24 Φεβ. 2016

ΕΕ-Το αδιέξοδο στο προσφυγικό

Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Thomas de Maiziere: …αν τα μέτρα της ΕΕ για το προσφυγικό δεν έχουν αποτέλεσμα, τότε θα πρέπει να υπάρξουν νέα σχέδια όπως «η προστασία του χώρου Σένγκεν σε διαφορετικά σύνορα»…

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα μετά την απόφαση της ΠΓΔΜ να διακόψεις τις διελεύσεις Αφγανών και να περιορίσει τις διελεύσεις Σύρων και Ιρακινών από τα σύνορά της, επισημαίνει δημοσίευμα της EUObserver.

Η ελληνική αστυνομία έχει αρχίσει να απομακρύνει τους μετανάστες από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ενώ η Αθήνα έχει ζητήσει από την ΠΓΔΜ να χαλαρώσει τους περιορισμούς. Στο μεταξύ, η Σλοβενία έχει εξουσιοδοτήσει τον στρατό να βοηθήσει στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη μέσω Κροατίας.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην κριτική που ασκήθηκε από τον αρμόδιο Έλληνα Υπουργό Γιάννη Μουζάλα τόσο κατά της Αυστρίας για το όριο που έχει θέσει στον αριθμό των μεταναστών που θα υποδέχεται ημερησίως όσο και κατά των χωρών Visegrad για το γεγονός ότι δεν υποδέχονται μετανάστες στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συναντώνται σήμερα υπό την Ολλανδική Προεδρία για να εκτιμήσουν την κατάσταση στη μεταναστευτική οδό των Δυτικών Βαλκανίων ενώ την Τετάρτη θα συναντηθούν στη Βιέννη οι ηγέτες των χωρών αυτών σε μια μίνι σύνοδο. Την Πέμπτη οι αρμόδιοι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στα Δυτικά Βαλκάνια ενώ θα συμμετάσχουν και οι αρμόδιοι υπουργοί της Σερβίας και της ΠΓΔΜ. Οι υπουργοί θα εστιάσουν στο θέμα της καλύτερης εφαρμογής την ήδη συμφωνηθέντων μέτρων και θα συζητήσουν το εθελοντικό σύστημα επανεγκατάστασης. Ωστόσο, δεν αναμένεται να ληφθούν δεσμεύσεις. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο αρμόδιος υπουργός της Τουρκίας θα ερωτηθεί «τι μπορείς να κάνεις, και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε».

Από την πλευρά της, η Ολλανδική Προεδρία θα προωθήσει την πρόταση για Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή ώστε να είναι λειτουργική ως το καλοκαίρι. Σύμφωνα ωστόσο με τον αρμόδιο Γερμανό υπουργό Thomas de Maiziere, ο χρόνος τρέχει και «οι επόμενες δυο εβδομάδες είναι αποφασιστικής σημασίας». Τόνισε σε συνέντευξή του στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ότι αν τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί δεν έχουν αποτέλεσμα, τότε θα πρέπει να υπάρξουν νέα σχέδια όπως «η προστασία του χώρου Σένγκεν σε διαφορετικά σύνορα». Ωστόσο, χαρακτήρισε ως «απαράδεκτη» την κίνηση της Αυστρίας να θέσει ημερήσιο όριο στους αιτούντες άσυλο.

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας