24 Φεβ. 2016

ΝΑΤΟ-Αιγαίο-πρόσφυγες

Hurriyet Daily News (για τις περιπολίες στο Αιγαίο): "…το ΝΑΤΟ μπορεί να καταλήξει να ‘κατασκοπεύει’ τις ρωσικές δραστηριότητες…"

Σε άρθρο της με τίτλο: «NATO force in the Aegean to also spy on the Russians?» η δημοσιογράφος της Hurriyet Daily News, Μπαρτσίν Γινάντς, αναφέρεται στις διαστάσεις της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος σε συνάρτηση με τις διαφωνίες που Ελλάδα και Τουρκία παραδοσιακά έχουν στο Αιγαίο ενώ θέτει και το ζήτημα της Ρωσίας. 

‘Όλα έγιναν τόσο γρήγορα που κατά πάσα πιθανότητα τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα ανησυχούν για τις συνέπειες που θα έχει η κατάσταση στην οποία βρέθηκαν, αν δεν το έχουν ήδη μετανιώσει’, αναφέρει εισαγωγικά η αρθρογράφος. 

Όπως γράφει, το Αιγαίο υπήρξε πηγή έντασης μεταξύ των δύο μελών του ΝΑΤΟ, Τουρκίας και Ελλάδας σε σημείο οι δύο χώρες να φτάσουν στο χείλος του πολέμου πριν από ακριβώς μία δεκαετία. 

«Η ιδέα της αποστολής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο προήλθε από τη Γερμανία και οι διαπραγματεύσεις διήρκησαν μόλις 10 μέρες ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα χρειάζονταν περισσότερο χρόνο. Η απελπισμένη να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές, Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ, έπεισε τον Τούρκο πρωθυπουργό Νταβούτογλου να συμφωνήσει στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και την επόμενη ημέρα μέσω τηλεφωνικών συνομιλιών αμφότεροι είχαν την συναίνεση του Έλληνα πρωθυπουργό, Τσίπρα. Έπειτα από την αίτηση των τριών χωρών το ΝΑΤΟ αποφάσισε κατά την διάρκεια της συνάντησης των Υπουργών Αμύνης της 11ης Φεβρουαρίου να παράσχει στήριξη ‘προκειμένου να συμβάλλει στις διεθνείς προσπάθειες περιορισμού της παράνομης διακίνησης και της παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο’», σχολιάζει. 

Όπως το καταλαβαίνω, γράφει η αρθρογράφος, οι φρεγάτες που διεξάγουν έρευνες αναγνωριστικές, επιτήρησης και παρακολούθησης, δεν θα μπορούν να αναλαμβάνουν άμεση δράση εναντίον των διακινητών αλλά θα συλλέγουν πληροφορίες και θα τις παραδίδουν στις αρχές των δύο χωρών με γρήγορο τρόπο ώστε οι τελευταίες να αναλαμβάνουν άμεση δράση. 

Η Γινάντς επικαλείται πηγή του ΝΑΤΟ σύμφωνα με την οποία οι τουρκικές και ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα διεξάγουν επιχειρήσεις στα χωρικά ύδατα της άλλης χώρας, η δύναμη του ΝΑΤΟ θα βρίσκεται στα διεθνή ύδατα. Αναφέρει επίσης ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τις ‘λεπτομέρειες’ και σχολιάζει ωστόσο ότι ‘ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες’. 

Όπως εξηγεί, ο καθορισμός των διεθνών υδάτων καθώς και των χωρικών υδάτων είναι υπό αμφισβήτηση από τις δύο πλευρές καθώς η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 ναυτικά μίλια, αίτημα που αν τεθεί σε εφαρμογή θα συνιστά casus belli για την Τουρκία. Επιπρόσθετα, οι δύο πλευρές διαφωνούν και στο ζήτημα της κυριαρχίας ορισμένων νησιών. 

«Εργαζόμαστε να βρούμε τρόπους ώστε να ξεπεράσουμε αυτά τα προβληματικά ζητήματα», δήλωσε στη δημοσιογράφο το στέλεχος του ΝΑΤΟ. 

Κατά πάσα πιθανότητα, σχολιάζει, οι διπλωμάτες και οι στρατιωτικοί των δύο χωρών θα πρέπει να βρίσκονται σε υψηλή επιφυλακή προκειμένου να αποφύγουν καταστάσεις κατά τις οποίες τα αντίστοιχα επιχειρήματά τους να μην αμβλύνονται. 

Την νευρικότητα της τουρκικής πλευράς εντείνει και το γεγονός ότι εμπλέκεται και η ΕΕ, γράφει και συνεχίζει: «Ενώ ο διπλωμάτης του ΝΑΤΟ ήταν αισιόδοξος ότι η νέα κατάσταση μπορεί ακόμα και να επιφέρει μία μόνιμη λύση στη διαμάχη στο Αιγαίο, δεν μπόρεσα να δω παρόμοια διάθεση από την Άγκυρα» 

Η Γινάντς θέτει στο άρθρο της και το ζήτημα της Ρωσίας. Όπως γράφει, το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να καταλήξει να ‘κατασκοπεύει’ τις ρωσικές δραστηριότητες στο Αιγαίο το οποίο χρησιμοποιείται για τον εφοδιασμό της Συρίας είναι ένα άλλο ζήτημα που θα πρέπει να σκεφτούμε. 

Κανείς δεν γνωρίζει αν το παραπάνω το επιθυμεί η Τουρκία καθώς κατά το παρελθόν είχε αντισταθεί στις προσπάθειες να διεξάγει το ΝΑΤΟ μία αντιπαράθεση εναντίον της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα. Αλλά αυτό ήταν πριν η Τουρκία εξοργίσει τη Ρωσία με την κατάρριψη του αεροσκάφους της στα τουρκοσυριακά σύνορα. Δεν αποτελεί μυστικό άλλωστε ότι η Τουρκία θέλει την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην κρίση στη Συρία. Αλλά η Τουρκία θέλει την εμπλοκή του ΝΑΤΟ μόνο στη Συρία και όχι στο Αιγαίο. 

Στο τέλος του άρθρου, η αρθογράφος αναρωτιέται αν η Άγκυρα έχει σκεφτεί όλες αυτές τις διαστάσεις.  

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας