15 Φεβ. 2016

Γερμανία-Ελλάδα: Πολεμικές αποζημιώσεις

Heinz A. Richter: Η Ελλάδα είναι που χρωστάει

πολεμικές αποζημιώσεις στη Γερμανία

Στο Der Spiegel φιλοξενείται άρθρο των συντακτών Alexander Neubacher και Christian Reiermann με τίτλο «Ανοιχτός Λογαριασμός» και υπότιτλο «Ιστορία: Το Υπουργείο Οικονομικών αποδεικνύει ότι η Γερμανία δε χρωστάει στους Έλληνες από την περίοδο του ναζισμού - αλλά το αντίστροφο». 

Το άρθρο πραγματεύεται το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, σύμφωνα με τις απόψεις που διατυπώνει ο ομότιμος καθηγητής για τη Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Μάνχαϊμ, Heinz A. Richter, όσον αφορά την περίοδο της γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. 
Όπως επισημαίνεται, για το γερμανικό Υπ. Οικονομικών και τον Wolfgang Schäuble μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίαζε το ερώτημα, αν η Γερμανία οφείλει ακόμη χρήματα στους Έλληνες. Στην Ελλάδα, σημειώνουν οι συντάκτες, πολλοί πολιτικοί είναι πεπεισμένοι για αυτό. Η ελληνική κυβέρνηση διόρισε μία Επιτροπή, η οποία υπολόγισε τις εκκρεμείς διεκδικούμενες αποζημιώσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος στη Γερμανία από την περίοδο του Ναζισμού, οι οποίες δόθηκαν ως αναγκαστικά δάνεια στις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις και ανέρχονται σε ποσό ύψους έντεκα δισεκατομμυρίων ευρώ. Σχετικά με το θέμα, ο σημερινός έλληνας Αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ., Δημήτρης Μάρδας, έκανε λόγο για οφειλές, ύψους 278, 7 δισεκατομμυρίων, συμπεριλαμβανομένου του συμψηφισμού για τις πολεμικές επανορθώσεις. Στη συνέχεια τονίζεται ότι ο έλληνας Π/θ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε τη Γερμανία ότι συγκαλύπτει την υπόθεση και τον περασμένο Μάρτιο δήλωσε: «Μέχρι σήμερα οι γερμανικές κυβερνήσεις σιώπησαν, χρησιμοποίησαν νομικά κόλπα και ανέβαλαν το ζήτημα». 

Σύμφωνα με το άρθρο, έκπληκτοι έμειναν οι άνθρωποι του Schäuble, όταν ο ιστορικός Richter, ειδικός στα ελληνικά ζητήματα, τους παρουσίαζε έναν εντελώς διαφορετικό λογαριασμό. Ο ιστορικός πιστεύει ότι μπορεί να αποδείξει ότι η Γερμανία δε χρωστάει στους Έλληνες χρήματα από την κατοχική περίοδο, αλλά ότι ισχύει το αντίθετο. Σε μια δεκασέλιδη έκθεση του, η οποία τώρα δημοσιεύεται στο περιοδικό «Thetis» αναφέρει «Η Ελλάδα χρωστάει από τη στιγμή της εκκένωσης της χώρας από τις κατοχικές δυνάμεις, 3.000 ή 4.000 χρυσές λίρες». 
Για τους υπολογισμούς του, ο ιστορικός στηρίζεται σε μια αναφορά της Τράπεζας του Ράιχ από τον Απρίλιο του 1945. Έως τώρα αυτή η αναφορά ίσχυε ως απόδειξη, ότι η ναζιστική Γερμανία χρωστάει στους Έλληνες. Ειδικότερα, στη σελίδα 114 της αναφοράς αναφέρεται ότι οι υποχρεώσεις του Τρίτου Ράιχ έναντι της Ελλάδας ανέρχονται σε 476 εκατομμύρια μάρκα. Το ποσό αυτό υπολογίστηκε από έλληνες πολιτικούς και με τους τοκισμούς ανήλθε σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ. 
Ο Richter, σύμφωνα με τους συντάκτες, ανακάλυψε νέους αριθμούς κατά τη διάρκεια της έρευνας του στις αναφορές της Τράπεζας του Ράιχ. Ο ιστορικός εξήγησε στους έκπληκτους υπαλλήλους του γερμανικού Υπ. Οικονομικών, ότι μέχρι στιγμής η ελληνική πλευρά αμελούσε να διαβάσει επιμελώς ολόκληρη την αναφορά και να λάβει υπόψη τις σελίδες, στις οποίες γίνεται λόγος για τις ελληνικές οφειλές έναντι της Γερμανίας. Στη σελίδα 33 ο Richter εντόπισε το ακόλουθο χωρίο: «Μετά την αποχώρηση των (κατοχικών) στρατευμάτων από την Ελλάδα και με το κλείσιμο των γερμανοελληνικών λογιστικών συμψηφισμών, το χρέος της ελληνικής πλευράς έφτασε τα 300 εκατομμύρια μάρκα». Συνεπώς, και με βάση αυτόν τον υπολογισμό, ουσιαστικά η Ελλάδα, σε σημερινή αξία, χρωστάει 83 εκατομμύρια ευρώ στη Γερμανία. 
Το ‘όφελος’ αυτό για την Ελλάδα προέκυψε, επειδή η Τράπεζα του Ράιχ έστειλε ένα μέρος του αποθέματός της σε χρυσό στην χώρα, με σκοπό να στηρίξει την πληθωριστική δραχμή. Όπως αναφέρεται ωστόσο στη συνέχεια, ο πληθωρισμός ήταν συνέπεια της γερμανικής κατοχής και της μαζικής δολοφονίας των ελλήνων Εβραίων. Ο Richter γνωρίζει ότι θίγει ένα λεπτό ζήτημα, έχει γράψει πολλές φορές για τις φρικαλεότητες των γερμανών στρατιωτών στην Ελλάδα, ενώ κινήθηκε δίκη στην Κρήτη εναντίον του, διότι δυσφήμησε το αντιστασιακό κίνημα. 

Σύμφωνα με τους συντάκτες, ο Richter δεν επιδιώκει να αναγκάσει την Ελλάδα να δώσει πίσω τα χρήματα. Εκείνο που θέλει είναι οι Έλληνες πολιτικοί να διατηρήσουν μια ρεαλιστική στάση όσον αφορά τις απαιτήσεις τους. Το άρθρο αναφέρει ότι οι υπάλληλοι στο Υπ. Οικονομικών της Γερμανίας άκουσαν με ενδιαφέρον όλα τα παραπάνω και κάποιοι δήλωσαν ότι η Γερμανία δεν πρέπει να διεκδικήσει τα χρήματα από την Ελλάδα. Ωστόσο, το άρθρο κλείνει με τους συντάκτες να σημειώνουν σε κάπως ειρωνικό ύφος ότι δεν βλάπτει η ελληνική πλευρά να έχει μερικά επιχειρήματα διαθέσιμα, στην περίπτωση που εγείρει νέες οικονομικές αξιώσεις προς τη Γερμανία. 

Τελευταία σχόλια

11.09 | 11:45

Αυτονόητα πράγματα που τόσο απλά και κατανοητά παρουσιάζονται. Ελπίζω κάποια στιγμή η πλειονότητα των Ελλήνων να το κατανοήσει.

08.05 | 07:46

Εξαιρετικό.

23.01 | 09:13

Mου αρεσε η αναλυση σου Χριστο

30.11 | 15:57

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση στηριγμένη σε πραγματικά γεγονότα

Κοινοποίηση σελίδας