18 Φεβ. 2016

ΕΕ-Σύνοδος κορυφής-προσφυγικό

Τι σχεδιάζει η Γερμανία για την Ελλάδα 

Η εφημερίδα Handelsblatt σε δημοσίευμά της αναφέρεται στις επιδιώξεις της Γερμανίδας Καγκελάριου για τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες όπως αυτές περιγράφηκαν και από την ομιλία της ενώπιον του γερμανικού, ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου την περασμένη Τετάρτη.

Η κα Merkel αντιτίθεται σθεναρά στην προοπτική κατασκευής φρακτών στα εσωτερικά σύνορα μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. και δεν θεωρεί ότι μια τέτοια επιλογή μπορεί να είναι η λύση στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Στο πλαίσιο της δικής της προσέγγισης και ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, εισηγήθηκε ένα σχέδιο τριών σημείων: το πρώτο αφορά στην καταπολέμηση των αιτίων που ευθύνονται για τη μαζική φυγή των προσφύγων από τις εστίες τους, το δεύτερο αφορά στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και το τρίτο αφορά στον καθορισμό συγκεκριμένων και νομίμων ποσοστών κατανομής των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε..

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το θέμα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, ιδιαίτερα αυτών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Προτεραιότητα, επίσης, για την πολιτική Merkel αποτελεί και η αποφυγή του συνοριακού αποκλεισμού και της περιχαράκωσης της Ελλάδας μέσω του κλεισίματος των συνόρων με την ‘Μακεδονία’ (σ.σ. έτσι αναφέρεται στο κείμενο), μια προοπτική που εγείρει φόβους και στην Αθήνα. Παρά ταύτα, διπλωματικοί κύκλοι που επικαλείται το δημοσίευμα δεν θεωρούν πλέον ότι αυτό το ενδεχόμενο μπορεί να αποκλειστεί και αναμένουν ότι οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι των κρατών-μελών στη Σύνοδο είναι έτοιμοι να ανεχθούν και μία τέτοια εξέλιξη.

Στη συνέχεια του ρεπορτάζ στις εσωτερικές σελίδες της εφημερίδας γίνεται αναλυτική αναφορά στα όσα συζητήθηκαν στο γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο με επίκεντρο την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και τις προτάσεις Merkel για τη Σύνοδο Κορυφής. Οι συντάκτες του άρθρου σημειώνουν ότι ο στόχος της κατανομής των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών συναρτάται με την επίτευξη, κατά προτεραιότητα, του στόχου της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών. Παράλληλα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Γερμανίδα Καγκελάριος και το επιτελείο των συμβούλων της έχουν επίγνωση της δυσκολίας επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των κρατών-μελών σχετικά με τα ποσοστά κατανομής των προσφύγων και γι’ αυτό θα υπάρξει συγκράτηση ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί η ήδη δύσκολη κατάσταση κατά τη διάρκεια της Συνόδου.

Ακολουθεί αναφορά και στο ζήτημα της παρουσίας των νατοϊκών ναυτικών δυνάμεων και της γερμανικής αστυνομίας στο χώρο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, προκειμένου να συνεπικουρηθεί το έργο της φύλαξης των συνόρων και της ανάσχεσης της παράνομης μετανάστευσης. Επιπρόσθετα, η Γερμανίδα Καγκελάριος τάσσεται με όλες της τις δυνάμεις υπέρ των ανοιχτών συνόρων εντός Ε.Ε..

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα επικαλείται για δεύτερη φορά μέσα σε 2 μέρες,  έγγραφο που έχει στη διάθεσή της και που αφορά το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου σύμφωνα με το οποίο τα κράτη-μέλη του συστήματος Schengen θα πρέπει να αρνούνται την είσοδο σε όλους τους αλλοδαπούς που προέρχονται από τρίτα κράτη και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εισόδου ή δεν έχουν δικαίωμα παροχής ασύλου ‘δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στα θαλάσσια σύνορα’. Αυτό για τους συντάκτες του άρθρου και σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους ερμηνεύεται ως δυνατότητα δημιουργίας συνοριακών φραγμών στην πΓΔΜ (Σκόπια), εάν κριθεί ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε..

Οι συντάκτες σημειώνουν ότι η κα Merkel δεν κράτησε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη το καλοκαίρι για να την ρίξει τώρα στο χάος, που θα συνεπαγόταν ένας αποκλεισμός της χώρας με συνωστισμό προσφύγων στα εδάφη της και μια de facto αποκοπή της από το χώρο Schengen. Ωστόσο, καταλήγει το δημοσίευμα, αυτό το σενάριο είναι προφανές ότι δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί, γεγονός που σηματοδοτεί και η αναφορά στο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου όπου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την πρόθεση της Κομισιόν για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επεξεργασία κατάλληλων προτάσεων. Αυτό, σημειώνουν οι συντάκτες, δίνει την εντύπωση είτε της προετοιμασίας ενός Σχεδίου Β είτε μίας απειλής με κατεύθυνση την Αθήνα.

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας