν τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρώπης και είναι απαραίτητο να μείνουν ενωμένες από το να διαπληκτίζονται ενώπιον του προβλήματος.

Στο ερώτημα αν η μοναχική πορεία της Γερμανίας ευθύνεται για την προσφυγική καταστροφή στην Ευρώπη, απαντά αρνητικά, επισημαίνοντας ταυτόχρονα αυτό είναι αποτέλεσμα του χάους που επικρατεί στην Μ. Ανατολή. Ταυτόχρονα, δηλώνει ότι η αντίδραση της γερμανίδας Καγκελαρίου ήταν απλώς να καλωσορίσει τους πρόσφυγες, και παρά το γεγονός ότι της εύχεται ολόψυχα να επιτύχει το εγχείρημά της, τονίζει ότι η ουγγρική πλευρά διατηρεί το δικαίωμα και προς όφελος των συμφερόντων του λαού της, να μην θέλει να κάνει ανάλογα πειράματα.

Στην ερώτηση τι ακριβώς εννοεί με τον όρο ‘πειράματα’ εξηγεί ότι με την μαζική είσοδο μη καταγεγραμμένων μεταναστών από τα νοτιοανατολικά, εισάγεται και τρομοκρατία, εγκληματικότητα, αντισημιτισμός και ομοφοβία. Στη συνέχεια σημειώνει ότι δεν θα πρέπει όλοι να αντιγράφουν την πολιτική που ακολουθείται από τη Γερμανία στο συγκεκριμένο ζήτημα, αν και δηλώνει ότι παρά το γεγονός ότι η γερμανική πολιτική δεν είναι χωρίς εναλλακτική, δεν βλέπει κάποια εναλλακτική για την Καγκελάριο Merkel. Επίσης, υπογραμμίζει ότι το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες θα έπρεπε το προηγούμενο καλοκαίρι να ακούσει τις προειδοποιήσεις των κεντροευρωπαϊκών κρατών, που είχαν εξ αρχής ζητήσει την παύση της μετανάστευσης, καθώς και την καταγραφή και το διαχωρισμό των εισερχομένων σε όσους έρχονται από κατάσταση έκτακτης ανάγκης και σε όσους είναι οικονομικοί μετανάστες.

Στη συνέχεια, χαρακτηρίζει την ευρωπαϊκή πολιτική στο προσφυγικό ολοένα και «πιο απομονωμένη και περίκλειστη», καθώς κατά την άποψή του, οι πολιτικοί δεν αφουγκράζονται την βούληση των λαών τους για το ζήτημα αυτό.

Στο ερώτημα σχετικά με το πόσο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πράξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης η πραγματοποίηση της Διάσκεψης των Δυτικών Βαλκανίων, ο Ούγγρος πρωθυπουργός υπεραμύνεται της ευρωπαϊκής στάσης της χώρας του, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι η Ουγγαρία δεν θέλησε να σωθεί από την οικονομική κρίση με γερμανικά χρήματα και κατάφερε με ίδιες δυνάμεις να στηριχθεί οικονομικά και να επιστρέψει το σύνολο των οφειλών της στην Ε.Ε..

Για την απόφαση κατανομής 160.000 προσφύγων στα κράτη-μέλη της ΕΕ λέει ότι πρόκειται για μία «μη νόμιμη απόφαση» που αντίκειται στο ευρωπαϊκό δίκαιο και την καταγγέλλει όπως έκανε και η Σλοβακία. Παράλληλα, θεωρεί παράλογο και μη λειτουργικό το όλο εγχείρημα.

Σε ερώτημα σχετικό με την Ελλάδα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός απαντά ότι έχουν χυθεί επί μακρόν δάκρυα για την Ελλάδα και οι χώρες έχουν ικετέψει αρκετά. Ενώ προσφέρθηκε κάθε είδους βοήθεια – χρήματα, προσωπικό, τεχνική υποστήριξη – όλα αποκλείστηκαν από την ελληνική πλευρά και προσθέτει ότι μπορείς να βοηθήσεις μόνον αυτόν που θέλει να βοηθηθεί. Τώρα, σημειώνει, είναι η σειρά των Ελλήνων να χειριστούν το θέμα.

Για το ενδεχόμενο ενός αποκλεισμού της Ελλάδας από το χώρο Schengen, ο Ούγγρος πρωθυπουργός απαντά ότι η Συνθήκη είναι σαφής και όποιος δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του σε σχέση με τη φύλαξη των συνόρων, θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες. Εύχεται καλή επιτυχία στους Έλληνες, αλλά σημειώνει ότι το δίκαιο και οι νόμοι θα πρέπει να τηρούνται.

Σε ερώτηση σχετικά με τη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου με την συμμετοχή της Τουρκίας και για την εμπιστοσύνη του στον Τούρκο Πρόεδρο, ο κ. Orban δηλώνει ότι ο Πρόεδρος Erdogan είναι «προσωπικός του φίλος» και η σχέση της χώρας του με την Τουρκία χαρακτηρίζεται «στενή και πλήρης εμπιστοσύνης». Παρά ταύτα, θεωρεί ότι η Ευρώπη τηρεί μία στάση επαιτείας έναντι της Τουρκίας και έναντι χρημάτων και υποσχέσεων παρακαλά για τη φύλαξη των εξωτερικών της συνόρων. Αυτό δεν είναι κατά την άποψή του καλή πολιτική, καθώς εξαρτά το μέλλον και την ασφάλεια της Ευρώπης από την ευημερία της Τουρκίας.

Στην τελευταία ερώτηση των συντακτών για τους χειρισμούς της Ε.Ε. σε σχέση με την Τουρκία, ο Ούγγρος πρωθυπουργός σημειώνει ότι η Ευρώπη υπόσχεται στην τουρκική πλευρά πράγματα που τα κράτη δεν μπορούν ή δεν θέλουν να παρέχουν. Θεωρεί ότι είναι αυταπάτη η επιδίωξη υποδοχής και κατανομής εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων από την Τουρκία, καθώς κανένα κράτος-μέλος δεν θέλει και δεν μπορεί στην πραγματικότητα να το κάνει αυτό. Και κλείνει εμφατικά λέγοντας στους συντάκτες ότι μπορούν να τον κρεμάσουν στο κέντρο της Βουδαπέστης αν συναινέσει σε κάτι τέτοιο. 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας