17 Φεβ. 2016

Η κατάντια της Ευρώπης

Ε.Ε.-Σύνοδος κορυφής: Προκλητική απόφαση υπέρ της Βρετανίας

που αποκαλύπτει το εώλον των αποφάσεων  για την Ελλάδα  

Αύριο, λοιπόν, ξεκινάει η διήμερη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε., με δύο θέματα στην ημερήσια διάταξη:

1. Τη συμβιβαστική πρόταση της Ε.Ε. προς τη Βρετανία, για να πειστεί  να μην αποχωρήσει από την Ένωση και στο δημοψήφισμα που έχει προαναγγελθεί για τον προσεχή Ιούνιο οι Βρετανοί πολίτες να συναινέσουν στην παραμονή της χώρας τους στην Ε.Ε..

2. Το μεταναστευτικό – προσφυγικό. 

Περισσότερα για το μεταναστευτικό θα σας πω αύριο!

Σήμερα, αποφάσισα να αναφερθώ στο σχέδιο απόφασης που το συμβούλιο κορυφής καλείται να λάβει σχετικά με τη Βρετανία.

Διάλεξα και αναδημοσιεύω ορισμένα σημεία του σχεδίου απόφασης (πρόταση Τουσκ) για τη Βρετανία. Διαβάστε τα και πείτε μου αν έχετε ξαναδεί άλλοτε πουθενά περισσότερο αμοραλισμό στη διακριτική μεταχείριση μεταξύ ισχυρών και ανίσχυρων χωρών μελών ενός υπερεθνικού σχηματισμού και αν μπορεί να υπάρξει κάπου περισσότερο η λογική του αλά καρτ προς όφελος των δυνατών.

Αντιγράφω, λοιπόν, από το «Σχέδιο απόφασης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, συνελθόντων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σχετικά με μια νέα διευθέτηση για το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ευρωπαϊκή Ένωση»:

Σημείο 1 (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ): «…Μέτρα αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και κρίσεων για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ δεν θα συνεπάγονται δημοσιονομική ευθύνη για τα κράτη-μέλη που δεν έχουν ως νόμισμα το ευρώ ή, ανάλογα με την περίπτωση, για τα κράτη-μέλη που δεν συμμετέχουν στην τραπεζική ένωση…».

(Τι είδους «ενωμένη Ευρώπη» είναι αυτή, ας μας εξηγήσουν -αν μπορούν- οι συντάκτες αυτού του κειμένου). 

Σημείο 2 (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ): «…Οι άτυπες σύνοδοι των υπουργών των κρατών-μελών που έχουν ως νόμισμα το ευρώ, όπως αναφέρεται στο Πρωτόκολλο (αριθ. 14) σχετικά με την Ευρωομάδα, σέβονται τις εξουσίες του Συμβουλίου ως θεσμικού οργάνου στο οποίο οι Συνθήκες αναθέτουν νομοθετικές αρμοδιότητες, καθώς και του θεσμικού οργάνου στο πλαίσιο του οποίου τα κράτη μέλη συντονίζουν τις οικονομικές πολιτικές τους…».

(Αν αυτό εγκριθεί -και θα εγκριθεί- διερωτώμαι με ποιαν αρμοδιότητα, από ‘δω και πέρα το eurogroup θα αποφαίνεται περί μνημονίων).

Σημείο 3 (ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ): «…Οι αναφορές των Συνθηκών και των προοιμίων τους στην πορεία προς μια ολοένα στενότερη ένωση των λαών της Ευρώπης υποδηλώνουν πρωτίστως ότι σκοπός της Ένωσης είναι η προαγωγή της εμπιστοσύνης και της κατανόησης μεταξύ λαών που ζουν σε ανοικτές και δημοκρατικές κοινωνίες και διαθέτουν κοινή κληρονομιά οικουμενικών αξιών. Δεν ισοδυναμούν με τον στόχο της πολιτικής ολοκλήρωσης...».

(Όπα! Και επίσημα τέλος στην πολιτική ένωση!).

Σημείο 4 (ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ): «…Το άρθρο 4 παράγραφος 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνει ότι η εθνική ασφάλεια παραμένει στην αποκλειστική σφαίρα ευθύνης κάθε κράτους-μέλους. Αυτό δεν αποτελεί παρέκκλιση από το δίκαιο της Ένωσης και, συνεπώς, δεν πρέπει να ερμηνεύεται συσταλτικά. Κατά την άσκηση των εξουσιών τους, τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα σέβονται πλήρως την εθνική αρμοδιότητα των κρατών-μελών σε θέματα εθνικής ασφάλειας...».

(Απορώ εάν αυτό ελήφθη υπόψη κατά την πρόσφατη εξέλιξη εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο προσφυγικού ένεκεν!...)

Σημείο 5 (ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ): «…τα κράτη-μέλη έχουν το δικαίωμα να ορίζουν τις θεμελιώδεις αρχές των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισής τους και διαθέτουν ευρύ περιθώριο διακριτικής ευχέρειας όσον αφορά την εκπόνηση και την εφαρμογή της κοινωνικής τους πολιτικής και πολιτικής απασχόλησης, καθώς και για τον καθορισμό των προϋποθέσεων για την πρόσβαση στις παροχές κοινωνικής πρόνοιας…».

(Καλά εδώ, αν δεν ήταν τραγικό, θα ήταν το γελοιωδέστερο σημείο!).

Αυτά! Αν αυτή είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης, των ίσων ευκαιριών κ.λπ., κ.λπ. κ.λπ. τότε εγώ είμαι ελέφαντας!  

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας