21 Φεβ. 2016

Κυπριακό-Το άγος των αγνοουμένων μένει...

Κοντά στον τάφο 100 αγνοουμένων

- Τουρκοκύπριος έφερε τα στοιχεία

Στο βασικό πρωτοσέλιδο θέμα του με τίτλο «Κοντά στον τάφο 100 αγνοουμένων- Τουρκοκύπριος (Τ/κ) έφερε τα στοιχεία στον «Πολίτη», η ομώνυμη κυπριακή εφημερίδα αναφέρει ότι (ο Τ/κ που έδωσε τις πληροφορίες), δεν θέλει να κατονομαστεί αλλά δήλωσε συγκινημένος από την έκκληση Αναστασιάδη- Ακιντζί για πληροφορίες, ενώ ο «Π» διαβίβασε την Παρασκευή τις πληροφορίες στο γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου. Επίσης προσθέτει ότι, το 2009-2010 η ΔΕΑ (Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους) πραγματοποίησε ανασκαφή στην γειτονική περιοχή Ορνίθι για τον ομαδικό τάφο των 84 Ασσιωτών. Όπως σημειώνεται : «Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο ομαδικός τάφος βρίσκεται σε έκταση μερικών στρεμμάτων μεταξύ των κατεχομένων χωριών Αφάνειας και Άσσιας, εντός της οποίας μεταφέρθηκαν τα οστά δεκάδων αγνοουμένων και ετάφησαν εκ νέου. Η συγκεκριμένη περιοχή δεν αφορά δηλαδή «πρωτογενή» τάφο. Πρόκειται για μετακίνηση οστών η οποία έλαβε χώρα με πάσα μυστικότητα, σύμφωνα με τις πηγές πληροφόρησης, λίγο μετά το 1990, από τον τουρκικό στρατό». 

Υπό τον τίτλο "Μετακίνησαν τον τάφο- Διασταυρωμένη πληροφορία για το που «κουβάλησαν» τα οστά των Ασσιωτών", η εφημερίδα φιλοξενεί ρεπορτάζ, το οποίο αναφέρει: 

«Η από κοινού έκκληση που απηύθυναν πρόσφατα οι δυο ηγέτες Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί για να προσέλθουν όσοι γνωρίζουν και να δώσουν πληροφορίες γύρω από το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, φαίνεται να αποδίδει καρπούς. Ο «Π» την τελευταία εβδομάδα έλαβε πληροφορίες από καλά ενημερωμένη τουρκοκυπριακή πηγή για την ύπαρξη ενός σημείου στην ευρύτερη περιοχή της Άσσιας όπου κατά τις αρχές της δεκαετίας του 1990 μετακινήθηκαν τα οστά δεκάδων Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων. Ο αριθμός, σύμφωνα με την ίδια πηγή μπορεί να αντιστοιχεί και σε οστά πέραν των 100 ανθρώπων. Τη συγκεκριμένη πληροφορία η εφημερίδα μας τη διερεύνησε με ιδιαίτερη προσοχή και πριν από δυο μέρες κατέστη δυνατή η διασταύρωση ( και η επιβεβαίωση) της από δεύτερο, ανεξάρτητο πρόσωπο, το οποίο ήταν μάλιστα σε θέση να γνωρίζει και περισσότερες λεπτομέρειες. Καθηκόντως ο «Π» διαβίβασε το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής τις σχετικές πληροφορίες τόσο στο γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα κ. Φώτη Φωτίου, όσο και στο γραφείο του Ελληνοκυπρίου εκπροσώπου στη Διερευνητική Επιτροπή των Αγνοουμένων κ. Νέστορα Νέστορος, για τα περαιτέρω. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει, πρόκειται για μια έκταση μερικών στρεμμάτων μεταξύ των κατεχομένων χωριών Αφάνειας και Άσσιας εντός της οποίας μεταφέρθηκαν τα οστά δεκάδων αγνοουμένων και ετάφησαν εκ νέου. Η συγκεκριμένη ταφή δεν αφορά δηλαδή «πρωτογενή» τάφο. Πρόκειται για μετακίνηση οστών η οποία έλαβε χώρα με πάσα μυστικότητα, σύμφωνα με τις πηγές πληροφόρησης, την περίοδο που αναφέρουμε πιο πάνω, από τον τουρκικό στρατό. 
Πιο απλά, εάν επιβεβαιωθεί με την εκσκαφή στη συγκεκριμένη περιοχή, η πληροφορία και εντοπιστούν οστά αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής, θα τεκμηριωθεί η υποψία που πλανάται εδώ και χρόνια. Ότι δηλαδή την περίοδο κατά την οποία άρχισαν οι προσφυγές συγγενών αγνοουμένων σε δικαστήρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων (όπως το ΕΔΑΔ) και η Τουρκία κλήθηκε πλέον να δώσει πληροφορίες για αιχμαλώτους που συνέλαβε ο στρατός της στην Κύπρο το 1974, στα κατεχόμενα φαίνεται να στήθηκαν επιχειρήσεις μετακίνησης ομαδικών τάφων σε μια εμφανή προσπάθεια να χαθούν στοιχεία και μαρτυρίες. Ουδόλως τυχαίο είναι το γεγονός ότι σε ανασκαφές που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο της ΔΕΑ (ιδιαίτερα στην περιοχή όπου αναζητήθηκε ο ομαδικός τάφος των Ασσιωτών) βρέθηκαν μόνο υπολείμματα λειψάνων. 

Ως γνωστόν μεταξύ 2009-2010 διενεργήθηκε στο πλαίσιο της δράσης της ΔΕΑ ανασκαφή στη γειτονική περιοχή Ορνίθι εις αναζήτηση του ομαδικού τάφου των 84 Ασσιωτών. Ωστόσο τα αποτελέσματα τότε ήταν απογοητευτικά, αφού όλα τα ευρήματα της εν λόγω ανασκαφής συνηγορούσαν σε μετακίνηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανθρωπίνων οστών. Από εκείνη την έρευνα εντοπίστηκαν ολοκληρωμένα τα οστά μόνο τεσσάρων ανθρώπων και σημαντικό μέρος άλλων τριών. Μερικά ανθρώπινα λείψανα βρέθηκαν σε υπόγειες στοές που συγκοινωνούσαν με γειτονικά πηγάδια Κάποιων εκ των υπολοίπων της ομάδας των αγνοουμένων Ασσιωτών, εντοπίστηκαν μόνο κάποια μικρά τεμάχια ή θραύσματα οστών». 
Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων, ο «Π» στο πλαίσιο της διερεύνησης της συγκεκριμένης πληροφορίας, επισκέφθηκε την συγκεκριμένη περιοχή. «Την εντοπίσαμε με ευκολία, αφού από την μια πλευρά εφάπτεται του δρόμου που συνδέει την Ασάφεια με την Άσσια και καθέτως «ακουμπά» στο δρόμο που οδηγεί στην Αγκαστίνα. Σε αυτή φυτεύτηκαν μεταγενέστερα δένδρα και σήμερα αποτελεί ένα αλσύλλιο. Είναι όμως περιφραγμένη και κατά καιρούς χαρακτηρίστηκε στρατιωτική ζώνη, ενώ σε σχετικά μικρή απόσταση βρίσκεται στρατόπεδο του κατοχικού στρατού. Ωστόσο, όπως μάθαμε, δεν περιλαμβάνεται στις στρατιωτικές ζώνες που ανοίγουν προς διερεύνηση από τη ΔΕΑ. Και είναι εδώ που η συγκεκριμένη πληροφορία έχει μια πρόσθετη αξία», επισημαίνεται. 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας