21 Φεβ. 2016

Συμφωνία ΕΕ – Βρετανίας

Βρετανικός Τύπος:

Ένα διχασμένο υπουργικό συμβούλιο 

Η ανακοίνωση από το Βρετανό Πρωθυπουργό ότι το δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ θα διεξαχθεί την 23η Ιουνίου, καλύπτει  τα πρωτοσέλιδα αλλά και τις εσωτερικές σελίδες όλων των βρετανικών εφημερίδων, επικεντρώνοντας κυρίως στη διάσπαση που παρατηρείται στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τη στάση στο δημοψήφισμα, μετά την ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης, Michael Gove, και άλλων πέντε υπουργών ότι θα υποστηρίξουν την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. 

Οι κυριακάτικοι Times κυκλοφορούν με το χαρακτηριστικό τίτλο “Cameron declares war on rebels”, η Telegraph τιτλοφορείται “A cabinet divided”, ενώ ο Independent, “Our safety frames EU vote battle”, σχολιάζει ότι «ο Cameron παίζει με το φόβο όταν αναφέρει ότι η αποχώρηση της χώρας αποτελεί απειλή στην οικονομική και εθνική ασφάλεια», με τον Gove να απαντά ότι πλέον «η ΕΕ είναι πηγή ανασφάλειας». Ο Observer από την πλευρά του χρησιμοποιεί για τίτλο κομμάτι από την ανακοίνωση του Cameron «η επιλογή είναι στα χέρια σας. Πιστεύω ότι θα είμαστε πιο ασφαλείς και δυνατοί εντός της ΕΕ», με την εφημερίδα να τονίζει, παράλληλα, ότι «η Downing Street αναμένει με νευρικότητα την ετυμηγορία του Δημάρχου του Λονδίνου, Boris Johnson», o οποίος, κατά τον Observer, σκοπεύει να ανακοινώσει σήμερα το βράδυ ποια πλευρά θα υποστηρίξει, αφού ακούσει τον Cameron που εμφανίζεται σήμερα στο BBC και στην εκπομπή Andrew Marr Show. Κατόπιν, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ο Boris Johnson, θα αναλύσει τους λόγους της απόφασής του στη στήλη της Daily Telegraph όπου αρθρογραφεί κάθε Δευτέρα. 

Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι στον Observer αρθρογραφεί σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Phillip Hammond, και ο ηγέτης των Εργατικών, Jeremy Corbyn. O Hammond στο άρθρο του (Better to stay with a deal that will answer voters’ frustration), τονίζει αναφερόμενος στην συμφωνία, ότι όλοι οι σημαντικοί τομείς ανησυχίας έχουν αντιμετωπισθεί και η Βρετανία μπορεί να κτίσει πάνω σε αυτά το οφέλη για να διασφαλίσει ένα ασφαλέστερο μέλλον, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο στόχος μεταρρύθμισης της ΕΕ δεν τελειώνει με τη συμφωνία. 
Ο ηγέτης των εργατικών από την πλευρά του (Cameron’s deal is the wrong one: but Britain must stay “in”), χαρακτηρίσει λανθασμένη τη συμφωνία, ωστόσο προσθέτει ότι η Βρετανία πρέπει να παραμείνει εντός της ΕΕ. 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας