18 Φεβ. 2016

Ανάλυση ρωσικής εφημερίδας

«Ο Τούρκος Πρόεδρος ανάμεσα σε δύο Κουρδιστάν»

(Στη φωτογραφία ο Μουράτ Καραγιλάν) 

H ρωσική εφημερίδα Koμμερσάντ σε άρθρο της με τίτλο: «Ο Τούρκος Πρόεδρος μεταξύ δύο Κουρδιστάν», διατυπώνει την άποψη ότι η σύγκρουση στη Συρία θα μπορούσε να καθορίσει το μέλλον της χώρας και του ιδίου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η εφημερίδα εκτιμά ότι οι προσπάθειές του Τούρκου Προέδρου να αποτρέψει ένα κοινό μέτωπο των Κούρδων της Συρίας με τους Κούρδους της Τουρκίας, μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον ίδιον, καθώς με δεδομένη τη διένεξη με τη Ρωσία, ο πόλεμος με τους Κούρδους της Συρίας θα μπορούσε να φέρει σε διαμάχη την Άγκυρα ακόμα και με τους δυτικούς συμμάχους. 

Η Koμμερσάντ υποστηρίζει ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας κατά των Κούρδων της Συρίας θα συνεχιστεί, παρά την διεθνή καταδίκη των ενεργειών και τις προειδοποιήσεις των Δυτικών συμμάχων της, ενώ προβάλλει την προτροπή του Ερντογάν προς τους τοπικούς αξιωματούχους να μην ξεχνούν τη σύνδεση μεταξύ της «Δημοκρατικής Ένωσης» (ΡΥD) των Κούρδων της Συρίας και του PKK.

Σχετικά με το αίτημα του Ερντογάν για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» στα συρο-τουρκικά σύνορα, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι κουρδικές ομάδες έχουν ήδη καταστήσει σαφές, πως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν, σημειώνοντας την προειδοποίηση του εκπροσώπου των ομάδων αυτοάμυνας, Tαλάλ Σαλού, ότι «δεν πρόκειται να τους αφήσουν να πλησιάσουν την πόλη Αzaz». 

«Οι συνέπειες της στρατιωτικής δράσης κατά των Κούρδων της Συρίας μπορεί να επιδεινώνουν το κουρδικό πρόβλημα μέσα στην ίδια την Τουρκία, με ανάπτυξη φυγόκεντρων τάσεων και απότομη αποσταθεροποίηση της κατάστασης», γράφει η Κομμερσάντ. Προσθέτει, μάλιστα, ότι όπως η Άγκυρα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση στη Συρία για να ασκήσει πιέσεις στους Κούρδους στο εσωτερικό της χώρας, το ίδιο και οι Κούρδοι της Τουρκίας είναι αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν την επιτυχία των Κούρδων της Συρίας για μια νέα συμφωνία με την Άγκυρα, ώστε να λύσουν τα προβλήματά τους, που για δεκαετίες βρίσκονται σε αδιέξοδο. 

Η Κομμερσάντ κρίνει «αξιοσημείωτη» τη δήλωση νωρίτερα στο ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, ενός εκ των ηγετών του ΡΚΚ, του Μουράτ Καραγιλάν, ο οποίος προέτρεψε την Άγκυρα να απελευθερώσει τον ιδρυτή του κόμματος, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, και να συναινέσει στη αποδοχή  κουρδικής αυτονομίας. Ο ίδιος προειδοποίησε, μάλιστα, ότι εναλλακτική λύση είναι η ενεργοποίηση του ένοπλου αγώνα στην Τουρκία, αναφέροντας: «Αυτή τη στιγμή συζητάμε τη μεταφορά των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε πόλεις. Βέβαια, για εμάς το να διεξάγουμε αντάρτικο των πόλεων είναι μια πολύ επικίνδυνη κίνηση, καθώς η βάση της δράσης του ΡΚΚ ήταν πάντα η ύπαιθρος, ωστόσο, οι τρέχουσες συνθήκες υπαγορεύουν την ανάγκη για αλλαγή τακτικής». 

Έτσι, στο άμεσο μέλλον, ο Πρόεδρος της Τουρκίας ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα ενιαίο κουρδικό μέτωπο, που θα ενώνει εδάφη τριών χωρών, της Συρίας, της Τουρκίας και του Ιράκ. Σ’ αυτόν τον πόλεμο, κάτω από την διαμάχη με τη Ρωσία και την έλλειψη υποστήριξης από τη Δύση, η Τουρκία θα αναγκαστεί να στηριχθεί αποκλειστικά στις δικές της δυνάμεις», εκτιμά τελικά η εφημερίδα. 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας